3 DIJETE KOJE ČUVAJU SRCE! Nutricionista sastavila PREDLOG JELOVNIKA!
Podeli vest
Tri najbolja načina ishrane prema ocenama stručnjaka podrazumevaju smanjivanje ili eliminisanje prerađene hrane, a povećani unos voća, povrća, mahunarki, integralnih žitarica, orašastih plodova i semenki
Petu godinu zaredom mediteranska dijeta je prva "prešla ciljnu liniju" u godišnjoj trci za najbolji program ishrane, prema ocenama koje je objavio Ju-Es njuz end vorld report (US News & World Report). Na drugom mestu našla se "daš" (DASH) ishrana, koja je karakteristična po smanjenom unosu soli, dok je treće mesto zauzela fleksitarijanska dijeta, koja podrazumeva vegetarijansku ishranu većinu vremena, ali je dovoljno fleksibilna da dozvoljava da se s vremena na vreme pojede i hamburger. Sva tri načina ishrane podrazumevaju smanjivanje ili eliminisanje prerađene hrane, a povećani unos voća, povrća, mahunarki, integralnih žitarica, orašastih plodova i semenki.
Poznato je da je nar bogat antioksidansima i zato se savršeno bori protiv bakterija i upala. Iako mu se pripisuju mnoge zasluge, naučnici su dokazali samo sledeće....
31.01.2022
18:04 >> 18:05
Kulturna baština Sredozemlja
Tipičan mediteranski obrok - ono što se jede svakodnevno - sastoji se najvećim delom od hleba, paste, palente (kačamaka), žitarica i krompira, a zatim voća i povrća, pasulja i drugih mahunarki, jezgrastog voća. Nakon toga sledi maslinovo ulje, pa mleko i sir u manjoj meri. Samo nekoliko puta nedeljno se jede riba i piletina, a crveno meso tek par puta mesečno.
Foto: Shutterstock
Iako koriste velike količine maslinovog ulja, mediteranski narodi ređe obolevaju od srca
Osnovne karakteristike onoga što se nudi na trpezama Grčke, Italije, Kipra, Španije, Portugalije, Maroka i Hrvatske, a što je Unesko svrstao u kulturnu baštinu, jesu manja upotreba mesa i mesnih prerađevina, manja upotreba mleka i mlečnih proizvoda, obilato korišćenje mahunarki, žitarica, povrća i voća, velika zastupljenost nezasićenih masti (pre svega nerafinisanog maslinovog ulja) i umereno konzumiranje vina.
Iako masnoće koriste u velikim količinama, ovi narodi ređe obolevaju od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, malignih bolesti, kao i dijabetesa tipa 2 i generalno su vitkiji i dugovečniji, barem oni koji se hrane tradicionalno, što znači da se ova istraživanja, nažalost, ne odnose na nove generacije.
Obara pritisak i šećer
Vrlo popularna "daš" dijeta takođe se pretežno zasniva na voću, povrću i integralnim žitaricama, dok se slatkiši, slatki napici i crveno meso izbegavaju. Mada je prvobitno nastala kao način ishrane za osobe s visokim krvnim pritiskom, zbog svoje bezbednosti i hranljivosti ubrzo je ponela epitet jedne od najboljih. Naučnici ističu njenu prednost u tome što, za razliku od mnogih, nije restriktivna, nije teško pridržavati je se, a odlično je izbalansirana i nudi i ukusne stvari, između ostalog i crveno vino. Obroci i užine su bogati proteinima i zdravim mastima, pa je tako manja verovatnoća da ćete tokom dana osetiti glad.
Foto: Shutterstock
Za razliku od mnogih, daš dijeta nije restriktivna
Ono što je još važnije za gubitak kilograma jeste i to što ovakav unos hrane kontroliše nivo šećera u krvi i dizajniran je tako da spreči nekontrolisane promene u njemu. Normalan nivo šećera u krvi dovodi do smanjenja nagomilanih masti, pre svega u predelu stomaka, a na kraju krajeva, to je ono što svi želimo, zar ne?
Ponekad hamburger
Treće mesto na ovogodišnjoj listi zauzela je dijeta nastala pre više od jedne decenije, a promovisala ju je nutricionistkinja Daun Džekson Blatner u svojoj knjizi "Fleksitarijanska dijeta: Uglavnom vegetarijanski način da smršate, budete zdraviji, sprečite bolesti i dodate koju godinu života". Daun je bila vegetarijanka više od 15 godina, a u retkim prilikama je jela meso, nakon čega je osećala krivicu. Stoga je osmislila fleksibilno vegetarijanstvo koje kombinuje najbolje od oba sveta biljnih i mesnih namirnica.
Foto: Shutterstock
Kod fleksitarijanske dijete meso se jede samo ponekad
Ako jedete više biljaka, a manje mesa, ne samo što ćete smršati, već ćete popraviti opšte zdravlje, navodi Daun, a to potvrđuju i istraživanja. Vegetarijanci mahom konzumiraju više voća i povrća, koje ima malo kalorija i puno vlakana - dve glavne komponente kod gubitka kilograma. Pored toga, imaju manju stopu srčanih oboljenja, dijabetesa i raka, i kao rezultat toga žive duže.
PRIMER JEDNODNEVNOG JELOVNIKA
Primer jednodnevnog jelovnika od 1.287 kalorija sastavila je nutricionistkinja Branka Mirković kombinujući mediteransku, daš i fleksitarijansku dijetu. Jelovnik je izbalansiran u nutrijentima i efikasan za skidanje viška kilograma.
Foto: Shutterstock
Doručak, opcija 1: Tost sa sirom, povrćem i jajima, crni čaj sa limunom
Sastojci: 50 g integralnog tost hleba, 100 g urda sira, 120 g paradajza - jedan srednji paradajz ili 6 čerija, 40 g bebi spanaća, kuvano jaje (da žumance bude mekše), so, biber, crni čaj, limun.
Priprema: Istostirati integralni crni hleb. Jaje kuvati 6-7 minuta, naglo ohladiti u hladnoj vodi, oljuštiti i iseći na četvrtine. Paradajz iseći na kolutove. Prepečeni hleb namazati urda sirom, složiti kolutove paradajza, posoliti, staviti odozgo bebi spanać i jaja. Posoliti i pobiberiti po ukusu. U skuvani i malo prohlađen crni čaj dodati limun.
Foto: Shutterstock
Doručak, opcija 2: Ovsena kaša sa jabukom, orasima i cimetom
Sastojci: 4 kašike običnih ovsenih pahuljica, 2,5 dl mleka, narendana jabuka, 35 g seckanih oraha, kašičica meda, kašičica cimeta.
Priprema: U sudu ugrejati mleko, skuvati ovsene pahuljice (gustina kao kada se kuva kačamak), a ako je potrebno dodati malo tople vode. Pahuljice potom malo prohladiti. Dodati rendanu jabuku sa korom, seckane orahe, med i malo cimeta i promešati. Uz doručak popiti 0,5 l čaja od nane.
Foto: Shutterstock
Ručak: Pileći file i bareni brokoli sa mešanom salatom
Sastojci: 180 g pilećeg filea, 220 g brokolija, 2 kašičice maslinovog ulja, pola limuna, so. Za salatu: 40 g seckane sveže paprike, 40 g čeri paradajza, 40 g zelene salate, 40 g rendane šargarepe, 2 kašičice maslinovog ulja, pola limuna, so.
Priprema: Pileći file obarite u ključaloj vodi, ispecite u rerni u foliji ili izgrilujte na gril tiganju bez masnoće. Brokoli skuvajte al dente, da cvetići ostanu celi i da mogu da se grickaju. Meso i brokoli posolite, poprskajte limunom i uljem. Papriku i paradajz isecite na kockice, salatu iscepkajte, a šargarepu narendajte. Posolite, dodajte limun i ulje.
Foto: Shutterstock
Večera: Čorba od povrća sa pasuljem
Sastojci: 50 g listova kelja, paradajz, 50 g praziluka, čen belog luka, 100 g kuvanog belog pasulja (može i iz konzerve ili ranije skuvan), 2 kašičice pirea od paradajza, kašičica maslinovog ulja, so, biber.
Priprema: Listovima kelja odstranite rebro na sredini lista i isecite na trake. Praziluk isecite na kolutove debljine jednog centimetra, paradajz na kockice. U sud stavite 0,5 l vode i kada proključa, stavite povrće da se kratkotrajno prokuva. Dodajte pire od paradajza, začine i malo promešajte. Na kraju stavite u sud i kuvani beli pasulj, dovoljno je minut, dva da sve prokuva i da se sjedine ukusi. Kada servirate čorbu, odozgo sipajte kašičicu maslinovog ulja.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Poznato je da je nar bogat antioksidansima i zato se savršeno bori protiv bakterija i upala. Iako mu se pripisuju mnoge zasluge, naučnici su dokazali samo sledeće....
Blokader dr Branimir Nestorović žestoko je kritikovao tajkuna Dragana Đilasa, podsetivši na, kako je rekao, simbol lošeg upravljanja i sumnjivih odluka iz vremena kada je Đilas bio na vlasti, a takođe se dotakao i ponašanja opozicije.
Napad na Novom Beogradu, u kojem je za sada nepoznati muškarac nožem ranio baku pred maloletnim unukom, Žaklina Tatalović, novinarka N1, sramno je iskoristila za politički govor.
Nenad Čanak nekadašnji predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine(LSV), istakao je da su blokaderi odnosno oni koji se zalažu za raspisivanje izbora i prikupljaju sigurne glasove za iste nespremni kao i da bi predsednik Vučić i njegova Srpska napredna stranka ostvarili pobedu da su sutra izbori.
Na današnji dan, 28. decembra, 1610. godine, rođen je Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac, koji je u narodu ostao upamćen po brojnim čudima, koja se i dan danas događaju u manastiru Ostrog.
U ataru sela Podvrška, na teritoriji opštine Kladovo, pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Kladovo intervenisali su nakon što je putničko vozilo ostalo zaglavljeno u snežnom nanosu van puta.
Surčinac Zoran Šijan (1964-1999), bivši reprezentativac u kik-boksu i označeni pripadnik "surčinskog klana", važio je za čoveka koji je paralelno gradio dve karijere - sportsku, ali i onu "kontroverznu", u beogradskom podzemlju s kraja osamdesetih i početkom devedesetih godina.
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija vidi kako Kijev nije u žurbi da okonča sukob u Ukrajini na miroljubiv način, javio je danas Rojters pozivajući se na rusku novinsku agenciju Interfaks.
Grupa iranskih hakera Handala navela je danas da je uspela da hakuje, odnosno kompromituje telefon šefa kabineta premijera Izraeala Benjamina Netanjahua, Cačija Bravermana.
Zvanično je proglašen samoubicom, ali sumnje nikada nisu utihnule. Veliki ruski pesnik Sergej Jesenjin pronađen je mrtav u hotelskoj sobi, a poslednju pesmu napisao je sopstvenom krvlju.
Glumica Iskra Brajović podelila je od istorije sačuvanu novogodišnju fotograviju na kojoj je za ruke drže bivši supružnici, otac i veliki glumac Vojislav Voja Brajović i majka Ljiljana.
Bivša rijaliti učesnica Ljuba Pantović je progovorila o odnosu Stanije Dobrojević, Asmina Durdžića i Aneli Ahmić, iskoristivši priliku da istakne da Maja Marinković nije prava prijateljica Dobrojevićeve.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar