• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.05.2024

12:37

Srbija na udaru nepogoda! Ovako se snažno nevreme praćeno pljuskovima sa grmljavinom i gradom približava našoj zemlji (FOTO)

Shutterstock

Društvo

Srbija na udaru nepogoda! Ovako se snažno nevreme praćeno pljuskovima sa grmljavinom i gradom približava našoj zemlji (FOTO)

Podeli vest

Sve više jača uticaj ciklona sa severnog Jadrana, a samim tim i njegov uticaj na vreme u Srbiji. Nakon sunčanijeg prepodneva, posle podne i uveče očekuje se vrlo nestabilno vreme.

U ovom času jačih pljuskova sa grmljavinom već ima na severnom Jadranu, na severozapadu Hrvatske i u Sloveniji, a tokom dana u ovim predelima i predelima našeg regiona očekuju se jake grmljavinske oluje, prema prognozi meteorologa amatera Đorđa Đurića.

Već tokom ranog poslepodneva u delovima Srbije biće uslova za lokalne pljuskove sa grmljavinom. Kako dan bude odmicao, tako će da rastu i uslovi za grmljavinske nepogode.

Na sajtu Vremeradar.rs vidi se kako se nevreme približava Srbiji, a plavom bojom je označeno koji delovi će biti pogođeni u narednim satima.

Utorak, 16h

Foto: Vremeradara.rs

 

U toku poslepodneva, pred kraj dana i tokom večeri biće idealnih uslova za pljuskove sa grmljavinom širom Srbije, ali i za nastanak grmljavinskih nepogoda sa gradom i vrlo obilnim pljuskovima.

Utorak, 17h

Foto: Vremeradara.rs

 

Neke od ovih nepogoda će već kao razvijene stići iz regiona, odnosno iz BiH ili Crne Gore i Hrvatske do Srbije, a tada bi se na udaru prvo našli severozapadni, zapadni i jugozapadni predeli Srbije.

Utorak, 18h

Foto: Vremeradara.rs

 

Padavinski i grmljavinski sistemi u jugozapadnoj visinskoj struji premeštaće se dalje na severoistok, a sa našeg područja dalje ka Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj u zavinosti od lokacije nad Srbijom.

U predelima sa intenzivnim grmljavinskim procesima očekuje se da lokalno padne i više od 30 litara kiše po kvadratnom metru, a biće uslova i za grad.

Inače, ciklon sa severnog Jadranskog mora prema kraju dana i večeri svojim centrom premeštaće se dalje na severoistok preko našeg područja. U sklopu njega premeštaće se i hladni front, pa će on dodatno intenzivirati opasnost od grmljavinskih oluja.

Utorak, 21h

Foto: Vremeradara.rs

 

Utorak, 23h

Foto: Vremeradara.rs

 

Zbog izraženog gradijenta vazdušnog pritiska, danas je i vrlo vetrovitro. U većem delu Srbije duva umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području povremeno i sa olujnim udarima. Najjači udaru su na jugu Banata, u Vršcu prelaze i 80 km/h. Vetar će oslabiti pred kraj dana i tokom večeri i to prilikom prodora hladnog fronta i tada će vetar biti u skretanju na severozapadni.

S obzirom na to da nad našim područjem pod uticajem ciklona sa Jadranskog mora preovladava vrlo izraženo jugozapadno visinsko strujanje, sa severa Afrike preko Mediterana stižu i čestice pustinjskog peska i prašine iz Sahare, pa se očekuju prljave, odnosno obojene padavine, usled prisustva napomentih čestica. Ova pojava smatra se prirodnom i potpuno je uobičajena pri aktuelnoj vremenskoj situaciji.

Sreda 00h

Foto: Vremeradara.rs

 

Sreda, 01h

Foto: Vremeradara.rs

 

Iako kao opasne, ove pojave smatraju se prirodnim i uobičajenim za ovo doba godine.

Čak i pri izraženijim grmljavinskim procesima ne treba da se diže panika, već je potrebno da se stanovništvo prilagodi vremenskim uslovima, kao i da se prate obaveštenja i upozorenja nadležnih i državnih službi na potencijalno opasne vremenske pojave. Najosnovnije je da se pri nevremenu ili opasnoj meteorološkoj situaciji na prvom mestu pronađe bezbedni zaklon, a ukoliko se nađemo u saobraćaju, da se uslovi vožnje prilagode aktuelnim vremenskim uslovima i stanju na putu.

Vrlo nestabilno i malo svežije vreme očekuje se i u narednom periodu, uz čestu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Stabilizacija vremena očekuje se u petak prema kraju dana, pa se za vikend očekuje sunčano i toplo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!
Live TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!

Ruski skanderi uništili punkt stranih plaćenika u industrijskoj zoni grada Harkova. Likvidirano oko sto vojnika. EU objavila prvu isplatu milijardu i po evra ruskih rezervi za Ukrajinu. Moskva najavila da će odgovoriti na transfer novca. Peskov najavio da će odgovor biti u skladu sa ruskim interesima. Svedočimo li rasrbljavanju Balkana? Kamala Haris tražila od premijera Izraela da završi rat u Gazi. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i istoričar umetnosti Bojan Bogavac.

26.07.2024

21:51

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)
Live TV

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)

Mandiću, Kneževiću i Bečiću, Hrvatska je zabranila ulazak. Šta žele da postignu hrvatske vlasti donošenjem ove selektivne odluke? Na ovu temu u "Info danu" govorili su Vladimir Dobrosavljević, politički konsultant i Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program uključio se politikolog i prof. dr Vladimir Pavićević.

26.07.2024

16:32

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)
Live TV

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se prekjuče američkim kongresmenima na zajedničkom zasedanju oba doma Kongresa. On je tokom svog izlaganja tvrdio da je broj civilnih žrtava u Gazi minimalan, potpuno odbacivši realnost u čiju korist svedoče brojni snimci zabeleženi u ratom pogođenom regionu. Ove komentare izraelskog premijera analizirao je profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka.

26.07.2024

13:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija