• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.07.2024

10:00

Na ovim ostrvima nema automobila! Zabranjeni su zakonom, a čuju se samo šum mora i zvuci iz prirode (FOTO)

Shuterstock

Putovanja

Na ovim ostrvima nema automobila! Zabranjeni su zakonom, a čuju se samo šum mora i zvuci iz prirode (FOTO)

Podeli vest

Nekoliko evropskih ostrva opušteno živi bez automobila, a u miru i tišini uživaju i lokalci i turisti.

Malo stvari može da pokvari prelepu lokaciju kao što su škripe guma, miris izduvnih gasova i nervozno trubljenje vozača.

Zbog toga su neka ostrva u Evropi donela neobičan zakon i zabranila automobile. Opušteno žive bez njih i uživaju u miru i prelepoj prirodi. 

Hidra, Grčka

Smešteno na Saronskim ostrvima u Egejskom moru, ovo ostrvo ima živopisnu luku, krivudave ulice, zanimljive trgove i pešačke zone. 

Toplo more je tirkizno i kristalno čisto, a tu su i brojne plaže i skrivene uvale.

 Na ovom ostrvu su zabranjena sva vozila na točkovima. Odsustvo mopeda koji zuje poput stršljena i automobila koji se probijaju lepim ulicama stvara neverovatno mirnu i bezbrižnu atmosferu.

Hidra ima luku u obliku potkovice koja je ispunjena mešavinom slatkih ribarskih čamaca, glisera i jahti.  

Foto: Shuterstock

Hidra

 

Sark, Velika Britanija

Ostrvo Sark u Velikoj Britaniji je treće najmanje ostrvo u arhipelagu Kanalskih ostrva.

Ovde takođe nema automobila  - posetioci i stanovnici mogu da se kreću po ostrvu konjskim zapregama.

Sark je raj za ljubitelje biciklizma i planinarenja. Posetioci takođe mogu da uživaju u pecanju,  gađanju glinenih golubova, streljaštvu i vođenim šetnjama na magarcima.

Pored toga, ovde je nebo poznato po odličnim uslovima za posmatranje zvezda.

Foto: Shuterstock

Sark

 

Bardži, Velika Britanija

Ostrvo Bardži koje takođe živi bez automobila nalazi se samo tri kilometra od poluostrva Lin u Velsu.

Poludivlje istrvo ima samo 9 nekretnina koje mogu da se iznajme. Turisti koji ovde dođu zateći će netaknutu prirodu koja je utočište divljih životinja.

Zanimljivo je i da je ostrvo naseobina oko 200 atlantskih sivih foka koje se motaju oko Bardzijevih uvala.

Osim posete svetioniku od 30 metara (izgrađenom 1821. i najvišem svetioniku sa kvadratnim tornjem u Velikoj Britaniji), nema mnogo „atrakcija“ i nema prodavnice, što ga čini savršenim za one koji traže tišinu.

U jedinom ostrvskom lokalu "Ti Pellaf"  večera i doručak mogu se rezervisati unapred.

Foto: Shuterstock

Bardzi

 

Ajl De Kavalo, Francuska

Privatno ostrvo Ajl de Kavalo, koje se nalazi između Korzike i Sardinije, verovatno je najzabačenije skrovište na jugu Francuske.

Ostrvo je deo Međunarodnog morskog parka Bonifasovog moreuza - najvećeg morskog prirodnog rezervata u kontinentalnoj Francuskoj.

Čamcima nije dozvoljeno da se vezuju u uvalama ostrva. Ako želite da istražite zemljane staze na ostrvu, možete to učiniti peške ili u kolima za golf.

Foto: Shuterstock

Ajl De Kavalo

 

Vrango, Švedska

Vrango je najjužnije naseljeno ostrvo u švedskom arhipelagu Južni Geteborg. Ima prijatnu klimu i predstavlja mesto gde ljudi dolaze da plivaju, jedu morske plodove i uživaju u prirodi - sa biljkama kao što su divlje špargle koje niču na plažama.

Stanovnici Vranga žive bez automobila. Oni su na ostrvu zabranjeni, a turisti uživaju u miru i tišini.

Ostrvo krase jednostavne i lepe kuće i predivno more. Luka je prepuna čamaca, a većina stanovništva se bavi pecanjem, prenosi Daily Mail.

Foto: Shuterstock

Vrango

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Nebojša Bakarec: Đilasov poljubac smrti Vladeti Jankoviću!
Politika

Nebojša Bakarec: Đilasov poljubac smrti Vladeti Jankoviću!

Đilas je u Šolakovim medijima dao veliki prostor svom propalom kandidatu za gradonačelnika Beograda, čoveku koji je doveo Rio Tinto – filologu Vladeti Jankoviću, koga je Đilas proglasio velikim stručnjakom za rudarstvo. Stoga imamo intervju Jankovića u listu Danas, i preneto na Nova i na N1.

19.07.2024

12:38

TV

Kakve to nove bombe uvodi Putin na ratište? Zelenski priželjkuje Patriot, ali Rusija poseduje rakete koje su za njega nerešive! (VIDEO)
Live TV

Kakve to nove bombe uvodi Putin na ratište? Zelenski priželjkuje Patriot, ali Rusija poseduje rakete koje su za njega nerešive! (VIDEO)

Uništen ukrajinski centar za daljinsko upravljanje dronovima. PVO sistemi raspoređeni oko Putinove rezidencije. Orban poručio: Evropa misli da može da pobedi Rusiju, ali nije tako! Zelenski kritikovao Orbana! Na ovu, ali i druge važne svetske teme, u emsiji "Rat uživo" govorili su filozof Boris Bratina i Đorđe Ančić, oficir RV i PVO. Uživo u program javio se i politikolog i publicistsa Andreja Lović koji je govorio o situaciji u Nemačkoj u odnosu na SAD.

18.07.2024

22:26

Srbija i Srpska pod opsadom! Gde je ubica policajca? Budi se šiptarski terorizam! (VIDEO)
Live TV

Srbija i Srpska pod opsadom! Gde je ubica policajca? Budi se šiptarski terorizam! (VIDEO)

Ko je izvršio teroristički napad i ubio jednog policajca i ranio drugog. Ilegalni kanali svakako postoje, tu se valja sve i svašta. Postoji dosta crnih ruta na našim prostorima. Srbija više nije toliko bezbedna od terorista. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su advokat Nebojša Perović, bivši protivterorista Radomir Počuča i Avram Izrael, inženjer telekomunikacija.

18.07.2024

18:47

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Miks elite, sjaja, očaja i cirkusa! Kreće Superliga Srbije
Fudbal

Miks elite, sjaja, očaja i cirkusa! Kreće Superliga Srbije

Kakva je takva je - naša je i bolju nemamo! Danas kreće nova sezona fudbalske Superlige Srbije. I pre nego što prevrnete očima, brem vi koji ste ljubitelji fudbala, imajte u vidu da bolju nemamo i da nije sve tako crno kako se možda na prvi pogled čini.

19.07.2024

08:30

Planeta

Zabava

Gostovanja predstava Beogradskog dramskog pozorišta tokom leta
Kultura

Gostovanja predstava Beogradskog dramskog pozorišta tokom leta

Posle julske pauze, Beogradsko dramsko pozorište će sa svojim hit predstavama Čovek slon, Budućnost, Laž i Švejk tokom avgusta gostovati na svim većim festivalima u regionu, dok će na Letnjoj sceni - BDP Millennium team Areni u okviru projekta Novi glasovi biti izvedene premijere dve predstave: Rake (24.8) i Kavez za ptice (30.8).

19.07.2024

12:51

Džet set

Srbija