• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. Ivančević

19.01.2024

18:50

Opasni Dorćolci sa gospodskim manirima: Iso Lera, Dača Mutavi i Mali Mare - kriminalci sa "kodeksom"!

Shutterstock/Arhiva

Vesti

Opasni Dorćolci sa gospodskim manirima: Iso Lera, Dača Mutavi i Mali Mare - kriminalci sa "kodeksom"!

Podeli vest

Dorćol sedamdesetih i osamdesetih, u vreme u kome je odrastao legendarni folker Džej o čijem životu i okruženju je snimljen film "Nedelja", bio je pun primera specifičnog mangupluka koji je bio rezervisan samo za ovaj kraj Beograda.

Pored brojnih klanova, koji su se kasnije zapatili i ušli u anale po svireposti, u ovom kraju su čak i kriminalci imali izvesnu dozu kodeksa i manira. 

Đžejev brat od tetke, čuveni Iso Lero Džamba, važio je u to vreme za nekrunisanog "kralja Dorćola". Omalen rastom, ali čovek najhrabrijeg srca, obeležio je jedno vreme u Beogradu i po dobru i po zlu.

Mada je bio deo kriminalnog sveta i zbog svojih nedela završavao u zatvorima u raznih državama, voleli su ga i opaki momci, ali i običan svet, jer je njegov duh bio neverovatan. Na sebe i svoje principe nikad nije dao.

Rođeni buntovnik

Lero je bio jedan od retkih Roma koji je uspeo da ostane upamćen kao simbol jednog vremena i hrabrosti o kojoj su govorili najjači ljudi poput Ljube, Giške, čika Ćire... Od malih nogu je počeo da se bavi kriminalom.

Foto: facebook.com/Legende devedesetih

Iso Lero (u sredini) sa čuvenim glumcem Borom Todorovićem

Već 1976. završio je u Centralnom zatvoru zbog otimanja tašni i tuče na Beogradskoj autobuskoj stanici. Međutim, ni tamo nije imao mira, te je naučio ceo Krivični zakonik i potom pružao pravne savete drugim zatvorenicima. 

Nisu mu bile strane ni batine od čuvara zbog njegove buntovne i tvrdoglave prirode, a često je bio nasilan prema silovateljima. Kasnije je, kao i većina kriminalaca sa prostora Jugoslavije, činio prestupništva u Italiji, Nemačkoj i Francuskoj, ali ne i u SFRJ.

Bio je u sukobu sa Giškom, da bi se potom sprijateljili dok su bili u zatvoru u Italiji. Džambu se svaki trag izgubio nakon što je u septembru 1992. poslednji put viđen ispred kockarnice u "Beograđanci"... 

Jedini poznati detalj je da ga je pretuklo nekoliko pripadnika "Tigrova" Željka Ražnatovića Arkana, koji su bili obezbeđenje, ali je njegova sudbina do danas nepoznata. Spekulacije o tome šta se desilo su brojne, posebno se izdvojila ona da je njegovo telo zaliveno betonom u temelje jedne pumpe!

Takođe, i da se zamerio Arkanu, što je bilo neoprostivo. Džambo je, navodno, svojevremeno pretukao Arkana u zatvoru "Zabela" i ostavio mu ožiljak na licu, jer je sumnjao da su mu on i Jusa Bulić preoteli kockarnicu. 

Foto: facebook.com/Legende devedesetih

Milutin Dačević Dača i Ljuba Zemunac

U istom periodu izdvojio se još jedan Dorćolac "od reputacije", Milutin Dačević Dača, zvani Mutavi ili Tavolino. Bio je poznat kao drug Ljube Zemunca i po tome što je otvorio vrata Italije žestokim momcima iz Jugoslavije koji su pljačkali banke.

Smatra se jednim od rodonačelnika organizovane jugoslovenske mafije koja i danas živi, samo što sada pljačkaju zlatare i zovu se "Pink Panteri". 

O svojim prijateljima sa one strane zakona, za života je govorio: "Šta god zarade u akcijama van zemlje, to donesu ovde, za razliku od privredne i političke elite koja novac odavde nosi u inostranstvo."

Dača se devedesetih povukao i otvorio piceriju "Tavolino". Stariji za njega kažu da je bio prava legenda, oni nešto mlađi su ga prvi put videli u "Biserima" Vanje Bulića, a najmlađi u "Dosijeu" Mašana Lekića, gde je naširoko i živopisno pričao o istoriji beogradskog asfalta, koristeći obilato sleng, grimase i gestikulacije. 

Dača "violinista"

Tako su za Daču dijamanti bili "smol glas", novi regrut je bio "gušter", lopov sa veštim rukama je bio "violinista". Osoba zadužena da ometa obezbeđenje je bila "zavodnik", a onaj zadužen za silu je bio "magare".

Osoba zadužena za organizaciju logistike je bila "jatak", izraz koji se nekada koristio za Srbe koji su pružali zaštitu pobunjenicima u doba Otomanskog carstva. Prevrtljivi zlatar, koji je kupovao ukradeno "kamenje", bio je "sisa"... Umro je u martu 2017. od posledica moždanog udara.

A da li se sećate lika Malog iz filma "Do koske", koga je glumio Nikola Đuričko? Veruje se da je rađen po liku najmlađe dorćolske legende Marka Boraka, zvanog Mali Mare i Robin Hud. Borakov zaštitni znak bio je pucanje u noge, a tako je i sam završio. 

Foto: facebook.com/Legende devedesetih

Marko Borak, inspiracija za film "Do koske"

Kako se priča i danas, Maretu se svet srušio pred očima početkom devedesetih kada je kao tinejdžer gledao kako pošten svet propada, a ološ se bogati. Uzeo je pravdu u svoje ruke i počeo da maltretira novu elitu.

Bacao im je bombe u lokale, postavljao eksploziv pod automobile, pravio im sačekuše, pucao im u noge i otimao novac koji je posle delio siromašnim komšijama. Zbog toga su ga zvali Robin Hud sa Dorćola. 

Pričalo se da je svojevremeno presreo jednog opasnog Dorćolca i oteo mu džip. Pitao ga je da li da mu puca u ruku ili u nogu. Žrtva je rekla: "U noge". Legenda kaže da mu je Mali Mare na to odgovorio: "Da si rekao u nogu, pucao bih ti samo u jednu" i ispalio mu po hitac u obe.

Robinhudovski inat

Mali Mare je bio jedva punoletan kada je kidnapovan, mučen, izranjavan i sedam puta upucan u noge, 3. maja 1995. Pričalo se kako se otmičarima smejao u lice dok su ga mučili, govoreći im da se ne plaši smrti.

Izbacili su ga u ulici Svetozara Markovića, gde je ostavljen da iskrvari do smrti. Samo stotinak metara dalje nalazila se zdravstvena ustanova u kojoj je navodno radila njegova majka. Sutradan je u novinama izašla čitulja sa rečima njegove bake: "Rekla sam ti, nisi hteo da slušaš." Ubice nikada nisu otkrivene.

O njegovoj popularnosti, koju je stekao za jako kratko vreme, govori i podatak da je grupa "Tripl Pipl" posvetila pesmu "Marko Borak imao je muda" upravo njemu u čast.

Na zidu, na uglu ulica Tadeuša Košćuška i Gospodar Jovanove, bio je ispisan grafit: "Vi koji dolazite, pazite se Malog Mareta." Natpis je stajao i godinama posle Borakove smrti. Ipak, 20 godina kasnije grafit je izbledeo.

Jedan od retkih žestokih momaka sa Dorćola, koji je i danas živ, je Milovan Vujisić Vuja. Za njega se pročulo kada je zajedno sa Draganom Popovićem Dadiljom, uz pomoć Borisa Petkova i Bojana Petrovića, organizovao prvu sačekušu na ovim prostorima 1984. kada je ubijen zloglasni Ranko Rubežić Rubeoli, poznat i kao Dač Šulc. 

Redak srećnik

Iako su Vuja i Dadilja bili bliski Rankovi saradnici, on ih je često maltretirao zbog čega su mu na kraju presudili i za to odrobijali. Rubežić je ubijen dok je izlazio iz stana prijatelja Branislava Šaranovića.

Foto: facebook.com/Legende devedesetih

Vuja sa Goranom Vukovićem Majmunom i Draganom Popovićem Dadiljom

Kada je Petkov došao u Beograd '91. na Giškinu sahranu, Šaranović ga je ranio, ali je tada preživeo i umro kasnije od srčanog udara. Petrović je ubijen u sačekuši, Dadilja takođe. 

Vuja je jedno vreme tokom devedesetih bio u vezi sa Marijom, ćerkom predsednika Slobodana Miloševića. Pričalo se da je zajedno sa svojom ekipom u jednom kafiću pretukao neke Italijane koji su vređali Slobu.

Posle toga za Vuju se dugo nije čulo, sve do skoro. Neki su pričali da je često u Rusiji, drugi da je u Milanu. Pre nekoliko godina viđen je i uslikan u društvu sa pevačicom Gogom Sekulić u jednom restoranu u Beogradu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Goran Vukčević

pre 5 meseci

"sa gospodskim manirima" 😀😀😀😀

Djordje

pre 5 meseci

Ovo je sve poluistina napisana od strane nekog ko nema veze sa Dorcolom

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija