22.02.2022.

18:45

Foto: Privatna arhiva

Vesti

STRES MOŽE DA DOVEDE DO NEREDOVNOG CIKLUSA KOD ŽENA I EREKTILNIH DISFUNKCIJA KOD MUŠKARACA! OVO je jedan od boljih načina kako da ga se oslobodite!

- Stres kao takav, okidač je za mnoge bolesti, kako fizičkog tako i mentalnog tipa. Sve više se susrećemo sa depresijom, anksioznošću, dizbalansom hormona, dijabetesom, neredovnim ciklusima kod žena i erektilnih disfunkcija kod muškaraca. Ovo su neki od najčešćih poremećaja, a ima ih mnogo, nažalost - rekao je za Informer.rs Miloš i dodao - Izazivaju ih supresori hormona koji su često uključeni u svakodnevicu pojedinca.

Trener je objasnio da poremećaje izazivaju supresori poput: alkohola, cigareta, opojnih supstanci, kao i negativno zračenje koje emituju električni uređaji kojima smo okruženi, a jedan od najopasnijih svako od nas ima u svom džepu.

- Kada na sve to dodamo manjak fizičke aktivnosti i neredovnu, odnosno lošu ishranu, dobijamo idealnu podlogu za razvijanje oboljenja koja smo već naveli - zaključio je Pešić.

Informer

Do rutine se dolazi postepeno

Sprečiti i lečiti

Miloš za Informer.rs naglašava da je važno pre svega da budemo iskreni prema sebi.

- Pod tim podrazumevamo sagledavanje realen slike o nama i našem načinu života. Moramo priznati sebi šta radimo pogrešno i šta sve negativno na naše zdravlje i mentalno stanje - objašnjava on za naš portal i dodaje - Svaka promena mora dolaziti postepeno da ne bi došlo do naglog zasićenja i preranog odustajanja.

Trener preporučuje da se, za početak, ubaci bilo koji vid fizičke aktivnosti "koji će vas na kraju dovesti do težinskog treninga u kombinaciji sa kardio treningom".

- Trening sa teretom u javnoj ili kućnoj teretani, šumi, parku ili na bilo kojem drugom mestu gde vam je zgodno, stvoriće u vama potrošaće (mišiće), dok će kardio trening pomoći vašem srcu da svoju funkciju obavlja bolje.

Ova kombinacija će kod svakog pojedinca emitovati veći priliv energije, bolji san, bolju cirkulaciju i još mnogo toga, a samim tim će poboljšati kvalitet vašeg života, kako objašnjava Miloš Pešić za Informer.rs i dodaje:

- Sada, kada smo uvideli šta dobijamo malim zalaganjem kod fizičke aktivnosti, vreme je da obratimo pažnju na ishranu i ubrzamo proces.

Kako se hraniti zdravo?

- Kao što ste verovatno do sada već čuli, makronutrijenti kojima se naše telo snabdeva dolaze iz proteina, ugljenih hidrata, vlakana i zdravih masti. 

Informer

Primer doručka

Da li svaki obrok treba zadržati sve makronutrijente?

- Makronutrijenti u našem obroku bi trebalo biti prilagođeni našem cilju. Preporučujem da doručak sadrži malo više proteina i zdravih masti, dok bi obroci oko treninga (pre i posle) trebalo biti bazirani na proteinu i ugljenim hidratima. Kako se bliži vreme spavanja, bilo bi poželjno ponoviti obrok sličan doručku s tim što izvori ne bi morali biti isti.

- Kada se uđe u rutinu sve postaje lakše - zaključio je trener i dodao - Međutim, do rutine se dolazi postepeno. Svaka radikalna promena sa sobom nosi indiciju preranog zasićenja, pucanja karaktera i vraćanja na staro.

Informer

Primer ručka

Miloš je za naš portal poručio da se morate naoružati strpljenjem i verom, kako u sebe, tako i u sam proces.

- Ako se ne budemo pokrenuli sami, niko to neće učiniti umesto nas - zaključio je on.

Bonus video: