Ova generacija mnogima prevrće želudac: Omiljena hrana im je američka, a za ovo srpsko jelo neće ni da čuju
Podeli vest
Poznati kuvar Marko Glođević, otkrio je da generacija Z, odnosno mladi, izbegavaju tradicionalnu kuhinju, a na listi namirnica koje nikada ne konzumiraju, nalazi se džigerica.
Mladi koji su rođeni od sredine devedesetih pa sve do sada, odrasli su uz internet, telefone i razne digitalne uređaje. Njihovo detinjstvo i način života dosta se razlikuju od generacija pre njih. Imaju svoj stil, način govora i specifičan smisao za humor, ali i veoma probirljiv ukus kada je tradiconalna kuhinja u pitanju.
Ovo je recept za kifle koje uvek ispadnu savršene - meke kao duša, vazdušaste i idealne za doručak, užinu ili večeru, a tajna je u pravilnom redosledu dodavanja sastojaka i malo strpljenja.
Nema prave srpske trpeze bez mirisne, domaće sarme koja podseća na detinjstvo i okupljanje s porodicom.
23.07.2025
09:00
Marko Glođević, kuvar u restoranu kod Čačka, kaže da mlađi gosti retko naručuju džigericu ili da za neka tradicionalna jela poput mezaluka često nisu ni čuli.
- Pileća džigerica sa roštilja jedno je od omiljenih jela mnogih naših gostiju, ali ne i kod mlađe generacije, odnosno takozvane Generacije Z. Naime, džigerica se može pripremati na različite načine u tiganju, sa lukom, ispod sača. Mi je ovde služimo uz pekarski krompir i salatu od domaćeg paradajza i luka sa polja Zapadnog Pomoravlja i Šumadije. Starije generacije baš vole da jedu tradicionalna jela - rekao je za RINU Marko Glođević, kuvar u čuvenoj "Glođovoj tvrđavi" u Mršincima kraj Čačka.
Tradicionalna jela koja su nekada mirisala iz svake kuhinje - kao što su sarma, podvarak, pasulj iz zemljanog lonca ili čuvena pržena džigerica - sve su ređa pojava među mladima. Ne zato što im nužno ne prijaju, već zato što su "zvučno" izgubila bitku s brzom, modernom i fotogeničnom hranom. U vremenu gde se i obrok bira prema tome koliko će dobro izgledati na Instagram storiju, džigerica jednostavno nije imala šanse.
Ako niste ljubitelj mesa, na roštilj možete da stavite i povrće, ne samo zato što je zdravije, nego zato što je i veoma ukusno.
29.04.2025
14:20
Foto: RINA
Marko Glođević, kuvar
Kako kaže, iako su mnogi ljubitelji modernije ishrane, kada probaju tradicionalnu hranu, uvek joj se vrate.
- Međutim, moram da kažem, bez obzira na sve, onaj ko proba našu tradicionalnu hranu uvek se vraća, bilo zbog džigerice, jagnjetine ispod sača, kolenica i sličnih specijaliteta - naglašava on.
Na pitanje od čega se pravi čuveni mezaluk, staro jelo zapadne Srbije, Marko objašnjava da se spravlja od bele i crne džigerice svinjske, jagnjeće, juneće ili teleće.
- Mislim, prema nekom mom iskustvu, mlađe generacije nisu čule za mezaluk. To jelo se danas retko gde može probati, osim u pečenjarama, a Generacija Z tamo ređe odlazi. Najvažnije kod pripreme je da džigerica odstoji u mleku 24 sata, pa tek onda da se prži ili sprema na drugi način, uz razne začine i obavezan beli luk koji daje poseban ukus - zaključuje Glođević.
Foto: RINA
Tradicionalno jelo
Džigerica, koja je nekada bila redovan deo domaće kuhinje, danas se retko nalazi na tanjirima mladih. Tradicionalna jela, kao što je mezaluk, pokazuju koliko je naša kuhinja bogata i raznovrsna. Ipak, pitanje je da li će Generacija Z u tim jelima prepoznati ono što su starije generacije odavno cenile.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Ovo je recept za kifle koje uvek ispadnu savršene - meke kao duša, vazdušaste i idealne za doručak, užinu ili večeru, a tajna je u pravilnom redosledu dodavanja sastojaka i malo strpljenja.
Oštra oružana konfrontacija izbila je 3. decembra uveče u blizini Kijeva, kada su se operativci Glavne uprave za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) sukobili sa pripadnicima regularne ukrajinske vojske.
Vladimir Đukanović, advokat ministra kulture Nikole Selakovića, oglasio se na svom Iks nalogu povodom objave Marinke Tepić u vezi sa slučajem koji se vodi protiv Selakovića.
U obraćanju građanima predsednik Srbije Aelksandar Vučić osvrnuo se i na održane izbore u Mionici, Negotinu i Sečnju i govorio o regularnosti održanih izbora.
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
Vesna Jović, novinarka Informera za Istočnu Srbiju i Aleksandar Jerković, iz Odbora za kontrolu i opservaciju gostujući u Info jutru komentarisali su izbore u Negotinu, Mionici i Sečnju.
Brajanu Volšu kom se sudi za ubistvo supruge Ane Volš, danas je nastavljeno suđenje, a u sudnici je pušten snimak sa nadzorne kamere za koji tužioci tvrde da je nastao nakon Aninog nestanka.
Po nalogu Višeg јavnog tužilaštva u Pančevu određeno јe zadržavanje prema licima L.X.G. (40), C.J.L. (38) i W.T. (43), državljana Narodne Republike Kine, u traјanju do 48 časova.
Policija u Beogradu, UKP, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Lazarevcu, uhapsili su D.S.C. (30) iz Nigerije i M.D. (42) zbog sumnje da su izvršili prevaru na društvenoj mreži TikTok.
U Vizbadenu se sinoć odigrao pravi haos kada su četiri pijane devojke, stare između 16 i 24 godine, napale taksistu, opljačkale ga i otele mu automobil nakon svađe oko cene vožnje.
Rusija ne pokazuje nikakve ozbiljne namere da okonča svoj agresivni rat protiv Ukrajine i, pod sadašnjim režimom, nije miroljubiva država, izjavio je danas nemački ministar spoljnih poslova Johan Vadeful na plenarnoj sednici Saveta ministara spoljnih poslova OEBS u Beču.
Vreme je da Evropljani prestanu da slepo prate američkog predsednika Donalda Trampa i umesto toga izrade sopstveni mirovni plan za Ukrajinu, izjavio je danas evropski komesar za odbranu Andrijus Kubilijus.
Bivšoj kraljici lepote Triniti Poug, kojoj je titula Mis Donalsonvil oduzeta nakon hapšenja, ove nedelje započelo je suđenje za ubistvo osamnaestomesečnog sina njenog dečka, Romea Anhelesa.
Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ušao je u žestoku raspravu sa voditeljkom tokom TV intervjua, braneći stav Budimpešte da se Ukrajina ne treba dodatno naoružavati i da se rat „ne može dobiti na bojnom polju“.
Pop zvezda Dua Lipa ponovo je dospela u centar skandala zbog postupka prema fanu na koncertu. Pevačica je poželala da napravi selfi, ali kada je videla da nije Ajfon odmah mu je vratila telefon.
Opera Đuzepa Verdija "Rigoleto", pod dirigentskom palicom Stefana Zekića, biće izvedena 7. decembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, saopšteno je danas iz tog teatra.
Apple je otkrio da se ogrebotine na Ajfonu 17 Pro mogu efikasno ukloniti pomoću slane vode. Testiranja su pokazala da ova metoda daje bolje rezultate od uobičajenih sredstava za čišćenje.
Glavobolja je jedan od najčešćih zdravstvenih problema savremenog čoveka i mnogima ozbiljno narušava kvalitet života. Iako su epizode često kratkotrajne i bezopasne, veliki broj ljudi se bori sa čestim, intenzivnim ili dugotrajnim oblicima bola.
Princeza Kejt Midlton ne prestaje da iznenađuje javnost i medije, pa je to i uradila tokom zvanične posete nemačkog predsednika pojavivši se sa novom frizurom.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar