• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

28.11.2025

15:40

Tajni manastirski recept iz Krušedola: Riblji paprikaš koji osvaja sve ukuse

Shutterstock

Recepti

Tajni manastirski recept iz Krušedola: Riblji paprikaš koji osvaja sve ukuse

Podeli vest

Pred vama je stari manastirski recept za riblji paprikaš iz Krušedola, jelo koje spaja jednostavnost, strpljenje i duboku tradiciju pravoslavne kuhinje.

Ovaj paprikaš potiče iz "Srpskog kuvara" iz 1855. godine i nosi potpis jeromonaha Jeroteja Draganovića. U njemu se krije duh monaškog života, skromnosti i poštovanja prema hrani.

U starim manastirskim kuhinjama pažljivo se pazilo na svaku namirnicu, a riblji paprikaš bio je jedno od jela koje se nije spremalo na brzinu. Za razliku od gustih ribljih čorbi, ovde se oslanja na pržen luk i gust sos, ono što u Vojvodini nazivaju "kratak saft".

Upravo to daje jelu karakterističnu punoću ukusa i blagu, ali postojanu ljutinu.

Sastojci:

  • oko 2 kg različite rečne ribe (šaran, smuđ, som, kečiga), a preporučuje se i malo štuke radi posebnog mirisa
  • 1,2 kg očišćenog luka, najbolje letnjeg
  • 1 dl blagoga ulja
  • suve ljute paprike
  • mleveni biber
  • nekoliko lovorovih listova
  • 1 dl belog vina
  • voda po potrebi

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

Ribu očistite, isecite na veće komade, posolite i prelijte vinom da se marinira dok pripremate ostatak.

Luk iseckajte što sitnije i pržite ga na zagrejanom ulju dok ne dobije svetlozlatnu boju.

Kada omekša, sklonite ga s vatre, dodajte oko 2 dl vrele vode, promešajte i vratite da se lagano dinsta pod poklopcem. Povremeno dolivajte malo vode dok ne dobijete gladak i gust sos, bez viška masnoće.

Potom ubacite suvu ljutu papriku i biber.

U široku šerpu rasporedite komade ribe jedan do drugog i prelijte ih sosom tako da skoro budu potopljeni. Dodajte lovorov list i još malo vina, pa dolijte šoljicu tople vode.

Kuvajte na vrlo tihoj vatri 20–30 minuta, zavisno od veličine komada. Ne mešajte kašikom, samo povremeno protresite šerpu.

Kada je paprikaš gotov, ostavite ga da kratko odstoji pa poslužite uz knedle od sira ili široke rezance.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40