• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

19.12.2021

13:00 >> 23:45

RIBLJA RAPSODIJA UKUSA! Najlepše salate i čorbe, od glave do repa! (RECEPTI)

Shutterstock

Recepti

RIBLJA RAPSODIJA UKUSA! Najlepše salate i čorbe, od glave do repa! (RECEPTI)

Podeli vest

Blago iz reka i mora je bogat izvor proteina, sadrži čuvene omega-3 masne kiseline, ima mnoštvo mineralnih sastojaka i vitamina, pre svega A i D, koji su neophodni za rast, razvoj i koncentraciju

Vreme je posta i (posnih) slava, što znači da će se na trpezi, između ostalog, češće naći riba na sto načina. Ovo blago iz reka i mora bogat je izvor proteina, sadrži čuvene omega-3 masne kiseline, ima mnoštvo mineralnih sastojaka i vitamina, pre svega A i D, koji su neophodni za rast, razvoj i koncentraciju. Kvalitet ribe uglavnom prati i visoka cena, ali ne mora da znači da su jeftinije ribe i manje kvalitetne.

Inače, zvanični podaci kažu da se u Srbiji u proseku pojede pet kilograma ribe godišnje, a trebalo bi barem četiri puta više kako bismo se približili evropskom proseku, koji se kreće oko 24 kilograma. Podsećamo na savete nutricionista da riba treba da se nađe na trpezi bar dva puta nedeljno, a ovo su naši predlozi za nekoliko ribljih čorbi i salata koje možete poslužiti i gostima.

Foto: Shutterstock

Klasična čorba

Sastojci: 1,5 kg mešavine rečnih riba (štuka, smuđ, šaran, som), 500 g crnog luka, 500 g svežeg paradajza ili pelata, 2 sveže paprike, slatka i ljuta, po izboru povrće: šargarepa, paštrnak, pola korena celera, peršun, 300 g paradajz-pirea, 2-3 kašike ajvara, kesica začina za riblju čorbu, 2 dl belog vina, po ukusu biber i so, 2 kašike slatke mlevene paprike, kašičica ljute mlevene paprike.
Priprema:
Ribu očistiti, oprati i iseći na komade. Uzeti čisti komad gaze, staviti komade ribe, repove i glave, zavezati i staviti u lonac i naliti sa dve do četiri litre vode. Dodati očišćeno, oprano i na sitnije kocke isečeno povrće i pustiti da se kuva. U dublju šerpu, na zagrejanom ulju izdinstati sitno iseckan crni luk, dodati oljušten i sitnije sečen paradajz i dve ljute papričice i krčkati 15 minuta i sve to dodati u lonac sa ribom. U posebnu činiju izmešati, uz dodatak malo vode, začin za riblju čorbu, ajvar, pire od paradajza i obe paprike (slatka i ljuta) i sve to sipati u lonac sa ribom. Kuvati od 30 do 45 minuta, da se riba skuva. Izvaditi gazu sa ribom, očistiti ribu od kostiju i komade ribe vratiti nazad u lonac, pustiti da provri i kuvati još nekoliko minuta sve zajedno.

Foto: Shutterstock

Krem čorba od lososa

Sastojci: 500 g fileta lososa (ili oslića), 250 g šargarepe, 450 g krompira, crni luk, grančica celera, kašika sirćeta, veza peršuna, riblja kocka za supu, biber, so.
Priprema:
U dve litre vode ubacite riblju kocku za supu (ili kocku od povrća), dodajte kašičicu soli, šargarepu isečenu na kolutove i krompir isečen na kockice. Kad proključa, dodajte sitno iseckan crni luk i grančicu celera. Omekšalo povrće izblendirajte i vratite u šerpu, dodajte ribu isečenu na krupnije komade i sirće i kuvajte 10 minuta da se riba skuva, ali ne i da se raspadne. Pre serviranja pospite seckanim peršunom.

Foto: Shutterstock

Francuska čorba

Sastojci: 500 g ribljih fileta po izboru, 300 g dagnji (ili nekih drugih morskih plodova po izboru), pola kesice začina za ribu, 150 g crnog luka, sitno naseckanog, 6 supenih kašika maslinovog ulja, 1 l vode ili ribljeg bujona, 200 ml suvog belog vina, 200 g krompira naseckanog na kockice, beli luk u granulama, 3 supene kašike pirea od paradajza.
Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje i pržite luk dok ne omekša, dodajte krompir i pire od paradajza, dodajte belo vino i sipajte vodu. Dodajte oko pola kesice začina za ribu i ostavite sve da kuva na laganoj vatri oko 15 minuta. Dodajte riblje filete i cele školjke, pa kuvajte na laganoj vatri još otprilike 15 minuta. Po ukusu dodajte začine za ribu i beli luk u granulama.
Savet: Imaće još bolji ukus ako na kraju dodate dve merice vermuta.

Foto: Shutterstock

Salata od škarpine

Sastojci: 250 g škarpine (ili neke druge ribe po izboru), 150 g rukole ili nekog drugog zeleniša po izboru, 150 g crvenog kupusa, crvena paprika, krastavac, 150 g čeri paradajza, malo rendane šargarepe, malo sveže ljute paprike, maslinovo ulje, so, limunov sok.
Priprema:
Iseckati povrće (kupus, papriku, krastavac), a škarpinu očistiti od krljušti i iznutrica, makazama za meso odrezati peraje i oprati. Sa obe unutrašnje strane duž kosti zarezati džepove (sve ovo vam mogu pripremiti u ribarnici). Posoliti je sa svih strana i ispržiti. Sve sastojke, uključujući i rukolu i rendanu šargarepu, pomešati, malo posoliti i preliti maslinovim uljem i limunovim sokom. Na kraju ubaciti čeri paradajz i seckanu ljutu papričicu.

Tuna pasta

Sastojci: 50 g crnih maslina, 150 g čeri paradajza, 20 g kapara, 400 g testenine (pene, školjkice, fusile), 160 g tunjevine.
Priprema:
Skuvajte testeninu, ocedite je i stavite sa strane da se ohladi. Konzervu tunjevine ocedite i sipajte u tiganj zajedno sa nekoliko čeri paradajza. Sipajte začine i propržite svega nekoliko minuta. Sjedinite sve sastojke i pastu ukrasite crnim maslinama i kaparom, te stavite u frižider da se ohladi.

Foto: Shutterstock

Bela salata

Sastojci (za 6 osoba): 300 g ribljih fileta po izboru, kocka ribljeg bujona, 4 veća krompira, glavica zelene salate, 1 dl suvog belog vina, 2 jabuke, koren celera, 4 supene kašike kukuruza šećerca, 100 g oraha, grančica ruzmarina, 3 kašike vinskog sirćeta, 3 kašike vode, pola veze peršuna, 200 ml posnog majoneza, 150 g zelenih maslinki (opciono), so i biber.
Priprema:
Krompir skuvajte u ljusci, sačekajte da se malo ohladi, oljuštite i iseckajte na kockice. Jabuke i celer oljuštite, celer izrendajte, a jabuke iseckajte na kockice i prelijte belim vinom da ne pocrne. Peršun iseckajte, prelijte mešavinom vinskog sirćeta i vode i ostavite da odstoji u frižideru 60 minuta. U šerpu sipajte 1 l vode, dodajte kocku za riblji bujon i kada voda proključa, stavite riblje filete, kuvajte pet minuta i ocedite. Šećerac skuvajte "al dente", ocedite i sačekajte da se sasvim ohladi. Veću posudu za salatu obložite s nekoliko listova zelene salate isečenih na tračice, dodajte ohlađenu ribu, šećerac, krompir, jabuke, celer i iseckane orahe i sve promešajte. Posolite, pobiberite, dodajte mešavinu posnog majoneza i iseckanih maslinki, promešajte i do serviranja čuvajte u frižideru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17