NAJBOLJE DETOKS ČORBE za MRŠAVLJENJE! Ukusne i jako zdrave!

Shutterstock

16:03 Recepti 0

ljubav&zdravlje/N.L. | 16. 01. 2022.

NAJBOLJE DETOKS ČORBE za MRŠAVLJENJE! Ukusne i jako zdrave!

Nakon dana proslava svi se uželimo nečeg toplog i zdravog “na kašiku”, a nema ništa bolje od umirujuće činije tople supe ili čorbe koja će oporaviti organizam i dati mu preko potrebne vitamine i minerale. Ove čorbe su ujedno odlične za mršavljenje...


Kada je reč o tome šta unostiti u organizam osim čorbi, pre svega treba piti što više vode, tačnije oko dva litara. Započnite i završite dan mlakom vodom s malo limuna, ili ujutru “smućkajte” neki okrepljujući smuti. 

Konzumirajte sveže voćne sokove, sok od paradajza, biljne čajeve, najbolje breze, lipe, kamilice, đumbira, kore pomorandže, matičnjaka, zeleni čaj i negaziranu mineralnu vodu.

Jedite češće, ali manje obroke. To će vam vratiti energiju i sprečiti nagle padove šećera u krvi, što dovodi do žudnje za hranom. Izbegavajte ono što se jeli prethodnih dana: hranu koja sadrži mnogo šećera, rafinisane namirnice, kao i one životinjskog porekla, jer zakiseljuju organizam.

Shutterstock

Vitaminska supa od brokolija

Sastojci: maslinovo ulje, pola crvenog luka, 2 čena belog luka, 3 stabljike celera, 3 šargarepe srednje veličine, manji brokoli, 100 g paradajza (ili pelata), kašika svežeg đumbira,  kašičica kurkume u prahu, malo cimeta, so i biber po želji, malo mlevene paprike (po izboru), 240 ml vode, 60 g kelja, 100 g naseckanog ljubičastog kupusa (opciono), sok od pola limuna (po želji).

Priprema: U veliki lonac propržite iseckani crveni i beli luk, dodajte iseckani celer, šargarepu, cvetiće brokolija, iseckani paradajz i đumbir. Dodajte vodu i kuvajte tri minuta, a potom dodajte kurkumu, cimet, papriku i so i biber po vašoj želji. Smanjite temperaturu i kuvajte još 10 do 15 minuta ili dok povrće ne postane mekano. Par minuta pre kraja dodajte kelj, kupus i sok od limuna.

Shutterstock

Potaž od cvekle

Sastojci: 3 srednje cvekle, 2 srednja krompira, crni luk, iseckan, 2 kašike maslinovog ulja, 2 lovorova lista, 2 kašike limunovog soka, so, biber, 1,5 l vode sa kockom pileće supe ili pileća supa, kisela pavlaka, tostirane semenke bundeve.

Priprema: Cveklu i krompir oljuštite, a zatim isecite na kocke. Isecite luk, stavite u zagrejano ulje da se prži. Kada postane staklast, dodajte cveklu i krompir. Posle par minuta dodajte vodu ili supu, lovorov list, so i biber. Kuvajte nekih 25 minuta dok cvekla i krompir ne omekšaju. Zatim ostavite čorbu da se malo prohladi. Izbacite lovorov list. Propasirajte sadržaj ručnim ili standardnim blenderom. Služite uz kiselu pavlaku, limunov sok i tostirane semenke budeve.

Shutterstock

Miks pečuraka

Sastojci: 2,5-3 l vode, veći crni luk, 2 stabljike celera, sveža ili suva majčina dušica, 3 lovorova lista, 3 šake svežeg peršuna, 70 g suvih pečuraka (šitake, bukovače…), 230 g šampinjona, so, biber u zrnu.

Priprema: Kako kod pripreme supe u vodu dodajte iseckani luk, celer, majčinu dušicu, lovorov list, peršun (nemojte ga seckati), biber, a zatim sušene i sveže seckane pečurke. Dodajte so i kuvajte na tihoj vatri sat do sat i po. Izblendirajte deo pečuraka ili sve (a možete ostaviti i bistu supu) i služite uz kiselu pavlaku i prepečeni integralni hleb.

Shutterstock

Supa sa rezancima

Sastojci: 250 g pilećeg mesa, 2 veće šargarepe, koren peršuna, manji koren celera (ili stabljike), par zrna bibera, po ukusu soli, kašika začinskog bilja, lovorov list, malo seckanog peršuna, oko 50 g rezanaca za supu, glavica crnog luka.

Priprema: Crni luk stavite na ringlu da se malo zapeče sa obe strane. Pileće meso ubacite u lonac, nalijte sa 2 dl vode i pustite da provri. Ubacite crni luk, seckanu šargarepu, celer i peršun. Posoliti, staviti biber i začinsko bilje. Smanjiti temperaturu i pustiti da supa polako vri oko 90 minuta. Pred kraj dodati i lovorov list. Zakuvati najbolje sa domaćim rezancima i posuti iseckanim peršunom.

Shutterstock

Zelena krem čorba

Sastojci: kašika maslinovog ulja, manji crni luk, 2 čena belog luka, glavica brokolija, 80 g crvenog sočiva ili veći krompir, 150 g spanaća, 150 g kejla, 8 dl-1l vode ili bujona, 1 dl pavlake za kuvanje ili kokosovog mleka, so, biber, svežia mirođija ili peršun.

Priprema: Propržite crni i beli luk na maslinovom ulju, a potom dodajte crveno sočivo i brokoli. Prelijte ključalom vodom da povrće ogrezne, smanjite vatru, poklopite i pustite da se kuva 10-12 minuta. Ubacite kelj i nastavite sa kuvanjem još 4-5 minuta, pa dodajte spanać. Ostavite par minuta da se spanać skuva, pa sve izblendirajte. Vratite u šerpu i na ringlu, dodajte pavlaku za kuvanje, so, biber i naseckanu mirođiju ili peršun.

Varivo od sočiva

Sastojci: 2 kašike maslinovog ulja, crni luk, 2 šargarepe, 4 čena belog luka, 2 kašičice mlevenog kima, kašičica karija, pola kašičice sveže ili sušene majčine dušice, 2 iseckana paradajza (može I pelat), šolja crvenog sočiva, 6 šolja vode, kašičica soli, crvena tucana paprika, sveže mleveni crni biber, šolja svežeg kelja, sok od pola limuna.

Priprema: Prodinstajte crni luk i šargarepu, dodajte beli luk, kim, kari u prahu i majčinu dušicu. Dodajte paradajz, a potom sočivo i vodu. Dodajte so, mlevenu paprika i biber. Smanjite temperaturu i kuvajte 15 minuta, dodajte kelj i kuvajte još 5 minuta, pa sipajte sok od limuna.

Shutterstock

Gusta čorba od celera

Sastojci: veća glavica celera, crni luk, pola praziluka, veći krompir, so, biber, 2 dl kisele pavlake, 2 žumanca, oko 1,5 dl vode, peršun, malo limunovog soka po želji.

Priprema: Na malo ulja propržite sitno cekani crni luk i beli deo praziluka. Celer oljuštite i iseckajte na sitne kockice, pa propržite zajedno sa lukom. Dodajte kockice krompira, pa sipajte oko 1,5 l tople vode i sve kuvajte oko pola sata. Čorbicu procedite, kuvano povrće ispasirajte viljuškom ili štapnim mikserom, pa sve ponovo sjedinite. Pomešajte žumanca sa kiselom pavlakom (ovaj deo možete i da preskočite), pa sve sipajte u čorbicu. Na kraju pospite seckanim peršunom. 



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.