• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

27.12.2025

15:40

Pijani šaran po starinskom receptu: Obavezan deo posne trpeze, a treba vam samo par sastojaka

Shuterstock

Recepti

Pijani šaran po starinskom receptu: Obavezan deo posne trpeze, a treba vam samo par sastojaka

Podeli vest

Pijani šaran zauzima važno mesto na posnoj trpezi, jer spaja jednostavne sastojke sa bogatim ukusom koji dolazi iz dugog pečenja i pažljive pripreme.

Božićni post je i dalje u toku, a ukoliko nemate ideju šta da napravite za ručak, pijani šaran je pravi izbor. Jelo koje osvaja ukusom će oduševiti ukućane, a dodatan plus je što priprema nije komplikovana. 

Sastojci:

Foto: Shuterstock

šaran

Priprema:

Šarana očistiti, oprati i zaseći poprečno na razmaku od 3-4 cm. Posoliti i ostaviti kratko da se so upije.

Crni luk oljuštiti i iseći na rebarca. Na umerenoj vatri zagrejati ulje i dinstati luk dok ne omekša i dobije blago slatkast ukus. Dodati opran pirinač i začine, pa sve kratko promešati.

Dodatni saveti:

Šaran će imati blaži ukus ako ga pre pripreme kratko natrljate limunom i isperete hladnom vodom.

Luk nemojte pržiti na jakoj vatri, sporije dinstanje mu daje puniju aromu.

U podmazanu vatrostalnu posudu rasporediti luk sa pirinčem. Naliti belim vinom i dodati toplu vodu tako da pirinač bude pokriven tečnošću. Preko rasporediti šarana, lagano ga preliti uljem i posuti prstohvatom aleve paprike. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta, dok riba ne porumeni, a pirinač ne postane mekan.

Tokom pečenja po potrebi preliti ribu sokovima iz posude. Poslužiti toplo, kao glavno jelo badnje večeri.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set