• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.01.2022

20:16

OKREPLJUJUĆE ZIMSKE NAMIRNICE! Zdravlje na usta ulazi!

Shutterstock

Ljubav

OKREPLJUJUĆE ZIMSKE NAMIRNICE! Zdravlje na usta ulazi!

Podeli vest

Opšte poznato i naučno dokazano je da hrana može da oraspoloži i usreći, a tokom zime, kada su dani kratki i hladni, ta svojstva hrane se posebno ističu

Uživajte u neodoljivo finim jelima od zimskih namirnica.

1. Kiseli kupus

Niske energetske vrednosti, neizmerno bogatstvo vitamina, minerala, vlakana, antioksidansa, deluje probiotički, jača imuno sistem, ali najbolje ga je konzumirati bez zagrevanja i dugog kuvanja, pa pokušajte da ga jedete što više kao salatu začinjenu bundevinim uljem i čili papričicom.

Foto: Shutterstock

Kiseli kupus


2. Pasulj i leblebije

Spadaju među najbolje i najveće biljne izvore proteina, a u kombinaciji sa žitaricama imaju visokokvalitetan sastav proteina koji se može uporediti s mesom ili mlečnim proizvodima, pa povremeno izbacite meso i zamenite ga takvim obrokom.

3. Batat i bundeva umesto krompira

Bogat su izvor antioksidanata kao što su beta karoten, vitamini (posebno vitamin E), minerali, vlakna. Batat kuvajte ceo, neoguljen u vrlo malo vode, a slatkast ukus daje mu jednu drugačiju, ukusniju notu. Od batata ili bundeve pripremite ukusni pire, gustu čorbu ili ih zapecite, prelijte maslinovim uljem i ruzmarinom.

4. Cvekla

Jedite je sirovu ili kuvanu, bogat je izvor vitamina, minerala, vlakana, odlična za anemične osobe, a nadasve ukusna. Začinite je kaparima, belim lukom, maslinovim uljem i aćeto balzamikom i navalite.

 

Foto: Shutterstock



5. Heljdina, ječmena, prosena kaša

Niske energetske, a bogate nutritivne vrednosti, te obilje vitamina, minerala, vlakana, zahtevaju da što češće budu na vašoj trpezi. Pripremite ih kao prilog, njima punite sarmu, dodajte u pasulj, mešane salate... Kuvani proso umešajte u čorbicu, u jogurt za doručak, pomešajte s dinstanim povrćem ili pripremite uštipke.

6. Ulje od bundeve

Bogato vitaminima A, E i cinkom, odličan izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Osim za salatu, kašičicom ovog ulja možete preliti i sladoled od vanile, a zatim posuti bundevinim semenkama.

7. Domaći integralni hleb

Pružiće vam sitost, a ujedno vas opskrbiti vitaminima, mineralima i vlaknima. Premažite krišku hleba namazom od leblebija ili avokada. Biće drugačiji, a vaš organizam će biti puno zadovoljniji.

8. Knedle, palenta

Prelijte ih jogurtom, kiselim mlekom ili zagrejanim maslacem. Poboljšaćete probavu, a organizam obezbediti svim potrebnim nutrijentima.

 

Foto: Shutterstock



9. Cimet, karanfilić, kurkuma i đumbir

Deluju antioksidativno, protivupalno i antibakterijski. Cimet dodajte u med, pa popijte ujutro otopljen u mlakoj vodi, dodajte u kolače, čaj ili štrudle. Karanfilić dodajte u kuvano vino, umake... Kurkumu obavezno u čorbe od povrća i pirinač, a đumbir u čaj, napitke, variva, rižota, prženo povrće i slično.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija