• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

12.07.2024

16:00

Preukusno i lagano letnje jelo! Lazanje od tikvica gotove su za tili čas

Shuterstock

Recepti

Preukusno i lagano letnje jelo! Lazanje od tikvica gotove su za tili čas

Podeli vest

Lazanje od tikvica obradovaće sve ukućane i eventualne goste.

Lazanje od tikvica imaju samo tikvice i sir i nimalo brašna ili testenine.

Jednostavno se prave, samo je važno da pre pipreme isečete tikvice i posolite ih da bi pustile vodu.

Sastojci:

4-5 srednjih do velikih tikvica, isečenih po dužini na tanke kriške
2 kašike maslinovog ulja
3 1/2 kašičice soli
1 kašičica sveže mlevenog crnog bibera
680 g mlevene govedine
1 veliki žuti luk, iseckan
3 čena belog luka, zgnječena
700 ml paradajz sosa
1/2 veze peršuna, seckanog
1 kašičica bosiljka, iseckana
460 g rendanog sira mocarela
425 g rikota sira
90 g parmezana, izrendanog
1 veliko jaje

Foto: Shuterstock

 

Priprema:


Tikvice isecite na tanke kriške po dužini, pospite sa dve kašičice soli i ostavite da puste tečnost. 

Zagrejte tiganj na jakoj vatri.

Tikvice premažite sa obe strane maslinovim uljem i začinite sa 1/2 kašičice bibera. Pecite sa svake strane dok ne omekšaju i počnu da se lepe za tepsiju.

Zagrejte rernu na 190 stepeni.

Zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja u dubokom loncu na srednjoj vatri i dodajte mleveno meso.

Dinstajte meso, neprestano lomeći varjačom, oko 5 minuta.

Dodajte seckani crni luk i dinstajte još 5 minuta, a zatim dodajte beli luk i dinstajte još minut.

Sipajte paradajz sos i polovinu bosiljka i peršuna.

Začinite sa 1 kašičicom soli i pola kašičice bibera.

Pustite da provri, a zatim poklopite i kuvajte 10 minuta, povremeno mešajući.

Dodati začine po ukusu, pa skloniti sa vatre i ostaviti po strani.

U činiji pomešajte četvrtinu mocarele, rikota sir, parmezan, 1 jaje, ostatak bosiljka i peršuna i 1/2 kašičice soli. Dobro promešati.

Na dno posude za pečenje ili pleha centimetra rasporedite oko pola šolje fila od mesa.

Pokrijte slojem tikvica, sipajte trećinu fila od mesa, pospite četvrtinom mocarele i prelijte filom od sira.

Ponovite u tri sloja - tikvice, fil od mesa, fil od mocarele i sira.

U lazanje zabodite desetak čačkalica, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite 40 do 45 minuta.

Skinite foliju i pecite lazanje još 3-4 minuta.

Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim isecite i poslužite.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set