• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EXPRESS

08.05.2020

10:21

MOBILNI TELEFON VAM JE NA PUNJAČU CELE NOĆI? Evo da li je to DOBRO ili LOŠE za bateriju

Hi-Tech

MOBILNI TELEFON VAM JE NA PUNJAČU CELE NOĆI? Evo da li je to DOBRO ili LOŠE za bateriju

Podeli vest

S obzirom na to da ih koristimo tokom većine dana, uobičajeni način da napunimo baterije svojih mobilnih telefona jeste da ih ostavimo na punjaču cele noći. Međutim, da li je to zaista neophodno?

Ovakvo punjenje telefona je imalo smisla kada je baterijama trebalo dosta vremena da se napune, ali u eri brzog i bežičnog punjenja, to baš i ne mora da bude naš prvi izbor.

Litijum-jonske baterije koje se danas nalaze u mobilnim telefonima brže se pune, a traju duže nego ranije. Još jedna stvar po kojoj se razlikuju u odnosu na baterije koje su se ranije nalazile u telefonima, jeste to što "ne vole" da se isprazne do kraja i onda ponovo napune do 100%.

Foto: Pixabay

Konsenzus proizvođača pametnih telefona je da će vam baterija najduže trajati ako se stalno nalazi između 40% i 80% napunjenosti. I tu postoji izuzetak - smatra se da je dobro da se baterija jednom mesečno isprazni potpuno, i onda napuni do 100%.

Što se optimalne temperature baterije tiče, najbolje je da bude negde između 30°C i 40°C, sve ispod i preko toga trebalo bi da vam sugeriše da nešto nije u redu.

Takođe, savetuje se da koristite samo punjač koji ste dobili uz telefon, jer neki jeftiniji punjači, kao i oni koji ne odgovaraju vašoj bateriji, mogu da "skrate život" vašeg mobilnog telefona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17