• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.06.2024

17:40

Nepregledna polja lavande i ruža! Isparta je najlepša provincija u Turskoj (FOTO)

Shuterstock

Putovanja

Nepregledna polja lavande i ruža! Isparta je najlepša provincija u Turskoj (FOTO)

Podeli vest

Ispartu nazivaju i cvetnom baštom Turske, a poslednjih godina je veoma popularna destinacija za ekološki turizam.

Turska provincija Isparta je poznata po poljima ruža i lavande, kao i po brojnim jezerima.

U ovom regionu se nalazi i deo poznate turske oblasti jezera, koja je svrstana među "50 najboljih mesta za putovanja u 2023. godini".

Nepregledna polja ruža 

U Isparti, poznatom centru za proizvodnju ruža u Turskoj, proizvodi se čak 65 odsto svetskog ružinog ulja.

Od ruža ovog mirisnog kraja proizvode se ukusni jestivi proizvodi poput ružinog sirupa i džema, koji se prerađuju u savremenim fabrikama. Osim toga, proizvode se različiti kozmetički proizvodi, uključujući ružinu vodu, ulje, parfeme i kreme.

Godišnja berba ruža, koja se održava krajem maja i tokom juna, pravi je praznik i za stanovnike i za posetioce.

Foto: Shuterstock

 

Mirisna lavanda

Pored velike proizvodnje ruža, Isparta je veoma poznata i po proizvodnji lavande. Polja lavande u selu Kujučak, koje se nalazi u okrugu Kečiborlu, trenutno čine čak 90 idsto proizvodnje lavande u Turskoj.

Nakon berbe, lavanda se prerađuje u svežem ili sušenom obliku i pretvara u razne proizvode kao što su kreme, sapuni, ulja, kolonjske vode i drugi proizvodi.

Nakon sezone branja ruža, berba lavande počinje krajem jula i traje do sredine avgusta, donoseći još jedan period mirisne čarolije.

Foto: Shuterstock

 

Prelepa jezera

U Isparti se nalazi i područje sa nekoliko jezera.

Tokom putovanja kroz Ispartu, možete istražiti veličanstveno jezero Egirdir, najveće u ovom regionu, kao i slikovito jezero Kovadu, koje se nalazi u okviru nacionalnog parka.

Foto: Shuterstock

 

Spori grad Egirdir

Grad Egirdir poznat je i kao "Citta Slow," ("Spori grad"), koji leži na obali istoimenog, prelepog jezera, okruženog čuvenim voćnjacima jabuka.

Ovde možete šetati ili voziti bicikl, uživati u izletima čamcem ili ručati svežu ribu u restoranima uz obalu.

Na jezeru se nalaze dva ostrva: Kan, idealan za kampovanje i izlete, i Jesil, sa šarmantnim selom, drvenim kućicama i uskim ulicama, poznatim po crkvi Aja Stefanos.

Foto: Shuterstock

 

Drevni gradovi i arheološka nalazišta

Ovo područje je prepuno drevnih gradova, a staze za šetnju pružaju divan način za njihovo istraživanje.

Putevi poput Svetog Pavla i Pisidije vode vas kroz arheološka nalazišta provincije Isparta.

Put Svetog Pavla, jedan od najdužih u Turskoj, počinje u Pergeu u Antaliji i prolazi kroz živopisni kanjon Jazilı u selu Čandir u Isparti. Ovaj kanjon, oaza zelenila, otkriva svoju istorijsku važnost kroz drevne hramove i kamene natpise. Popularna aktivnost u kanjonu je penjanje po stenama i rafting na reci Goksu.

Put Svetog Pavla se nastavlja kroz drevni grad Adadu i oblasti Egirdir i Jalvak i završava se u drevnom gradu Pisidija Antiokeija.

Nakon posete svetim mestima kao što su Trajanov hram i hram Zevsa u Adadi, možete otkriti impresivne građevine kao što su Avgustov hram, Rimska kupatila i monumentalna fontana u Pisidiji Antioheji, nedaleko od grada Jalvak.

Foto: Shuterstock

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija