• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sensa.rs/informer.rs

16.09.2019

12:16

CRNI KOREN SE VEKOVIMA KORISTI ZA LEČENJE RAZNIH OBOLJENJA! Bogat je gvožđem, poboljšava probavu i reguliše šećer!

Ljubav

CRNI KOREN SE VEKOVIMA KORISTI ZA LEČENJE RAZNIH OBOLJENJA! Bogat je gvožđem, poboljšava probavu i reguliše šećer!

Podeli vest

Crni koren jedan je od najbolji izvora insulina što ga čini pogodnim za dijabetičare

Postoje određene vrste povrća koje su toliko lekovite da nije jasno zašto nisu popularnije.Jedna od njih je i crni koren, lat. Scorzonera hispanica, poznat i kao crni turovac ili španski zmijak.
 

Velika je šteta što nije češće na tanjirima jer je superioran izvor raznih nutrijenata.Ima sličan ukus poput mnogo popularnijih i skupljih špargli i lako ga je uzgojiti.Španski zmijak uzgaja se zbog jestivog korena, a zbog lepog cveta često se može naći u vrtovima kao ukrasna biljka.
 

Prvobitno su ga koristili Grci i Rimljani u medicinske svrhe.U Srednjem veku razvio se kao prirodni anestetik i lek za ugrize zmija po čemu je dobio i ime, te za smirivanje želuca i lečenje prehlada.Danas su Belgija, Holandija i Nemačka najznačajniji svetski proizvođači ovog zaboravljenog povrća.
 

Foto: Pixabay


 

Sastav i lekovitost crnog korena

Crni koren siromašan je kalorijama - na 100 grama sadrži svega 73 kcal, a pun je nutrijenata, zbog čega je odličan izbor ako želite smršati.Gotovo je neverovatna koncentracija brojnih nutrijenata u ovome povrću poput gvožđe, kalijuma, tiamina (B1), fosfora i inulina.Porcija od 100 grama zadovoljava 20% dnevne potrebe za gvožđem i manganom, 10% dnevne potrebe za kalijumom, te 9% dnevne potrebe za tiaminom.Dobar je izvor i C vitamina, folne kiseline, fosfora, bakra i magnezijuma.

Odličan za dijabetičare

Crni koren jedan je od najbolji izvora insulina što ga čini pogodnim za dijabetičare.Reč je o tipu prebiotičkog vlakna koje nosi brojne zdravstvene koristi od kojih se većina povezuje sa uticajem na rast korisnih bakterija u ljudskom organizmu.

Istraživanje na 49 žena sa dijabetesom tipa 2 je otkrilo da u grupi koja je uzimala 10 grama insulina dnevno tokom 2 meseca, drastično se smanjio nivo šećera u krvi i rizik od komplikacija uzrokovanih dijabetesom.

Smanjila se i štetna aktivnost oksidativnog stresa i povećala se otpornost na delovanje slobodnih radikala.

Podstiče rast kose

Crni koren bogat je izvor važnih minerala za zdravlje kose - gvožđa i bakra.
Obezbeđuje vlasište kiseonikom, gvožđe održava zdravlje i gustoću kose. Istraživanja pokazuju da su niži nivoi gvožđa čest uzrok gubitka kose kod žena u premenopauzi.Bakar je poznati borac protiv gubitka kose i stimulator njenog rasta. Smatra se da jača kosu, pojačava njenu boju i sprečava sede.Uz gvožđe i bakar crni koren sadrži i vitamin C potreban za sintezu kolagena.Kolagen pomaže u održavanju zdravlja kose jačanjem folikula kose, pa poboljšavanju apsorpcije gvožđa iz hrane.Kombinacija ovih nutrijenata blagodatna je i u prevenciji starenja kože.

 

Poboljšava rad probave

Crni koren dobar je izvor tiamina koji igra važnu ulogu za ljudsko zdravlje. Bez tiamina nervni i mišićni sistem ne mogu pravilno funkcionisati.Tiamin je uključen u metabolizam ugljenih hidrata i proizvodnju hidroklorične kiseline u želucu.Hidrohlorična kiselina pretvara pepsinogen u pepsin - enzim koji rastvara proteine u manje jedinice koje se tada mogu aprobovati iz creva u krvotok.Osim što pomaže u probavi proteina, hidroklorična kiselina sprečava rast bakterija u želucu.Tokom godina njen nivo opada, pa je zbog toga starijim ljudima preporučljivo češće konzumirati namirnice poput crnog korena.

 

Bogat kalijumom poput banana

Često zanemareni makronutrijent kalijum nužan je za pravilnu funkciju mišića, regulaciju otkucaja srca i krvnog pritiska.Namirnice bogate kalijumom, poput crnog korena i banana, pomažu u održavanju kostiju zdravima i smanjivanju rizika od osteoporoze.Crni koren takođe je i superioran izvor mangana koji je važan za enzime koji kontrolišu šećer u krvi, metabolizam energije i funkciju štitne žlezde.Manjak mangana može biti povezan sa slabom plodnošću, problemima u rastu, porođajnim manama i opštom slabošću.

 

Uzgoj crnog korena

Posadite ga na otvoreno u rano proleće, na sunčanoj strani, za jesensku berbu, ili u ranu jesen za prolećnu berbu.Bolje uspeva i veći prinos daje za hladnijih leta. Iako podnosi sušu, redovno zalivanje omogući će razvoj sočnijeg korena i sprečiti razvoj vlaknaste strukture.Zavisno od vremenskih prilika dozreva za 4-5 meseci.

 

Foto: Pixabay

Crni koren u kulinarstvu

Svi delovi crnog korena su jestivi.Cvetovi su pogodni u pripremi salata, jestive su i klice proklijalih semenki, mladi izdanci mogu se koristiti sveži ili pripremati kao špargle.Ali uglavnom se najviše koristi koren koji se može kuvati, pohovati, peći i pržiti poput svakog drugog povrća.Pogodan je za pripremu mešanih priloga sa povrćem, supa i čorbi. Izvrsno se slaže sa sirevima i sosevima na bazi pavlake.Pre pripreme koren oljušite i stavite u sirćetom zakiseljenu vodu da ne bi potamneo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dejan Vuckovic

pre 4 godine

Odlican tekst, detaljno opisano kako se gaji i za sta sve koristi ovaj crni koren. I ja sam vise pristalica alternative, necega sto je u potpunosti prirodno a ne hemija koju nam na svakom korako daju i truju. Citajuci tekst zeleo sam da podelim sa vama iskustvo vezano za probleme sa dijabetesom i jetrom. Naime ja sam po preporuci doktorke krenuo sa peo100 hericium ekstarktom pecuraka i mogu da vam kazem da sam uspeo za par meseci da regulisem nivo secera u krvi a samim tim i stanje organizma.

mumiche

pre 4 godine

Mi smo neupućeni u gomilu stvari kada je lekovitost biljaka u pitanju. Pa koliko puta smo samo zaobišli neugledni čičak za koji se ispostavilo da je odličan za jetru, pa gacamo po detelini koja je odličan izvor antioksidanasa i bogata je do te mere gvožđem da ni jedan prirodni preparat ne može da joj parira a da ne računam da deluje i na potenciju. Kad je gore gdin.Dejan pomenuo pečurke o tome se tek ništa ne zna. Ja sam nedavno naletela na članak gde sam pročitala da neka gljiva Lavlja griva obnavlja nervne ćelije i stimuliše faktor rasta nervnih ćelija, da kordiceps podiže nivo energije zbog čega ga Kineski sportisti intenzivno koriste, pa čak i šampinjoni imaju mnogo benefita za organizam. Zdravlje nam je na dohvat ruke, ali nam manjkaju informacije.

Tamara

pre 4 godine

Pozdrav, Mislim da slicna svojstva ima i nasa stara biljka, crna rotkva, a postoje i slicna - bela rotkva i crvena rotkvica sa slicnim dejstvom. Crna rotkva je dosta bitan i mocan lek za smanjenje secera u krvi jer salata od crne rotkve smanjuje secer i do 8 jedinica na dan, ako se redovno jede nastrugana kao salata sa maslinovim uljem. Steta sto nekima smeta jer nadima i teska je za varenje. Ali za onoga ko ima visok secer, sigurno je znacajnije da smanji nivo secera od neprijatnosti u stomaku. Obicno se uzima, kako su mi rekli 5 dana, pa se napravi pauza, ili po 3 dana pa pauza od dan, dva. Srecno lecenje zelim svima koji imaju povecan secer.

Rada

pre 4 godine

Iz ovih komentara sam zakljucila da ima dosta osoba koji imaju problem sa secerom, i da koriste razno povrce i druge preparate da bi resili svoj problem sa bolescu. Ja sam takodje za alterativnu metodu tu su suplementi i gljive na pro100.

Rada

pre 4 godine

Iz ovih komentara sam zakljucila da ima dosta osoba koji imaju problem sa secerom, i da koriste razno povrce i druge preparate da bi resili svoj problem sa bolescu. Ja sam takodje za alterativnu metodu tu su suplementi i gljive na pro100.

zoki

pre 4 godine

Ja sam imao problema sa crevima i preporucili su mu medicinsku gljivu Hericium pro100, i mogu vam reci da mi je bilo ubrzo bolje.

sanja

pre 4 godine

Medicinska gljiva Hericium pro100, ima sirok spektar u lecenju, problemi sa crevima i zelucem, bolesti bubrega, neuroloski poremecaji pa i tumori...

Izbori 2024

Vesti

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!
Politika

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da se gađanje kamenicama Osnovne Škole "21. novembar" u Gojbulji, u opštini Vučitrn, kojom prilikom je slomljeno staklo na ulaznim vratima i jedna kamera, ne može se shvatiti drugačije, nego kao otvorena pretnja Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i da su slični napadi koji su gotovo svakodnevni, posledica antisrpske politike Aljbina Kurtija.

21.05.2024

12:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija