• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

12.03.2022

08:33

OSOBE KOJE JEDU OVO ODUZIMAJU SEBI IZ TELA KALCIJUM, MAGNEZIJUM I CINK! Nutricionista Mirković otrkiva zbog čega osećate KONSTANTAN UMOR

Ljubav

OSOBE KOJE JEDU OVO ODUZIMAJU SEBI IZ TELA KALCIJUM, MAGNEZIJUM I CINK! Nutricionista Mirković otrkiva zbog čega osećate KONSTANTAN UMOR

Podeli vest

Brzi tempo života često nam oduzima vreme da planiramo obroke i zdravo se hranimo, pa često pravimo greške i uzimamo prevelike količine suplemenata u nadi da će to da nadoknadi oni što nemamo u ishrani. Nutricionista Branka Mirković za Informer.rs otkriva zbog čega osećamo umor, kako on nastaje i šta se dešava u našem telu kada jedemo šećer

 - Pravo pitanje je da li se ispravno hranimo jer tako možemo hranom da unesemo sve potrebne vitamine i minerale najkvalitetnije za naše telo, a suplementi su samo dodatak uz ishranu.

Odluka da jedemo neke namirnicei i  jela je često ishitrena odluka uz razna opravdanja, jedemo usput, malo vremena za pripremu zdrave hrane i  sve zablude koje postoje o tome šta je zdrava hrana i da je ona skupa, nemanje navika da se ponese obrok, planira ishrana…

Nutricionista Branka Mirković objašnjava da kupovna hrana nema dovoljne količine vitamina koje su neophodne našem organizmu.

-Važno je da znate da procesuirana hrana koju kupujemo ako ima to su nedovoljen količine vitamina i minerala, a postoje i proizvodi koji je uopšte nemaju. Puna je masnoće i šećera pa da bi je naše telo obradilo i svarilo troši unutrasnje minimalne rezerve odnosno oduzimaju se iz organizma minerali, a vitamini ne uzimaju. Osobe koje jedu mnogo šećera i ugljenih hidrata oduzimaju iz tela minerale, a to je pre svega gvozđe, kalcijum, magnezijum i cink.

Foto: Printscreen You Tube K1 Televizija

Branka Mitrović nutricionista

Manje gvozđa, manje kiseonika u telu, pospanost, usporenost, pad koncentracije…

Manje kalcijuma, loša koža, nokti, kosa kao početne tegobe, a kasnije i ozbljnije.

Manje cinka slabiji imunitet. a magnezijum, teške noge, grzevi, boljno kretanje i sedenje

Nedovoljan unos C vitamina, sklonost ka upalama i padu imuniteta, bitan i za gvozđe

Nedovoljan unos B vitamina, loš san, napetost, dekoncentracija

Nedovoljan unos A i D vitamina, pad imuniteta, suva koža I sluzokoža, česće respiratorne infekcije

Na tržištu ima različitih suplemenata – dodataka ishrani koji su uvek harmakoloski suplementi cak i oni na kojima piše da su prirodni moraju biti hemiski dorađeni.

Ona objašnjava da treba da znamo da prevelika količina suplemenata može da bude štetna.

Foto: Pexels

Vitamini i minerali

Najbolje je uneti kroz hranu sve neophodne minerale i vitamine i dodavati suplemente ako je neophodno. Prevelika doza suplemenata mozž biti štetna. Opravdanost korišćenja suplemenata moguća je kod starije populacije, hroničnih ili akutnih bolesti kao i ako postoje objektivni razlozi nemogućnosti uzimanje kroz ishranu.

Umor može imati različite uzroke. Stres, duže se radi u toku dana i nedelje, kratak odmor i  nekvalitetan san. Loša ishrana, neredovna, brza hrana, grickalice slane i slatke, malo kretanja na svežem vazduhu. Vodite dnevnik u telefonu i tako ćete najbolje uočiti šta su problemi.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija