NE BRINITE, NIJE SAMO VODA! Evo koja PIĆA preporučuju nutricionisti ako ste na DIJETI - tu je i VINO!
Ukoliko vodite računa o svojoj ishrani, ova pića će vam pomoći u tome.
19.02.2022
17:42
Shutterstock
Ljubav
Da li ste čuli za plave zone? Reč je o pet regiona u kojima žive najdugovečniji ljudi na zemlji: Okinava u Japanu, Ikarija u Grčkoj, Sardinija u Italiji, Nikoja u Kostariki i Loma Linda u Kaliforniji. Svaka oblast ima svoje jedinstvene kulturne i kulinarske običaje, ali se izdvaja nekoliko zajedničkih karakteristika, kaže nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga. Meštani plavih zona obično spremaju obroke koji se baziraju na biljnim namirnicama bogatim protivupalnim sastojcima, a rezultat je manji rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti, kao i manji rizik od kognitivnog pada. Koje namirnice dominiraju u njihovoj ishrani?
Foto: Shutterstock
Pasulj je jedna od najhvaljenijih namirnica za dugovečnost, i to sa dobrim razlogom. Pasulj i mahunarke su bogati biljnim proteinima i mogu da zamene meso. Oni takođe sadrže vitamine, minerale i fitonutrijente, što im daje njihove antiinflamatorne supermoći. Pasulj je takođe jedan od najbogatijih izvora vlakana u biljnom svetu.
Pasulj i mahunarke su ključni deo obroka koji se konzumira u svih pet regiona plavih zona, a na svetu postoji na desetine hiljada sorti koje možete izabrati, dodaje Jovana Srejić Ferluga.
Cela zrna, kao što su ječam, smeđi pirinač, proso i ovas, takođe se svakodnevno konzumiraju u svim plavim zonama. Pored visokog sadržaja vlakana, proteina, vitamina i minerala, cela zrna su ugljeni hidrati koji se sporo vare i pružaju dobar izvor energije. Jedno istraživanje hleba od celog pšeničnog hleba pokazalo je da vlakna i fenolne kiseline u celim žitaricama pomažu u sprečavanju hronične upale.
Foto: Shutterstock
Slatki krompir se konzumira u izobilju u plavim zonama, posebno na Okinavi. Bogat je antioksidansima, kalijumom i antocijanima. Ova vrsta antioksidansa je povezana sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja, dobrim vidom i smanjenjem upalnih procesa. Slatki krompir je takođe bogat vlaknima, beta-karotenom i vitaminom C, a odličan je u tradicionalnim prilozima i slanim supama, sugeriše nutricionistkinja.
Još jedna od namirnica koju mnogi stanovnici Okinave svakodnevno konzumiraju jeste tofu, koji se pravi od soje.
- Tofu može da deluje kao snažno protivupalno sredstvo. Izoflavoni i lektin koji se nalaze u zrnu soje su neverovatno korisni u smanjenju bolova u zglobovima, olakšavanju varenja i imaju mnoga antiinflamatorna jedinjenja - navodi naša sagovornica.
Foto: Shutterstock
Ekstradevičansko maslinovo ulje povezano je sa višestrukim zdravstvenim prednostima za srce zahvaljujući svojim antioksidansima i nezasićenim masnim kiselinama. Studije pokazuju da dodavanje maslinovog ulja u obroke pomaže u borbi protiv hronične upale i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.
Paradajz je prepun vitamina i minerala, posebno antioksidansa likopena, a kada kombinujete paradajz sa maslinovim uljem, imaćete još više antiinflamatornih koristi.
Lokalno voće, kao što su papaja, banane, guava, ključni su deo svakodnevnih obroka na poluostrvu Nikoja u Kostariki. Ovo tropsko voće (ali i sve voće) ima visok nivo antioksidanasa.
Foto: Shutterstock
- Bobičasto voće je posebno bogato antiinflamatornim svojstvima. Ovo voće, poput borovnica i jagoda, sadrži jedinjenja antocijana koja deluju kao moćni antiinflamatorni agensi. Ova jedinjenja imaju višestruke zdravstvene prednosti za mozak, zdravlje srca i mogu da pomognu u sprečavanju hroničnih bolesti - naglašava nutricionistkinja.
Bundeva je odličan sastojak jela koji smanjuje upalu u crevima i kardiovaskularnom sistemu. Ne samo da sadrži omega-3 masne kiseline, već sadrži i antioksidanse beta-karoten, lutein i zeaksantin.
Stanovnici plavih zona jedu dosta povrća kao što su spanać, kelj, brokoli, kupus i prokelj, koji sadrže jedinjenja sumpora povezana sa zaštitom od raka, sugeriše Jovana Srejić Ferluga.
Foto: Shutterstock
Jezgrasto voće i semenke se svakodnevno konzumiraju u mnogim plavim zonama, posebno u Loma Lindi. Orasi i semenke nude masnoće koje su zdrave za srce i koje su povezane sa manjim rizikom od srčanih bolesti. Svi orašasti plodovi su bogati hranljivim materijama, ali neke superzvezde su orasi za omega-3, bademi za zdrave masti i vlakna i pistaći za proteine i zdrave masti, zaključuje naša sagovornica.
Foto: Shutterstock
Doručak: Čija puding sa bobicama
Sastojci: 30 g čija semenki, 100 ml bademovog mleka, 20 g ljuspica od kokosa, 60 g zamrznutog bobičastog voća, malo stevije (opciono). Foto: Shutterstock
Priprema: Prvo pomešati čija semenke, kokos i mleko, pa ostaviti da odstoji desetak minuta. Potom dodati borovnice i steviju.
Ručak: Meksička piletina
Sastojci: 180 g pilećeg belog mesa, po četvrtina žute i crvene paprike babure, po četvrtina šolje (45 g) pasulja i kukuruza iz konzerve, suvi začini po ukusu, kašičica maslinovog ulja. Za gvakamole: 50 g avokada, po pola paradajza i crvenog luka, so. Za preliv: 15 g pavlake. Foto: Shutterstock
Priprema: Začiniti piletinu začinima po ukusu pa propržiti na maslinovom ulju (na srednjoj temperaturi) 2-3 minuta sa svake strane. Dodati vodu u posudu sa piletinom (tako da je piletina dopola u vodi), pa kuvati 15 minuta ili dok voda ne ispari uz povremeno okretanje. Kada je piletina gotova, iseći je na komade. Iseći papriku i prodinstati na maslinovom ulju na visokoj temperaturi 2-3 minuta, dodati pasulj i kukuruz. Za gvakamole iseckati paradajz, luk, dodati ispasiran avokado, posoliti i sjediniti sastojke u činiji. Koristiti pavlaku kao preliv.
Večera: Pirinač sa brokolijem
Sastojci: 1,5 kašika soja sosa, po kašika pirinčanog ili drugog sirćeta i meda, pola kašike gustina, pola čena belog luka (može se izostaviti), četvrtina kašičice đumbira, kašika susamovog ulja, 2 šolje komadića brokolija, pola kašičice susama, 15 g kikirikija pečenog, pola šolje kuvanog integralnog pirinča.
Priprema: Za sos u maloj posudi umutite soja sos, vinsko sirće, med, kukuruzni skrob, beli luk (opciono), đumbir i susamovo ulje (ili drugu vrstu ulja). Propržite kratko pirinač, dodajte blanširan brokoli. Dodajte soja sos mešavinu i kuvajte još minut ili dok se sos ne zgusne. Sklonite sa vatre i poslužite odmah, začinite jelo zelenim lukom i prženim susamom i kikirikijem.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Koviljka Janjić iz sela Čitluk u Azbukovici svojim očima ne veruje da sad ima put pred kućom! I to pravi!
25.12.2025
16:38
Srbija je na pravom putu, a u budućnosti treba da obezbedi vrhunsko obrazovanje na fakultetima u saradnji sa vodećim univerzitetima širom sveta i izgradi data centre kako bi bila konkurentna na međunarodnom nivou, izjavio je američki profesor ekonomije, akademik i svetski priznati geopolitički analitičar Džefri Saks u intervjuu koji je vodio ministar finansija Srbije Siniša Mali.
25.12.2025
14:03
Nenada Rašića, Kurtijevog slugu, napustila je i Gordana Mihajlović, jedini kandidat za poslanika na vanrednim parlamentarnim izborima iz Zubinog Potoka ispred njegove stranke Za slobodu, pravdu i opstanak.
25.12.2025
15:47
Izraelski istoričar Gideon Grajf izjavio je danas da se u Srebrenici desio zločin tokom ratnih dejstava devedesetih, ali da to nije bio genocid, dodajući da su Srbi optuženi za zločine koje nisu počinili.
25.12.2025
14:15
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji Novog savskog mosta na Starom sajmištu u Beogradu.
25.12.2025
11:05 >> 11:53
Danas po Zakonu o trgovini, počinje sezonsko sniženje zimske kolekcije u Srbiji, a popusti mogu da traju sve do 10. januara.
25.12.2025
17:00
U protekloj sedmici zabeležen je rast cena teladi SM rase u Kragujevcu i tovnih bikova u Somboru, dok su ponuda i obim prometa ostali stabilni.
25.12.2025
13:00
Zrenjaninac Milivoje Putić Puta je zaštitno lice ovog grada. Njega svi poznaju i znaju gde da ga nađu.
25.12.2025
16:53
Bliže se praznici, a to znači da Srbi iz dijaspore polako kreću svojim kućama kako bi bili sa svojim najbližima i proslavili Novu godinu i Božić.
25.12.2025
15:46
Aleksandar P. (40) iz Beograda, koji je uhapšen u velikoj akciji policijskih službenika UKP-SBPOK u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu kao organizator kriminalne grupe koja je sumnjiči da je imala velike laboratorije za uzgoj marihuane ima krcat dosije a dobro je poznat i javnosti.
25.12.2025
17:13
Na građevinskom objektu u Petrovcu na Mlavi došlo je do požara oko 15.40 sati.
25.12.2025
17:03
Težak udes dogodio se danas posle 15 sati na Mostu na Adi.
25.12.2025
16:25
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave za grad Beograd, UKP, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu identifikovali su napadača koji je d 6. decembra 2025. godine u restoranu u Novom Beogradu izrešetao Nemanju Krstića (30).
25.12.2025
15:15
Kako nezvanično prenose mediji, M.V. je, po izbijanju požara u prostoriji u kojoj se nalazio, pokušao da pobegne kroz prozor, na kome je razbio staklo. Nažalost, nije uspeo.
25.12.2025
16:19
NATO je bio primoran da podigne ratne avione kako bi nadzirao masivne ruske "medvede", nuklearne bombardere koje je predsednik Rusije Vladimir Putin poslao da bi zapretio Velikoj Britaniji tokom božićnog leta iznad Norveškog mora, prenosi "Miror".
25.12.2025
17:10
Kampanja mobilizacije koju sprovodi Kijev postala je drakonska usled velikih gubitaka na frontu, što je primoralo vojno sposobne muškarce da traže nove načine bekstva.
25.12.2025
16:40
Božićni džez koncert, planiran za Badnje veče u Tramp-Kenedi centru, otkazan je nakon što se domaćin tradicionalne praznične manifestacije povukao u znak protesta zbog promene imena ove kultne institucije.
25.12.2025
16:32
Poljski borbeni avioni presreli su ruski izviđački avion iznad Baltičkog mora, koji je leteo u blizini poljskog vazdušnog prostora, saopštila je u četvrtak poljska vojska.
25.12.2025
16:28
Kina je danas kritikovala Sjedinjene Američke Države zbog, kako je navela, pokušaja da naruše veze između Pekinga i Indije, ocenjujući pristup Vašington "neodgovornim".
25.12.2025
16:10
Dok se sve češće govori o nepotizmu i privilegijama u filmskoj industriji, zaboravlja se da su mnoge najveće svetske zvezde do uspeha stigle potpuno same.
25.12.2025
15:45
Glumica Jugoslava Drašković se povukla sa velikih ekrana kada je bila na vrhuncu slave nakon iznenadne smrti supruga producenta Zorana Cvetanovića.
25.12.2025
08:52
Reditelj Martin Skorseze je često angažovao svoju majku da se pojavljuje u njegovim filmovima, gde je ona igrala majčinske uloge i kuvala za glumce i ekipu.
25.12.2025
16:45
Igrani film "Đeneral" imaće svoju svečanu premijeru 21. januara u Beogradu a Dragoljuba Dražu Mihailovića glumiće srpski glumac Nikola Rakočević.
25.12.2025
13:30
Pevač Aca Ilić za Informer je podelio emotivne detalje proslave kada je diplomirao njegov sin Ivan, kojeg je dobio u braku sa pevačicom Biljom Jevtić.
25.12.2025
17:05
Starleta Tamara Đurić otišla je da uradi estetsku korekciju ubrizgavanja botoksa u vrat, pa pokazala kako izgleda postupak.
25.12.2025
16:31
Sofija Šašić, ćerka pevača Željka Šašića i modne kreatorke Sonje Vuksanović, napravila je gala žurku povodom svog 26. rođendana.
25.12.2025
15:59
Starleta i bivša rijaliti učesnica Slađa Lazić Poršelina pozirala je na snegu samo u tanga gaćama.
25.12.2025
15:33
Bivša rijaliti učesnica i influenserka Luna Đogani prvi put je javno pričala o svom romskom poreklu, na koje se ponosi.
25.12.2025
15:01
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar