• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

26.12.2025

06:00

Pihtije po receptu iskusnih domaćica: 4 saveta kako da budu čvrste i bistre

Shutterstock

Recepti

Pihtije po receptu iskusnih domaćica: 4 saveta kako da budu čvrste i bistre

Podeli vest

Iskusne domaćice za tradicionalno praznično predjelo - pihtije,a uz nekoliko trikova će biti bistre i čvrste svaki put.

Tradicionalni specijalitet koji Srbi obožavaju da tamane je obavezan deo praznične trpeze, a ako želite da pihtije budu bistre, čvrste i pune ukusa, ključ nije samo u mesu, već i u načinu pripreme.

Sastojci:

Priprema:

Nogice dobro očistiti oprati i staviti u dublji lonac. Ako kuvate u ekspres loncu sipajte vode da ogrezne. Dodajte so, biber, lovorov list.

Ostavite da se kuvaju 10-15 minuta pa pokupite penu. Zatvorite poklopac i ostavite na tihoj vatri još 1-1,5 sat da se kuvaju. Ako kuvate u običnom loncu sipajte dva puta više vode od nogica, stavite sve navedeno i kuvajte oko 3 sata na tihoj vatri.

Kad su nogice skuvane ocediti čorbicu, a meso odvojiti od kostiju. U tanjire rasporediti sitno seckani beli luk i odvojeno meso.

Pihtije posoliti i čorbicom preliti meso sa belim lukom. Ostaviti preko noći da se stegnu. Možete kašikom skinuti sloj masti koji ume da se napravi na površini pihtija. Po želji odozgo staviti tucane i slatke paprike. 

Triikovi za čvrste i bistre pihtije

Izbor mesa za pihtije

Svinjski but, uši, glava i komadi kože bogati su kolagenom, koji prirodno stvrdnjava tečnost bez dodavanja želatina. Za intenzivniji ukus možete dodati i svinjski jezik ili leđa.

Kuvanje na niskoj temperaturi

Drugi trik je sporo kuvanje na niskoj temperaturi. Početak u hladnoj vodi i postepeno zagrevanje omogućava kolagenu da se polako oslobađa, a meso da ostane sočno i mekano. Rezultat je tečnost koja nije mutna, već prozirna i lepa za posluženje.

Foto: Shutterstock

pihtije

Odmastite tečnost 

Treći savet je odmašćivanje tečnosti nakon hlađenja. Masnoća može zamutiti sok i promeniti teksturu, pa je važno da se skine pre nego što se tečnost vrati na vatru i prelije preko mesa.

Beli luk i biber su obavezni

Na kraju, dodavanje zdrobljenog belog luka i bibera pred kraj kuvanja daje aromu bez da mućenja ili razvodnjavanja tečnosti.

Posle hlađenja u frižideru, pihtije će biti savršeno čvrste i bistre, baš kao što očekujemo od tradicionalno pripremljenih pihtija.

BONUS VIDEO


Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set