• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.09.2024

18:00

Ovo su najlepše biblioteke u Evropi! Iznenadiće vas njihova raskoš i bogatstvo (FOTO)

Shutterstock

Putovanja

Ovo su najlepše biblioteke u Evropi! Iznenadiće vas njihova raskoš i bogatstvo (FOTO)

Podeli vest

U Evropi se nalaze najlepše biblioteke, koje svakako vredi posetiti.

Najlepše biblioteke u Evropi iznenađuju svojom raznolikošću.

Od raskošnih baroknih sala do modernih arhitektonskih čuda, ove biblioteke fasciniraju svojom lepotom i elegancijom i nude jedinstveno iskustvo za svakog posetioca.

Evo koje su najlepše biblioteke u Evropi:

Glavna gradska biblioteka u Stokholmu

Glavna gradska biblioteka je samo 15 minuta hoda severno od centra grada. Biblioteka se nalazi u opuštenoj četvrti Vasastan u Stokholmu.

Arhitekta Erik Gunar Asplunda je kreirao zaobljenu čitaonicu, koja je primer stokholmskog neoklasičnog stila iz dvadesetih godina XX veka.

Foto: Shuterstock

 

 

Univerzitetska biblioteka u Varšavi

Univerzitetska biblioteka datira iz 1816. godine, a nova zgrada je svečano otvorena 1999.

Zelene rešetke u čitaonici i ružičasti detalji duž bakarne fasade čine zgradu veličanstvenom i razigranom, dok se grmoliki bršljan penje na zidove prema terasi sa četiri odvojene, podjednako bujne bašte.

Ulaz u biblioteku sadrži blokove sa spisima na različitim jezicima, uključujući Platonov tekst na starogrčkom i jedan na starom poljskom.

Foto: Shuterstock

 

 

Biblioteka Triniti koledža u Dablinu


Istorija biblioteke datira od osnivanja koledža 1592. godine. Ovo je najveća je biblioteka u Irskoj.

Biblioteka sadrži više od 6 miliona štampanih tomova sa obimnim kolekcijama časopisa, rukopisa i različitih mapa.

Najpoznatiji deo biblioteke je sala dužine 65 metara. Takođe, u biblioteci se čuva rukopis "Knjiga iz Kelsa", star 1200 godina.

Foto: Shuterstock

 

 

Biblioteka u Mafri u Portugalu


Ova barokna biblioteka iz 18. veka nalazi se u malom gradu Mafra u Portugalu i sadrži više od 36.000 tomova starih rukopisa i knjiga o različitim temama kao što su istorija, pravo, filozofija, medicina i teologija.

Ova biblioteka ima neobične stanovnike; tokom dana, kolonija slepih miševa spava iza polica za knjige ili napolju, u bašti palate.

Foto: Shuterstock

 

 

Biblioteka u manastiru Strahov u Pragu


Biblioteka manastira u Strahovu je jedna od najvrednijih i najočuvanijih istorijskih biblioteka - njenu zbirku čini oko 200.000 tomova knjiga.

Najstariji deo biblioteke, barokna bogoslovska sala, osnovana je između 1671. i 1674. U obe sale dominiraju prelepe plafonske freske.

Foto: Shuterstock

 

 

Biblioteka manastira Admont u Austriji


Biblioteka Admont se nalazi u Admontu, malom gradu pored reke En u Austriji.

Ovo je najveća manastirska biblioteka na svetu, a poznata je po baroknoj umetnosti, arhitekturi i rukopisima. Završena je 1776. godine, a izgrađena je u pozlaćenom stilu kasnog baroka.

Elegantan beli enterijer ima detalje ružičaste i zlatne boje. Biblioteka je lepo uređena, a bele dvospratne police za knjige ispunjene su do vrha teološkim knjigama.

Foto: Shuterstock

 

 

Biblioteka Joanina u Koimbri u Portugalu


Sagrađena početkom osamnaestog veka po nalogu portugalskog kralja, biblioteka Joanina je namenjena skladištenju knjiga Univerziteta u Koimbri.

Biblioteka je podignuta u univerzitetskom dvorištu na ruševinama srednjovekovnog kraljevskog zatvora. Sadrži 60 hiljada knjiga, iz perioda od 16. do 18. veka.

Foto: Shuterstock

 

 

Biblioteka Kraljevskog manastira Eskorijal u Španiji


Biblioteka manastira San Lorenco de El Eskorijal je velika španska renesansna biblioteka koju je osnovao Filip II.

Nalazi se u gradu San Lorenco de El Eskorijal i deo je nasleđa manastira El Eskorijal. Sam Eskorijal je najveća renesansna zgrada na svetu.

To je jedno od kraljevskih mesta u Španiji i funkcioniše kao manastir, bazilika, kraljevska palata, panteon, biblioteka, muzej, univerzitet, škola i bolnica.

Biblioteka sadrži 4.700 rukopisa  i 40.000 štampanih knjiga.

Foto: Shuterstock

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Rade hvalio "orlove", Piksi poručio: Valjda će ovi eksperti shvatiti...
Fudbal

Rade hvalio "orlove", Piksi poručio: Valjda će ovi eksperti shvatiti...

Fudbaleri Srbije sinoć su odigrali 0:0 sa šampionom Evrope Španijom na startu Lige nacija, a tim rezultatom navijači i dobar deo javnosti izuzetno su zadovoljni. Među onima koji su pohvalno govorili o našem nacionalnom timu je i poznati stručni konsultant Rade Bogdanović, koji se u prošlosti nije libio da oplete i po reprezentaciji, ali i po klubovima.

06.09.2024

09:49

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

Četiri priče o caru Dušanu koje opstaju vekovima!
Srbija

Četiri priče o caru Dušanu koje opstaju vekovima!

Među Srbima iz sela Lokvice, smeštenog na padinama Šar-planine, u blizini Prizrena, sa kolena na kolena gotovo sedam vekova, prenose se priče o vremenu kada je i ovaj kraj bio pod carom Dušanom, najmoćnijim vladarom u srpskoj istoriji.

06.09.2024

07:30