3 DIJETE KOJE ČUVAJU SRCE! Nutricionista sastavila PREDLOG JELOVNIKA!
Podeli vest
Tri najbolja načina ishrane prema ocenama stručnjaka podrazumevaju smanjivanje ili eliminisanje prerađene hrane, a povećani unos voća, povrća, mahunarki, integralnih žitarica, orašastih plodova i semenki
Petu godinu zaredom mediteranska dijeta je prva "prešla ciljnu liniju" u godišnjoj trci za najbolji program ishrane, prema ocenama koje je objavio Ju-Es njuz end vorld report (US News & World Report). Na drugom mestu našla se "daš" (DASH) ishrana, koja je karakteristična po smanjenom unosu soli, dok je treće mesto zauzela fleksitarijanska dijeta, koja podrazumeva vegetarijansku ishranu većinu vremena, ali je dovoljno fleksibilna da dozvoljava da se s vremena na vreme pojede i hamburger. Sva tri načina ishrane podrazumevaju smanjivanje ili eliminisanje prerađene hrane, a povećani unos voća, povrća, mahunarki, integralnih žitarica, orašastih plodova i semenki.
Poznato je da je nar bogat antioksidansima i zato se savršeno bori protiv bakterija i upala. Iako mu se pripisuju mnoge zasluge, naučnici su dokazali samo sledeće....
31.01.2022
18:04 >> 18:05
Kulturna baština Sredozemlja
Tipičan mediteranski obrok - ono što se jede svakodnevno - sastoji se najvećim delom od hleba, paste, palente (kačamaka), žitarica i krompira, a zatim voća i povrća, pasulja i drugih mahunarki, jezgrastog voća. Nakon toga sledi maslinovo ulje, pa mleko i sir u manjoj meri. Samo nekoliko puta nedeljno se jede riba i piletina, a crveno meso tek par puta mesečno.
Foto: Shutterstock
Iako koriste velike količine maslinovog ulja, mediteranski narodi ređe obolevaju od srca
Osnovne karakteristike onoga što se nudi na trpezama Grčke, Italije, Kipra, Španije, Portugalije, Maroka i Hrvatske, a što je Unesko svrstao u kulturnu baštinu, jesu manja upotreba mesa i mesnih prerađevina, manja upotreba mleka i mlečnih proizvoda, obilato korišćenje mahunarki, žitarica, povrća i voća, velika zastupljenost nezasićenih masti (pre svega nerafinisanog maslinovog ulja) i umereno konzumiranje vina.
Iako masnoće koriste u velikim količinama, ovi narodi ređe obolevaju od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, malignih bolesti, kao i dijabetesa tipa 2 i generalno su vitkiji i dugovečniji, barem oni koji se hrane tradicionalno, što znači da se ova istraživanja, nažalost, ne odnose na nove generacije.
Obara pritisak i šećer
Vrlo popularna "daš" dijeta takođe se pretežno zasniva na voću, povrću i integralnim žitaricama, dok se slatkiši, slatki napici i crveno meso izbegavaju. Mada je prvobitno nastala kao način ishrane za osobe s visokim krvnim pritiskom, zbog svoje bezbednosti i hranljivosti ubrzo je ponela epitet jedne od najboljih. Naučnici ističu njenu prednost u tome što, za razliku od mnogih, nije restriktivna, nije teško pridržavati je se, a odlično je izbalansirana i nudi i ukusne stvari, između ostalog i crveno vino. Obroci i užine su bogati proteinima i zdravim mastima, pa je tako manja verovatnoća da ćete tokom dana osetiti glad.
Foto: Shutterstock
Za razliku od mnogih, daš dijeta nije restriktivna
Ono što je još važnije za gubitak kilograma jeste i to što ovakav unos hrane kontroliše nivo šećera u krvi i dizajniran je tako da spreči nekontrolisane promene u njemu. Normalan nivo šećera u krvi dovodi do smanjenja nagomilanih masti, pre svega u predelu stomaka, a na kraju krajeva, to je ono što svi želimo, zar ne?
Ponekad hamburger
Treće mesto na ovogodišnjoj listi zauzela je dijeta nastala pre više od jedne decenije, a promovisala ju je nutricionistkinja Daun Džekson Blatner u svojoj knjizi "Fleksitarijanska dijeta: Uglavnom vegetarijanski način da smršate, budete zdraviji, sprečite bolesti i dodate koju godinu života". Daun je bila vegetarijanka više od 15 godina, a u retkim prilikama je jela meso, nakon čega je osećala krivicu. Stoga je osmislila fleksibilno vegetarijanstvo koje kombinuje najbolje od oba sveta biljnih i mesnih namirnica.
Foto: Shutterstock
Kod fleksitarijanske dijete meso se jede samo ponekad
Ako jedete više biljaka, a manje mesa, ne samo što ćete smršati, već ćete popraviti opšte zdravlje, navodi Daun, a to potvrđuju i istraživanja. Vegetarijanci mahom konzumiraju više voća i povrća, koje ima malo kalorija i puno vlakana - dve glavne komponente kod gubitka kilograma. Pored toga, imaju manju stopu srčanih oboljenja, dijabetesa i raka, i kao rezultat toga žive duže.
PRIMER JEDNODNEVNOG JELOVNIKA
Primer jednodnevnog jelovnika od 1.287 kalorija sastavila je nutricionistkinja Branka Mirković kombinujući mediteransku, daš i fleksitarijansku dijetu. Jelovnik je izbalansiran u nutrijentima i efikasan za skidanje viška kilograma.
Foto: Shutterstock
Doručak, opcija 1: Tost sa sirom, povrćem i jajima, crni čaj sa limunom
Sastojci: 50 g integralnog tost hleba, 100 g urda sira, 120 g paradajza - jedan srednji paradajz ili 6 čerija, 40 g bebi spanaća, kuvano jaje (da žumance bude mekše), so, biber, crni čaj, limun.
Priprema: Istostirati integralni crni hleb. Jaje kuvati 6-7 minuta, naglo ohladiti u hladnoj vodi, oljuštiti i iseći na četvrtine. Paradajz iseći na kolutove. Prepečeni hleb namazati urda sirom, složiti kolutove paradajza, posoliti, staviti odozgo bebi spanać i jaja. Posoliti i pobiberiti po ukusu. U skuvani i malo prohlađen crni čaj dodati limun.
Foto: Shutterstock
Doručak, opcija 2: Ovsena kaša sa jabukom, orasima i cimetom
Sastojci: 4 kašike običnih ovsenih pahuljica, 2,5 dl mleka, narendana jabuka, 35 g seckanih oraha, kašičica meda, kašičica cimeta.
Priprema: U sudu ugrejati mleko, skuvati ovsene pahuljice (gustina kao kada se kuva kačamak), a ako je potrebno dodati malo tople vode. Pahuljice potom malo prohladiti. Dodati rendanu jabuku sa korom, seckane orahe, med i malo cimeta i promešati. Uz doručak popiti 0,5 l čaja od nane.
Foto: Shutterstock
Ručak: Pileći file i bareni brokoli sa mešanom salatom
Sastojci: 180 g pilećeg filea, 220 g brokolija, 2 kašičice maslinovog ulja, pola limuna, so. Za salatu: 40 g seckane sveže paprike, 40 g čeri paradajza, 40 g zelene salate, 40 g rendane šargarepe, 2 kašičice maslinovog ulja, pola limuna, so.
Priprema: Pileći file obarite u ključaloj vodi, ispecite u rerni u foliji ili izgrilujte na gril tiganju bez masnoće. Brokoli skuvajte al dente, da cvetići ostanu celi i da mogu da se grickaju. Meso i brokoli posolite, poprskajte limunom i uljem. Papriku i paradajz isecite na kockice, salatu iscepkajte, a šargarepu narendajte. Posolite, dodajte limun i ulje.
Foto: Shutterstock
Večera: Čorba od povrća sa pasuljem
Sastojci: 50 g listova kelja, paradajz, 50 g praziluka, čen belog luka, 100 g kuvanog belog pasulja (može i iz konzerve ili ranije skuvan), 2 kašičice pirea od paradajza, kašičica maslinovog ulja, so, biber.
Priprema: Listovima kelja odstranite rebro na sredini lista i isecite na trake. Praziluk isecite na kolutove debljine jednog centimetra, paradajz na kockice. U sud stavite 0,5 l vode i kada proključa, stavite povrće da se kratkotrajno prokuva. Dodajte pire od paradajza, začine i malo promešajte. Na kraju stavite u sud i kuvani beli pasulj, dovoljno je minut, dva da sve prokuva i da se sjedine ukusi. Kada servirate čorbu, odozgo sipajte kašičicu maslinovog ulja.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Poznato je da je nar bogat antioksidansima i zato se savršeno bori protiv bakterija i upala. Iako mu se pripisuju mnoge zasluge, naučnici su dokazali samo sledeće....
Sramna scena zabeležena je u Zemunu, gde je jedna starija sugrađanka morala peške da se probija kroz gužvu, budući da saobraćaj nije funkcionisao na mestu gde su se blokaderi okupili.
Poznati biznismen Branko Babić, koji je poslednjih meseci ozbiljno nagazio blokadere i zadao im velike muke na društvenim mrežama jer razobličava njihove laži, ali i namere u rušenju Srbije, ponovo je na duhoviti način opleo po nekadašnjem košarkašu, a sada zgubidanu broj jedan Vladimiru Štimcu.
Tajno novinarsko udruženje Informera uspelo je da uđe u trag i lažnom revolucionaru Aleksandru Jovanoviću Ćuti koga smo uhvatili na jednom protestu, gde je samozadovoljno pozirao pred TV kamerama.
Tajno novinarsko udruženje Informera ušlo je u trag Borku Stefanoviću, najbližem političkom saradniku tajkuna Dragana Đilasa. Stefanović je primećen kako na auto-putu juri 170 km na čas, umislivši, valjda, da je Flojd iz filma “Nacionalna klasa”.
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
Na društvenim mrežama osvanula je objava korisnika koji je upozorio potrošače na Glovo, jer mu je nakon porudžbine novac sa računa skinut čak tri puta, iako je trebalo samo jednom.
Paralelno parkiranje često se opisuje kao "noćna mora" za vozače svih godina i raznih iskustva, međutim, mnogi ne znaju da postoje određeni trikovi koji mogu učiniti ovakvo parkiranje vozila vrlo jednostavnim!
U jednom poznatom restoranu na Novom Beogradu, večeras oko 21 čas upucan je navijač Partizana N.K. (30), koji je bio u društvu Nenada Alajbegovića zvanog Alibeg.
Policija u Beogradu uhapsila je večeras u Beogradu Vladimira Ulamu (32) i Igora Tomaševića (28), visokopozicionirane pripadnike škaljarskog klana, za kojima su raspisane Interpolove međunarodne poternice za ubistva, kao i krivična dela u vezi sa oružjem i organizovanim kriminalom.
Nenad K. (30) koji je pogođen sa više hitaca u restoranu "Durmitor" na Novom Beogradu prebačen je sa teškim povredama u operacionu salu u Urgentnom centru!
Operatori dronova ruske grupe snaga "Istok" uništili su ukrajinsku pešadiju koja je pokušavala da postavi ukrajinsku zastavu, rekao je vojnik sa pozivnim znakom "Hrust" za RIA Novosti.
Ekonomski stručnjak Džefri Saks upozorava da bi konfiskacija 140 milijardi evra ruske imovine mogla da dovede do ozbiljnog finansijskog poremećaja u EU.
Ilon Mask, vlasnik platforme X, oštro je reagovao na kaznu od 120 miliona evra koju je Evropska unija izrekla njegovoj mreži zbog kršenja pravila o transparentnosti.
Glumac Miodrag Radonjić kaže da je tokom devedesetih godina kada je na prostorima bivše Jugoslavije buktao rat bio dete i da mladi kroz seriju "Tvrđava" treba da shvate da život može da se okrene preko noći.
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
Pravila drugog kruga "Zvezda Granda" razlikuju se od onih u prvom, a voditelj Voja Nedeljković objasnio je koncept koji će važiti u narednim emisijama.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar