19.03.2024.

15:40

Foto: Shutterstock

Magazin

Kilogrami se tope bez gladovanja! Švedska dijeta zaludela svet, a evo čega striktno treba da se pridržavate

S obzitom na to da već kreće lepo vreme, a i razmišljanje o letu i moru, mnogima je baš sada pravi trenutak da krenu sa regulisanom ishranom odnosno dijetom, kako bi skinuli višak kilograma, koji se akumulirao tokom zime.

Postoje razne dijete, a jedna od uspešnijih je i švedska LCHF dijeta, koja se bazira na smanjenom unosu ugljenih hidrata, a povećanom unosu masti i umerenom unosu proteina.

DOZVOLJENE NAMIRNICE:

Jaja

Ulja: maslinovo, kokosovo ulje i ulje avokada

Riba: sve vrste ribe, ali posebno one bogate mastima kao što su losos, sardine i pastrmka

Meso i živina: crveno meso, piletina, divljač, ćuretina

Punomasni mlečni proizvodi: kajmak, punomasni jogurt, puter, sirevi

Povrće bez skroba: zeleniš, brokoli, karfiol, paprika, pečurke

Voće: bobičasto voće kao što su borovnice, kupine, maline i jagode u umerenim količinama

Orašasti plodovi i semenke: bademi, orasi, makadamija, semenke bundeve

Začini: sveže začinsko bilje, biber

Nedozvoljene namirnice: šećer, testo, pirinač i krompir.

Informer

dijeta

PRIMER JELOVNIKA:

Ponedeljak

Doručak: Dva cela jajeta sa spanaćem i brokolijem, dinstanim na kokosovom ulju.

Ručak: Salata od tunjevine, napravljena od zgnječenog avokada sa povrćem bez skroba.

Večera: Losos kuvan na puteru, poslužen sa pečenim prokeljom.

Utorak

Doručak: punomasni običan jogurt, sa narezanim jagodama, nezaslađenim kokosom i semenkama bundeve.

Ručak: Burger od ćuretine, preliven čedar sirom, poslužen sa narezanim povrćem bez skroba.

Večera: Odrezak sa dinstanim crvenim paprikama.

Sreda

Doručak: Šejk napravljen od nezaslađenog kokosovog mleka, bobičastog voća, putera od kikirikija i nezaslađenog proteinskog praha.

Ručak: Škampi na žaru, servirani sa ražnjićima od paradajza i mocarele.

Večera: Rezanci od tikvica, pomešani u pesto sos sa pilećim mesnim kuglicama.

Četvrtak

Doručak: Isečen avokado i dva jaja pržena na kokosovom ulju.

Ručak: Pileći kari napravljen sa kajmakom i povrćem bez skroba.

Večera: Pica sa korom od karfiola, prelivena povrćem bez skroba i sirom.

Petak

Doručak: Spanać, luk i čedar fritata.

Ručak: Supa od piletine i povrća.

Večera: Lazanje od patlidžana.

Subota

Doručak: Smuti od kupine, putera od indijskog oraha i kokosovog proteina.

Ručak: Ćuretina, rolat od avokada i sira sa lanenim krekerima.

Večera: Pastrmka servirana sa pečenim karfiolom.

Nedelja

Doručak: Omlet od pečuraka, feta sira i kelja.

Ručak: Pileća prsa punjena kozjim sirom i karamelizovanim lukom.

Večera: Velika zelena salata, prelivena narezanim avokadom, škampima i semenkama bundeve.

Ugljeni hidrati se mogu smanjiti ili dodati u zavisnosti od vašeg zdravlja i ciljeva gubitka težine.