Magazin
Kilogrami se tope bez gladovanja! Švedska dijeta zaludela svet, a evo čega striktno treba da se pridržavate
S obzitom na to da već kreće lepo vreme, a i razmišljanje o letu i moru, mnogima je baš sada pravi trenutak da krenu sa regulisanom ishranom odnosno dijetom, kako bi skinuli višak kilograma, koji se akumulirao tokom zime.
Postoje razne dijete, a jedna od uspešnijih je i švedska LCHF dijeta, koja se bazira na smanjenom unosu ugljenih hidrata, a povećanom unosu masti i umerenom unosu proteina.
DOZVOLJENE NAMIRNICE:
Jaja
Ulja: maslinovo, kokosovo ulje i ulje avokada
Riba: sve vrste ribe, ali posebno one bogate mastima kao što su losos, sardine i pastrmka
Meso i živina: crveno meso, piletina, divljač, ćuretina
Punomasni mlečni proizvodi: kajmak, punomasni jogurt, puter, sirevi
Povrće bez skroba: zeleniš, brokoli, karfiol, paprika, pečurke
Voće: bobičasto voće kao što su borovnice, kupine, maline i jagode u umerenim količinama
Orašasti plodovi i semenke: bademi, orasi, makadamija, semenke bundeve
Začini: sveže začinsko bilje, biber
Nedozvoljene namirnice: šećer, testo, pirinač i krompir.
PRIMER JELOVNIKA:
Ponedeljak
Doručak: Dva cela jajeta sa spanaćem i brokolijem, dinstanim na kokosovom ulju.
Ručak: Salata od tunjevine, napravljena od zgnječenog avokada sa povrćem bez skroba.
Večera: Losos kuvan na puteru, poslužen sa pečenim prokeljom.
Utorak
Doručak: punomasni običan jogurt, sa narezanim jagodama, nezaslađenim kokosom i semenkama bundeve.
Ručak: Burger od ćuretine, preliven čedar sirom, poslužen sa narezanim povrćem bez skroba.
Večera: Odrezak sa dinstanim crvenim paprikama.
Sreda
Doručak: Šejk napravljen od nezaslađenog kokosovog mleka, bobičastog voća, putera od kikirikija i nezaslađenog proteinskog praha.
Ručak: Škampi na žaru, servirani sa ražnjićima od paradajza i mocarele.
Večera: Rezanci od tikvica, pomešani u pesto sos sa pilećim mesnim kuglicama.
Četvrtak
Doručak: Isečen avokado i dva jaja pržena na kokosovom ulju.
Ručak: Pileći kari napravljen sa kajmakom i povrćem bez skroba.
Večera: Pica sa korom od karfiola, prelivena povrćem bez skroba i sirom.
Petak
Doručak: Spanać, luk i čedar fritata.
Ručak: Supa od piletine i povrća.
Večera: Lazanje od patlidžana.
Subota
Doručak: Smuti od kupine, putera od indijskog oraha i kokosovog proteina.
Ručak: Ćuretina, rolat od avokada i sira sa lanenim krekerima.
Večera: Pastrmka servirana sa pečenim karfiolom.
Nedelja
Doručak: Omlet od pečuraka, feta sira i kelja.
Ručak: Pileća prsa punjena kozjim sirom i karamelizovanim lukom.
Večera: Velika zelena salata, prelivena narezanim avokadom, škampima i semenkama bundeve.
Ugljeni hidrati se mogu smanjiti ili dodati u zavisnosti od vašeg zdravlja i ciljeva gubitka težine.