• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: harpersbaazar.rs

16.04.2021

11:09

EVO KADA JE NAJBOLJE VREME DA PIJEMO CINK! Pomaže u borbi protiv virusa i bakterija, ali to NIJE SVE

Ljubav

EVO KADA JE NAJBOLJE VREME DA PIJEMO CINK! Pomaže u borbi protiv virusa i bakterija, ali to NIJE SVE

Podeli vest

Iz nekog razloga, ovaj element se često zaboravlja, iako je značajan za jačanje imuniteta, kao i za promociju efikasne regeneracije ćelija, regulisanje proizvodnje hormona - što znači da je od vitalne važnosti za lepu i zdravu kožu

Pored toga, cink poboljšava funkcionisanje digestivnog sistema i pomaže u borbi protiv virusa i bakterija, što je sada posebno važno.

Naše telo ne proizvodi cink, kao što ne može da proizvede tako važan element u tragovima kao što je gvožđe, pa upravo zbog toga, cink treba da bude uključen u vašu ishranu. Crveno meso, riba, živina i orašasti plodovi glavni su izvori, a cinka ima i u hrani bogatoj proteinima. Međutim, nemojte preterati: nedostatak i prekomerna količina ovog minerala ne mogu dovesti ni do čega dobrog.

Ako uzimate dodatke cinka, to bi trebalo činiti sa obrocima. Činjenica je da na prazan stomak cink može da izazove mučninu. Ovaj neželjeni efekat možda neće biti primetan odmah, ali kumulativnim efektom neće biti moguće izbeći takvu smetnju. Stručnjaci se slažu da je najbolje uzimati cink tokom dana, a ne ujutru ili uveče.

Foto: Shutterstock

Cin nam je neophodan za funkcionisanje organizma

Neke namirnice mogu smanjiti apsorpciju ovog minerala - i bolje je prestati ih koristiti nekoliko sati nakon uzimanja cinka. Govorimo o mekinjama, integralnim žitaricama i onima koje sadrže puno vlakana. Pored toga, cink je nekompatibilan sa hranom koja sadrži fosfor kao što su mleko i živina.

Nije preporučljivo uzimati cink zajedno sa gvožđem i kalcijumom, jer će ovi elementi u tragovima aktivno ometati njegovu apsorpciju. Ako posmatramo prosečne vrednosti, odrasla osoba treba da unosi do 40 mg cinka dnevno, tinejdžer - do 30, a dete - ne više od 20 mg. Kao što je slučaj sa bilo kojim hranljivim sastojcima i dodacima, važno je ne preterati, jer će u suprotnom efekat biti potpuno suprotan onome što se želi - i prelazak sa koristi na štetu biće brz.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

VITAMINI I MINERALI ZA MRŠAVLJENJE! Ako se koriste OVAKO, kilogrami NESTAJU
Ljubav

VITAMINI I MINERALI ZA MRŠAVLJENJE! Ako se koriste OVAKO, kilogrami NESTAJU

Vitamini i minerali pomažu u izbegavanju komplikacija i poboljšavaju efikasnost dijete. Ako prilikom promene ishrane, koristite vitamine i minerale, metabolizam će se ubrzati, telo će brže ukloniti toksine, a koža će se zategnuti i zablistati. Korisna jedinjenja stimulišu rad endokrinog i digestivnog sistema, čineći gubitak kilograma lakšim za čoveka

07.04.2021

11:51

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17