Ova generacija mnogima prevrće želudac: Omiljena hrana im je američka, a za ovo srpsko jelo neće ni da čuju
Podeli vest
Poznati kuvar Marko Glođević, otkrio je da generacija Z, odnosno mladi, izbegavaju tradicionalnu kuhinju, a na listi namirnica koje nikada ne konzumiraju, nalazi se džigerica.
Mladi koji su rođeni od sredine devedesetih pa sve do sada, odrasli su uz internet, telefone i razne digitalne uređaje. Njihovo detinjstvo i način života dosta se razlikuju od generacija pre njih. Imaju svoj stil, način govora i specifičan smisao za humor, ali i veoma probirljiv ukus kada je tradiconalna kuhinja u pitanju.
Ovo je recept za kifle koje uvek ispadnu savršene - meke kao duša, vazdušaste i idealne za doručak, užinu ili večeru, a tajna je u pravilnom redosledu dodavanja sastojaka i malo strpljenja.
Nema prave srpske trpeze bez mirisne, domaće sarme koja podseća na detinjstvo i okupljanje s porodicom.
23.07.2025
09:00
Marko Glođević, kuvar u restoranu kod Čačka, kaže da mlađi gosti retko naručuju džigericu ili da za neka tradicionalna jela poput mezaluka često nisu ni čuli.
- Pileća džigerica sa roštilja jedno je od omiljenih jela mnogih naših gostiju, ali ne i kod mlađe generacije, odnosno takozvane Generacije Z. Naime, džigerica se može pripremati na različite načine u tiganju, sa lukom, ispod sača. Mi je ovde služimo uz pekarski krompir i salatu od domaćeg paradajza i luka sa polja Zapadnog Pomoravlja i Šumadije. Starije generacije baš vole da jedu tradicionalna jela - rekao je za RINU Marko Glođević, kuvar u čuvenoj "Glođovoj tvrđavi" u Mršincima kraj Čačka.
Tradicionalna jela koja su nekada mirisala iz svake kuhinje - kao što su sarma, podvarak, pasulj iz zemljanog lonca ili čuvena pržena džigerica - sve su ređa pojava među mladima. Ne zato što im nužno ne prijaju, već zato što su "zvučno" izgubila bitku s brzom, modernom i fotogeničnom hranom. U vremenu gde se i obrok bira prema tome koliko će dobro izgledati na Instagram storiju, džigerica jednostavno nije imala šanse.
Ako niste ljubitelj mesa, na roštilj možete da stavite i povrće, ne samo zato što je zdravije, nego zato što je i veoma ukusno.
29.04.2025
14:20
Foto: RINA
Marko Glođević, kuvar
Kako kaže, iako su mnogi ljubitelji modernije ishrane, kada probaju tradicionalnu hranu, uvek joj se vrate.
- Međutim, moram da kažem, bez obzira na sve, onaj ko proba našu tradicionalnu hranu uvek se vraća, bilo zbog džigerice, jagnjetine ispod sača, kolenica i sličnih specijaliteta - naglašava on.
Na pitanje od čega se pravi čuveni mezaluk, staro jelo zapadne Srbije, Marko objašnjava da se spravlja od bele i crne džigerice svinjske, jagnjeće, juneće ili teleće.
- Mislim, prema nekom mom iskustvu, mlađe generacije nisu čule za mezaluk. To jelo se danas retko gde može probati, osim u pečenjarama, a Generacija Z tamo ređe odlazi. Najvažnije kod pripreme je da džigerica odstoji u mleku 24 sata, pa tek onda da se prži ili sprema na drugi način, uz razne začine i obavezan beli luk koji daje poseban ukus - zaključuje Glođević.
Foto: RINA
Tradicionalno jelo
Džigerica, koja je nekada bila redovan deo domaće kuhinje, danas se retko nalazi na tanjirima mladih. Tradicionalna jela, kao što je mezaluk, pokazuju koliko je naša kuhinja bogata i raznovrsna. Ipak, pitanje je da li će Generacija Z u tim jelima prepoznati ono što su starije generacije odavno cenile.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Ovo je recept za kifle koje uvek ispadnu savršene - meke kao duša, vazdušaste i idealne za doručak, užinu ili večeru, a tajna je u pravilnom redosledu dodavanja sastojaka i malo strpljenja.
Vanpretresno veće Višeg suda u Novom Sadu donelo je odluku da se postupci protiv Gorana Vesića, Jelene Tanacković i Anite Dimoski u slučaju pada nadstrešnice na Železničkoj stanici u Novom Sadu obustavljaju.
Ruski analitičar Dmitrij Skvorcov je u velikoj analizi za ruski portal Vid istakao da je, kako se čini, pronađeno rešenje za NIS koje bi moglo da zadovolji i Moskvu i Beograd.
Nakon jučerašnje sednice Skupštine Grada tokom koje su iznete brojne poluinformacije a sve vezano za rad javnih preduzeća u Nišu i njihovo buduće fukcionisanje, oglasio se i prvi čovek Pokreta za narod i državu u Nišu, doc. dr Milan Lazarević koji je dao bezrezervnu podršku gradonačelniku Niša Dragoslavu Pavloviću.
Vanpretresno veće Višeg suda u Novom Sadu donelo je ranije danas odluku da se postupci protiv Gorana Vesića, Jelene Tanacković i Anite Dimoski u slučaju pada nadstrešnice na Železničkoj stanici u Novom Sadu obustavljaju.
U velikoj akciji MUP i Poreske policije na 94 lokacije u Srbiji uhapšeno je pet osoba, a protiv 52 su podnete krivične prijave zbog nelegalne trgovine akciznim proizvodima.
U selu Bekova dogodio se težak porodični incident u kojem je, prema nezvaničnim informacijama, otac M.P. (68) fizički napao sina M.P. (21), nanevši mu teške povrede glave, opasne po život.
Policija u Obrenovcu u utorak je uhapsila L. D.(20), P. B. (20), L. O. (18) i braću M. A. (19) i K. A. (21) zbog prebijanja četiri maloletnika ispred noćnog kluba.
Škotski fond za divlje životinje (SWT) traži čuvara za nenaseljeno ostrvo Handa na severozapadu Škotske, za period od marta do septembra 2026. godine, a plata je oko 30.000 evra!
Film "Bitka na Neretvi" koji je premijerno prikazan 1969. godine koštao je između sedam i 12 miliona tadašnjih dolara. To je najskuplji film ikada snimljen na prostorima bivše Jugoslavije.
Kao da je izašla iz ruske bajke, manekenka Gia Skova provezla se Njujorkom u kočiji, pretvarajući gradske ulice u modnu pozornicu praznične elegancije.
Ako želite glamuroznu pozadinu koja na fotografijama izgleda kao profesionalni studio, postoji jedan jednostavan trik, za koji vam je potrebna ukrasna folija i malo vremena.
Influenser Jovan Radulović, poznatiji kao Jodžir, stigao je u Dominikansku Republiku gde će u narednom periodu učestvavati na najspektakularnijem sportskom rijalitiju Exatlonu. Međutim, priznao je da se šokirao onim što ga je sačekalo u ovoj karipskoj državi.
Šam al-Asad, bratanica bivšeg predsednika Sirije Bašara al-Asada, proslavila je rođendan žurkom u Dubaiju, na kojoj se u mogla čuti i pesma Tee Tairović.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar