• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

24.05.2022

23:30

Mešavina začina - tajna grčke kulinarske istorije!

Shutterstock

Recepti

Mešavina začina - tajna grčke kulinarske istorije!

Podeli vest

Kada se pomene hrana koja najviše asocira na Grčku većini ljudi prva asocijacija jeste giros. Šta je sa ostalim specijalitetima koji u sebi ne sadrže meso, a podjednako volimo da uživamo u njima pored mora?

Svako ko je jednom probao grčku kuhinju, u kombinaciji sa morskim povetarcem, sirtakijem i ledeno hladnim uzom, zauvek će se setiti tipičnog ukusa koji vas bukvalno tera da „poližite prste“. 

Ukus hrane u Grčkoj ne bi bio isti bez nekih tipičnih začina za grčku kuhinju. Njihovom kombinacijom i dodavanjem određenoj hrani stvara se prepoznatljivi mediteranski šmek. 

Sledeće mešavine začina možete napraviti sami i uživati u čaroliji mirisa i ukusa.

Foto: Shutterstock

Omlet

Omlet pored mora

U umućena jaja Grci će najčešće dodati mešavinu začina koju čine prstohvat origana, luk, paprika, timijan i seckani spanać i na taj način napraviti fantastičan omlet koji uz masline i kefir čini pravi grčki doručak.

Foto: Shutterstock

Sir je pored maslina vekovima deo grče kulinarske istorije

Grčka mešavina začina za feta sir

Nije nepoznanica da nam je prva asocijacija što se grčke hrane tiče čuveni feta sir. Nekoliko začina obogaćuje njegov ukus, a za najbolju mešavinu  smatra se ona napravljena od origana, peršuna,bibera i timijana ili majčine dušice.

Foto: Shutterstock

Krompir

Mediteranski krompir

Velika većina ljudi na Mediteranu krompir začinjava najčešće ruzmarinom. Ako vas je put naveo u Grčku verovatno ste imali prilike da degustirate pečeni ili kuvani krompir  u kombinaciji sa origanom, mlevenom slačicom,bosiljkom i peršunom.Kažu da je ovako spremljen krompir najslađi na svetu.

Foto: Foto: Shutterstock

Grčka salata

Grčka salata i njeni začini

Ovu vrstu salate najčešće naručujemo kada smo na moru. Njeni tajni sastojci su (pored klasičnih paradajza, krastavca,luka, maslina) i origano, čubar, peršun i celer. Ukoliko ne možete naći čubar možete kao zamenu iskoristiti prstohvat sušenog Rtanjskog čaja.

Foto: Pixabay

Maslinovo ulje 

Špageti na grčki način

U skuvane špagete dodaju se pored maslinovog ulja i bosiljak, origano, estragon i seckani feferoni.Pazite samo da ne predozirate sa začinjavanjem jela, jer je harmoničan odnos u mešavini ono što mu daje prepoznatljivu aromu. Ovo se naročito odnosi na origano koji ima jak i dominantan miris i ukus, ako i na feferone poznate po ljutini.

 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set