• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

23.08.2025

09:30

Ova generacija mnogima prevrće želudac: Omiljena hrana im je američka, a za ovo srpsko jelo neće ni da čuju

Shutterstock

Srbija

Ova generacija mnogima prevrće želudac: Omiljena hrana im je američka, a za ovo srpsko jelo neće ni da čuju

Podeli vest

Poznati kuvar Marko Glođević, otkrio je da generacija Z, odnosno mladi, izbegavaju tradicionalnu kuhinju, a na listi namirnica koje nikada ne konzumiraju, nalazi se džigerica.

Mladi koji su rođeni od sredine devedesetih pa sve do sada, odrasli su uz internet, telefone i razne digitalne uređaje. Njihovo detinjstvo i način života dosta se razlikuju od generacija pre njih. Imaju svoj stil, način govora i specifičan smisao za humor, ali i veoma probirljiv ukus kada je tradiconalna kuhinja u pitanju.

Marko Glođević, kuvar u restoranu kod Čačka, kaže da mlađi gosti retko naručuju džigericu ili da za neka tradicionalna jela poput mezaluka često nisu ni čuli.

- Pileća džigerica sa roštilja jedno je od omiljenih jela mnogih naših gostiju, ali ne i kod mlađe generacije, odnosno takozvane Generacije Z. Naime, džigerica se može pripremati na različite načine u tiganju, sa lukom, ispod sača. Mi je ovde služimo uz pekarski krompir i salatu od domaćeg paradajza i luka sa polja Zapadnog Pomoravlja i Šumadije. Starije generacije baš vole da jedu tradicionalna jela - rekao je za RINU Marko Glođević, kuvar u čuvenoj "Glođovoj tvrđavi" u Mršincima kraj Čačka.

Tradicionalna jela koja su nekada mirisala iz svake kuhinje - kao što su sarma, podvarak, pasulj iz zemljanog lonca ili čuvena pržena džigerica - sve su ređa pojava među mladima. Ne zato što im nužno ne prijaju, već zato što su "zvučno" izgubila bitku s brzom, modernom i fotogeničnom hranom. U vremenu gde se i obrok bira prema tome koliko će dobro izgledati na Instagram storiju, džigerica jednostavno nije imala šanse.

Foto: RINA

Marko Glođević, kuvar

Kako kaže, iako su mnogi ljubitelji modernije ishrane, kada probaju tradicionalnu hranu, uvek joj se vrate.

- Međutim, moram da kažem, bez obzira na sve, onaj ko proba našu tradicionalnu hranu uvek se vraća, bilo zbog džigerice, jagnjetine ispod sača, kolenica i sličnih specijaliteta - naglašava on.

Na pitanje od čega se pravi čuveni mezaluk, staro jelo zapadne Srbije, Marko objašnjava da se spravlja od bele i crne džigerice svinjske, jagnjeće, juneće ili teleće.

- Mislim, prema nekom mom iskustvu, mlađe generacije nisu čule za mezaluk. To jelo se danas retko gde može probati, osim u pečenjarama, a Generacija Z tamo ređe odlazi. Najvažnije kod pripreme je da džigerica odstoji u mleku 24 sata, pa tek onda da se prži ili sprema na drugi način, uz razne začine i obavezan beli luk koji daje poseban ukus - zaključuje Glođević.

Foto: RINA

Tradicionalno jelo

Džigerica, koja je nekada bila redovan deo domaće kuhinje, danas se retko nalazi na tanjirima mladih. Tradicionalna jela, kao što je mezaluk, pokazuju koliko je naša kuhinja bogata i raznovrsna. Ipak, pitanje je da li će Generacija Z u tim jelima prepoznati ono što su starije generacije odavno cenile.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set