• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

30.12.2019

16:46

ZALOGAJČIĆI ZA SVA ČULA! Napravite neodoljive NOVOGODIŠNJE KANAPEE!

Recepti

ZALOGAJČIĆI ZA SVA ČULA! Napravite neodoljive NOVOGODIŠNJE KANAPEE!

Podeli vest

Ne postoji jedan originalni recept za kanapee, postoje samo varijacije ukusa koje se idealno kombinuju, a uz ove sitne delikatese potrebno je samo još i dobro raspoloženje

Kanapei ili kanape sendviči su po pravilu minijaturne kreacije od različitih namirnica, a kao stvoreni su za slavlja i zabave svake vrste. Ime im potiče od francuske reči canapé, što znači sofa, jer su se u prošlosti tradicionalno posluživali u sobama za primanje gostiju, pre služenja večere u glavnoj prostoriji, odnosno trpezariji. Jedino pravilo koje se poštuje pri kreiranju kanapea je veličina, jer ova magija treba da stane u jedan zalogaj.

Najbolji prirodni lek - SMETE DA GA POPIJETE SAMO JEDNOM! Potreban vam je BELI LUK i još JEDAN sastojak, RECEPT STAR 5000 GODINA!

Sve vrste kanapea imaju bazu. U zavisnosti od ukusa, možete iskoristiti razne vrste hleba, tosta, krekera, ukusnih peciva, lisnatog testa... Oblik baze je uglavnom kružnog oblika zbog lakšeg slaganja slojeva namirnica, mada, u zavisnosti od raspoloživog vremena i kreativnosti, možete da oblikujete i prstenove, kvadratiće, trake ili trouglove.

Foto: Shutterstock

Na bazu se nadovezuju različiti namazi, povrtni ili sirni, paštete, mesne ili riblje, aromatizovani puter, u luksuznijoj varijanti kavijar. Potom sledi parče mesa (šunka, pršuta, kobasica, tunjevina, losos), sir ili povrće (ili sve zajedno) i začinsko bilje za finale. Budući da se često služe za vreme koktela, poželjno je da budu slani ili dobro začinjeni.

OTKRIVENA VELIKA TAJNA ŠERON STOUN! Ljudi širom sveta u čudu, I SVI SE PITAJU DA LI JE TO MOGUĆE!

Ne postoji jedan originalni recept za kanapee, postoje samo varijacije ukusa koje se idealno kombinuju, a uz ove sitne delikatese potrebno je samo još i dobro raspoloženje!

RECEPTI:

Sa feta-sirom i medom

Sir usitnite viljuškom i nanesite na prepečeni hleb. Stavite u rernu na par minuta, izvadite i nakapajte medom. Pospite listićima majčine dušice ili vlašcem.

Krekeri s grožđem i sirom

Sir (trapist, kačkavalj) isecite na kockice ili trouglove i stavite na krekere. Na svaki komad sira stavite po zrno grožđa ili maslinu i učvrstite čačkalicom.

PRAZNICI NAM STIŽU! Umesite na vreme NOVOGODIŠNJU ČOKOLADNU TORTU!

Foto: Shutterstock

Krastavac rolnice

Pomešajte grčki jogurt, kari u prahu i sok od limete. Krastavac isecite na tanke šnite, stavite na radnu ploču, obrišite ih malo papirnim ubrusom i premažite pripremljenim namazom u tankom sloju. Pospite iseckanim korijanderom ili peršunom, preko složite parče šunke ili lososa i potom zarolajte. Učvrstite čačkalicom. Bitno je da ne stavljate previša fila, jer će vam rolnice biti "neuredne".

Plavi sir, kruška, med i orasi

Na prepečeni hleb namažite plavi buđavi sir, povrh složite kriškicu kruške, pospite orasima i pokapajte medom.

Mini kapreze

Prepečeni hleb natrljajte belim lukom, stavite mocarelu, čeri paradajz, bosiljak, malo maslinovog ulja, so i biber.

Avokado tost na tri načina

Osnova je ista - integralni hleb i avokado začinjen sa malo soli i bibera, nekim začinskim biljem i čilijem. Uz to dodajte a) sušeni (ili sveži) paradajz i začinsko bilje, b) pečenu, izmrvljenu pančetu i začinsko bilje, c) izmrvljeni feta-sir, čili i vlašac.

NAUČITE DA KAŽETE 'NE'! Ovih 6 toksičnih navika ostavite u 2019!

Urme s plavim sirom

Urmama izvadite koštice. Krem sir izmešajte s plavim sirom i napunite urme. Usitnite kratko prepečene lešnike i pospite preko sira i ukrasite seckanim vlašcem.

Foto: Shutterstock

Pečena bundeva i žalfija

U malu tepsiju/pleh stavite pek papir i na njega složite kockice bundeve. Zalijte s malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite, pospite muškatnim oraščićem i kuminom. Prepečeni hleb natrljajte belim lukom, namažite sirom i složite kockice bundeve. U tiganju nakratko ispržite listove žalfije i stavite na vrh. Napomena: možete koristiti kozji sir sa začinskim biljem ili rikotu u koju ste stavili malo kore od limuna i majčinu dušicu.

(FOTO) ZA CELU NOĆ NA NOGAMA! Supertrik koji otkriva da li će vam štikle biti udobne!

Tost sa pečurkama

Na jakoj vatri u tiganju na vrlo malo putera propržite pečurke, dodajte belo ili crveno vino i seckani peršun i majčinu dušicu, soli i bibera. Složite ih na prepečeni hleb sa sirom (rikota, kozji) ili bez sira i ukrasite listovima peršuna.

Bri sa pršutom i maslinama

Na prepečeni baget stavite krišku sira, pa komadić tanko sečene pršute i u nju stavite maslinu.

Tost sa tikvicama

Tikvice vrlo kratko prodinstajte na malo maslinovog ulja, dodajte sitno naseckani čili, so, biber i listove peršuna. Stavite na prepečeni hleb koji ste prethodno natrljali belim lukom.

RECEPT ZA SAVRŠENO HRSKAVU SLANINU - tajna je u samo jednom KORAKU, koji svi preskoče! (FOTO)

Foto: Shutterstock

Gvakamole kanapei

Avokado zdrobite viljuškom, nakapajte sokom limete, pobiberite i posolite. Dodati mu naseckani paradajz, crveni luk i sve dobro promešajte. Smesom premažite hlepčiće.

Plavi sir sa voćem

Kako su plavi sirevi uglavnom "oštri" i slani, odlični su u kombinaciji sa slatkim voćem. Dakle, sve što vam je potrebno su prepečen hleb, gorgonzola ili neki drugi plavi sir i sveže smokve, ananas i ostalo voće.

DRMA VAS PRETPRAZNIČNI STRES? Topla kupka popravlja raspoloženje bolje od OVOGA!

Mocarela i čili papričica

Sir iskidajte rukama i složite na prepečen, nauljen i belim lukom natrljan hleb. Preko sira stavite sitno naseckanu ljutu papričicu, posolite s krupnom morskom solju i sveže mlevenim biberom, pospite naseckanim listovima bosiljka i prelijte s par kapi maslinovog ulja.

Bruskete sa balzamikom

U činiji izmešajte iseckane paradajz i crveni luk, zgnječeni beli luk, maslinovo ulje, so i biber, aćeto balzamiko i bosiljak. Sve izmešajte i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Na prepečeni hleb složite salatu od paradajza. Na vrh dodajte par kapi balzamika.

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17