• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer/N. S.

11.11.2024

10:30

Srpski kuvari u svetskom vrhu! Doneli srebro iz Singapura, a jela će vas iznenaditi!

PMF Novi sad

Srbija

Srpski kuvari u svetskom vrhu! Doneli srebro iz Singapura, a jela će vas iznenaditi!

Podeli vest

Među 40 finalista Global Chefs Challenge, u organizaciji Svetske asocijacije kuvarskih organizacija, srpski tim, koji su činili Goran Radivojević, nastavnik na katedri za gastronomiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, i Saveta Bikić, student master studija na PMF-u, osvojio je srebrnu medalju!

Nagradu su osvojili u kategoriji veganskih jela za koju su se plasirali prošle godine na takmičenju u Italiji.

- Ponosni smo na ovaj uspeh koji je značajan korak ka boljoj vidljivosti i prisustvu Srbije na globalnom gastronomskom tržišu - kažu naši predstavnici ističući da je konkurencija bila izuzetno jaka. 

Na takmičenju su sem domaćina, učestvovali najbolji kuvari iz Luksemburga koji su osvojili zlato u ovoj kategoriji, Letonije, Sedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Filipina, Indonezije...

Takmičari su imali zadat meni i namirnice koje su morali da upotrebe. 

- Za predjelo je bila zadata tema da mora da se koristi mikrobilje u samom kuvanju. Mi smo pravili nudle od sočiva, koje smo uparili sa čatnijem od paradajza, salatom od krastavaca, sa emulzijom od spanaća, čija kreker. Glavno jelo nam je bila pana cota od pečuraka, bukovača, vrganja, šampinjona i bundeve, indijskog oraha sa burgerima od heljde, malo kokica od heljde, malo sosa od povrća - opisao je Radivojević gostujući u programu jedne tv stanice.

Foto: PMF Novi sad

Goran Radivojević i Saveta Bikić

 

Kaže da je posebno bio ponosan na dezert koji je za njegov tim bio pravi izazov. 

- Dezert je bip najkompleksniji zadatak. Trebalo je da ukomponujemo pet namirnica koje su oni zadali. Napravili smo čokoladni kolač na biskvitu sa ukusom limete, punjenje je bilo od kokosa, gel od manga i tu smo imali zadatak da iskoristimo jedan od čajeva koje su nam ponudili, a izabrali smo kamilicu. Kolač je najbolje prošao - dodao je Radivojević.

Svestan činjenice da je naše podneblje poznato po tome da koristimo ishranu punu mesa, skrobnih namirnica, sa dosta masnoća, kaže da veganizam podrazumeva nutritivno izbalansirani obrok i da treba da gledamo u tom pravcu i da koristimo kvalitetnije namirnice.

- Pre takmičenja, uz pomoć jednog kolege uspeo sam da dođem do manastirske kuhinje. Bili smo gosti u jednom manastiru, gde je igrom slučaja bio i patrijarh te večeri, pa smo i za njega spremali doručak. Samo iskustvo da probate tu posnu kuhinju koja je, recimo, samo na vodi ili može nekad i uz dodatak nekih masnoća, to je jedno veliko iskustvo. Vidite da je moguće da se nekada "ni od čega" napravi nešto zaista ukusno i lepo - dodao je.

Predsednik Kulinarske federacije Srbije Zoran Išković kaže da su ovakvi rezultati za ponos Srbije, naročito jer se "baca" novo svetlo na kulinarstvo u Srbiji.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set