Autor: Informer.rs

30.06.2024.

08:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Endokrinolog upozorava na greške zbog kojih ne mršavimo! Lišavamo se ove hrane, a ne treba!

Mršavljenje na zdrav način nikada nije bio lakše, a sa vremenom postaje još teže kako starimo, naročito za žene. 

- Žene gube estrogen kako stare, a to im jako otežava mršavljene - objašnjava dr Vidia Iluri, medicinski endokrinolog.

Kaže da je za svakog ko ima cilj da smrša, ishrana igra tu glavnu ulovu. Postoji jedan obrok koji ona posebno voli, a preporučuje ga i svojim pacijentima. 

- Biljna ishrana je način ishrane koji uključuje integralne žitarice, pasulj, sočivo, mahunarke, voće i puno povrća - kaže ona.

Informer

 


Postoji jedna greška u ishrani koju dr Vidia kaže da vidi da mnogi ljudi prave: smanjenje unosa ugljenih hidrata.

- Potrebni su nam ugljeni hidrati. Oni su važni za telo jer nam daju gorivo. Ključno je odabrati složene ugljene hidrate bogate hranljivim materijama (poput sočiva, mahunarki i pasulja) umesto jednostavnih ugljenih hidrata siromašnih hranljivim materijama (poput belog hleba, čipsa, peciva i slatkiša) - rekla je. 

Jednostavni obroci za gubitak težine, prema Vidii je obrok koji i sama rado jede i preporučuje ljudima koji žele da izgube težinu su čili sa puno mahunarki, povrća i začina.

Ističe da se nikako ne lišavamo ukusne hrane zasnovane na ugljenim hidratima poput slatkog krompira, crnog pasulja... Umesto da živite ograničenim životom, pronađite načine da u svoj tanjir dodate više hrane bogate hranljivim materijama. Na taj način ćete svaki obrok ostaviti sit i ispuniti svoje zdravstvene ciljeve.