• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.07.2022

11:03

GENETIKA NIJE ODGOVORNA ZA KILOGRAME! Naš nutricionista odgovara da li BLISKOJ osobi treba reći da je gojazna

Ljubav

GENETIKA NIJE ODGOVORNA ZA KILOGRAME! Naš nutricionista odgovara da li BLISKOJ osobi treba reći da je gojazna

Podeli vest

Nutricionista Branka Mirković govorila je za Informer.rs o gojaznosti, ali i o tome da li bliskim osobama treba reći da imaju takav problem

Sigurno ste dosad imali priliku da se nađete u situaciji u kojoj ste se zapitali da li bliskoj osobi treba reći da je gojazna. Nutricionista Mirković objašnjava da je to moralna dilema.

Foto: Printscreen You Tube TVDR

Branka Mirković nutricionista

 - To je uvek moralna dilema da li i kako reći nekome da je gojazan. Sigurno je da treba reći, ukazati na primeren način. Izaberite vreme i situaciju. Uvek treba biti diskretan i nikada ne ismejavati gojaznu osobu, jer one ozbiljno pate i to im neće biti motiv. Razgovorajte u mirnoj atmosferi, ne pred drugima i birajte trenutak. Možda će biti potrebno više razgovora. Bitno je da ne navaljujete, ne kritikujte, ne insistirajte na stalnom merenju, i nema kritike i osuđivanja. Treba da pomognete. Slušajte šta misli, kako se oseća. Možda je imala niz neuspešnih pokušaja i potrebno je vreme i naći pravi način da se pokrene i skine kilograme. I ne zavaravajte se. Gojazne osobe odaju sliku veselosti i da im to nije važno. Nema gojazne osobe koja je u dubini duše srećna - kaže Branka za Informer.rs.

Muškarci i žene

Postoji razlika između gojaznih muškaraca i žena. Branka objašnjava da se muškarci hvale težinom, a žene pronalaze opravdanja.

 - Razlika između muškaraca i žena je što se muškarci čak hvale i ponose svojom težinom dok im nije zdravlje ugroženo. Žene se stalno pravdaju da ne jedu mnogo, jer uglavnom jedu tajno kada ih niko ne vidi. Imaju mnogo opravdanja ali sigurno ne žele tako da izgledaju - objašnjava nutricionista.

Foto: Shutterstock

Gojaznost

 - Uvek postoji rešenje, svako može da skine kilograme i za svakog postoji pravi način da postigne rezultat. Teško je priznati da smo lično odgovorni za povećanu kilažu. Nema genetike zbog koje ne mogu da se skinu kilogrami, ima samo pogrešnih navika i preterano uzimanje hrane. Mnogi nisu ni svesni koliko hrane pojedu u toku dana -  dodaje ona.

Nutricionista Mirković objašnjava da je povećana kilaža estetksi problem, a gojaznost je bolest ili vodi u razne zdravstevene tegobe i bolesti. Zato treba reći bliskoj osobi da je gojazna, to je često pravi pokretač za promenu načina ishrane.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija