• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

13.02.2022

16:20

KAD i SMEH TERA u TOALET! Kako se boriti sa stanjem o kojem mnogi ćute - INKONTINENCIJOM?

Shutterstock

Ljubav

KAD i SMEH TERA u TOALET! Kako se boriti sa stanjem o kojem mnogi ćute - INKONTINENCIJOM?

Podeli vest

Kegelove vežbe su lak način za jačanje mišića koji zadržavaju vaš urin. One nisu lek za sve, ali mogu pomoći i ženama i muškarcima da prevaziđu blagu inkontinenciju...

Svaki program osmišljen da smanji inkontinenciju (nevoljno oticanje urina) uključuje mišiće dna male karlice ili Kegelove vežbe. One su nazvane po Arnoldu Kegelu, lekaru koji ih je zagovarao. Kegelove vežbe su lak način za jačanje mišića koji zadržavaju vaš urin. One nisu lek za sve, ali mogu pomoći i ženama i muškarcima da prevaziđu blagu inkontinenciju. Moraćete, takođe, da povedete računa o tome šta i kada pijete, da budete oprezni s lekovima koje uzimate i da budete spremni na strpljivost u toaletu.

Šta nije u redu?

Postoje dve vrste urinarne inkontinencije. U stresnoj inkontinenciji urin ističe dok se napinjete za vreme smejanja, kijanja, kašljanja ili podizanja nečeg teškog. U nagonskoj inkontinenciji osećate potrebu za mokrenjem, ali ne možete na vreme da stignete do toaleta.

Foto: Shutterstock

Inkontinencija je češća kod žena

Od lekova do operacije

Lečenje prvenstveno zavisi od stepena i vrste poremećaja. Kod stresne urinarne inkontinencije jačanje mišića karličnog dna može da se postigne treningom ili električnom stimulacijom. U težim slučajevima se mokraćovod i vrat mokraćne bešike hirurškim putem vraća u prvobitno anatomsko stanje da bi mokrenje moglo da se obavlja normalno, bez obzira na pritisak unutar trbušne duplje. S druge strane, urgentna urinarna inkontinencija leči se određenim lekovima, kao i električnom stimulacijom, ubrizgavanjem botoksa u mišić bešike, ali i operativno.

Inkontinencija je češća kod žena, pošto porođaj može da ošteti strukture koje pomažu da se zadržava urin, a može da ošteti i nerve koji govore vratu mokraćne bešike da se kontrahuje. Kod muškaraca je ovo stanje često izazvano uvećanom prostatom.

Ostali uzroci su lekovi miorelaksansi (mišićni relaksansi), infekcije urinarnog trakta, Parkinsonova bolest i multipla skleroza.

Imitirajte cvrčka

Ako iznenada dobijete potrebu da idete u toalet, trljajte desnim skočnim zglobom niz cevanicu svoje leve noge ili obrnuto. Održavajte isti pritisak celom njenom dužinom. Trljanje nogu na ovaj način zaustavlja kontrakcije bešike prenosom pritiska na senzitivni nerv koji utiče na potrebu za mokrenjem.

Naučite vežbu broj jedan

Redovno radite Kegelove vežbe da biste ojačali mišiće dna male karlice na koje se oslanja bešika. Da biste tačno odredili gde su ovi mišići, zaustavite mlaz dok mokrite - mišići koje koristite da to uradite jesu oni koje želite da ojačate. Uradite to samo jednom radi identifikacije, jer ponavljanje zaustavljanja toka mokraće nije dobro za bešiku.

Foto: Shutterstock

Možete da vežbate bilo gde, u saobraćaju, ispred TV-a...

Stegnite mišiće sekund ili dva, zatim ih opustite. Ponovite to deset puta, tri-četiri puta na dan. Pošto je cela ova radnja unutrašnja i neprimetna za bilo koga drugog, vežbe možete raditi dok čekate u redu na kasi, kad se nađete u zastoju u saobraćaju, kad se tuširate, gledate televiziju i tako dalje.

Kada mišići dna vaše male karlice ojačaju, počnite da ih zadržavate u kontrahovanom stanju po pet sekundi. Postepeno povećavajte ovo vreme do 15 sekundi.

Ako osećate da ćete se nasmejati, zakašljati, kinuti ili bilo šta drugo što bi moglo da izvrši pritisak na bešiku, brzo uradite Kegelovu vežbu kako biste pomogli sebi da izbegnete nezgodu.

Časovi pijenja

Ako vas muči nagonska inkontinencija, smanjite unos napitaka s kofeinom ili ih se potpuno odreknite. Kofein, diuretik, doprinosi da vaš organizam proizvodi više urina. On takođe može da natera mišiće bešike da se kontrahuju, izazivajući nezgode, te unosite ne više od 200 mg kofeina na dan, što je malo manje od količine u dve šolje kafe.

Foto: Shutterstock

Smanjite unos napitaka s kofeinom

Da li se obratiti lekaru?

Ako u vašoj mokraći ima krvi ili ona izgleda zamagljeno, ili ako mokrenje izaziva osećaj bola ili peckanja, posetite svog lekara. To mogu da budu znaci bakterijske infekcije, peska ili kamena u bubregu. Takođe bi trebalo da se konsultujete sa lekarom ako vam inkontinencija otežava normalan život ili ako sumnjate da lek koji uzimate uzrokuje vaš problem.

Takođe, izbegavajte alkohol koji, poput kofeina, povećava proizvodnju urina. Nemojte unositi više od jednog piva, čaše vina ili žestokog pića na dan.

Ne uzdržavajte se, međutim, od unošenja tečnosti pokušavajući da proizvedete manje urina, jer možete da dehidrirate ili povećete rizik od infekcije bešike ili kamena u bubregu.

Uđite u rutinu

Ako vas muči nagonska inkontinencija, mokrite svaka tri sata. Neke osobe predugo ne mokre, ne primećujući da im se bešika napunila. Ukoliko ne možete da izdržite tri sata bez mokrenja, idite u toalet na početku svakog sata. Svakih nekoliko dana pokušajte da nekoliko minuta duže zadržite urin pre nego što odete u toalet. Trebalo bi da, na kraju, možete da izdržite puna tri sata.

Foto: Shutterstock

Ako vas muči nagonska inkontinencija, mokrite svaka tri sata

Osim toga, kad se već nalazite u toaletu, nemojte žuriti s pražnjenjem bešike. Ako ste žena, ostanite da sedite na šolji dok ne osetite da je urin potpuno istekao. Zatim još malo sedite ili ustanite i ponovo sedite. Kada tako uradite, bešika će se spontano kontrahovati prazneći sav zaostao urin. Ako ste muškarac, izbacićete sav urin ukoliko samo stojite neko vreme, opustite se i sačekate. To što ćete provesti malo više vremena u toaletu potpuno prazneći bešiku pomoći će da se kasnije spreče nezgode.

Dijeta

Prekomerna telesna težina izaziva pritisak na bešiku. Povedite stoga računa o tome šta jedete i vežbajte kako biste skinuli neželjene kilograme. Ukoliko je potrebno, obratite se stručnjaku.

Samo za žene

Ako imate blagu stresnu inkontinenciju, stavite tampon. On pritiska uretru pomažući joj da ostane zatvorena. Nosite tampon samo dok vežbate ako je to vreme kada se vaša stresna inkontinencija obično javlja.
 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17