• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
author image
Informer.rs

Novinar

13.08.2024

18:00

Starinski recept za ledene kocke! Najpopularniji letnji kolač se sprema nikad brže!

Shutterstock

Recepti

Starinski recept za ledene kocke! Najpopularniji letnji kolač se sprema nikad brže!

Podeli vest

Ledene kocke, važe za omiljenih kolača tokom letnjih dana zbog savršene kombinacije mekanog biskvita, kremastog fila i čokoladne glazure.

Ledene kocke, poznate i kao Nitrijanske kocke, spadaju u najomiljenije kolače koji se često služe na proslavama. Njihov mekani biskvit, natopljen šećernim sirupom, premazan kremastim filom i prekriven glazurom od čokolade, čini ih pravim slatkim delikatesom.

Ovaj kolač savršeno spaja bogate ukuse, a ako ste ljubitelj ledenih kocki, preporučujemo da isprobate ovaj klasičan recept. Vanilin šećer u filu neutralizuje jačinu brašna, dok upotreba mleka u glazuri dok upotreba mleka u glazuri osigurava savršenu teksturu bez pucanja.

Foto: Shuterstock

 

 

Sastojci:

Za koru:

6 jaja
6 kašika brašna
3 kašike ulja
4 kašike kakaoa
1 kašičica praška za pecivo

Za preliv:

200 g šećera
2 čaše vode

Za fil:

600 ml mleka
9 punih kašika brašna
250 g putera
150 g šećera u prahu
2 vanilin šećera

Za glazuru:

100 g čokolade
4 kašike mleka

Foto: Shuterstock

 

 

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca. Žumanca penasto umutite, dodajte ulje i ponovo umutite. Zatim dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo i kakao, pa sve sjedinite mikserom. Umućena belanca nežno umešajte u smesu od žumanaca.

Smesu sipajte u pleh prethodno podmazan uljem i posut brašnom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.

Dok se kora peče, pripremite sirup. U šerpi pomešajte šećer i vodu, pa kuvajte dok ne proključa. Kada je kora pečena, izbodite je viljuškom i prelijte vrućim sirupom.

Za fil, pomešajte 200 ml mleka sa brašnom tako da ne ostanu grudvice. Preostalo mleko sipajte u šerpu, dodajte vanilin šećer i zagrejte. Dodajte smesu sa brašnom u zagrejano mleko i kuvajte uz neprestano mešanje dok se fil ne zgusne. Ostavite fil da se ohladi, a zatim u njega dodajte penasto umućen puter sa šećerom u prahu. Sve sjedinite mikserom.

Fil ravnomerno rasporedite preko ohlađene kore. Za glazuru, otopite čokoladu sa mlekom i premažite preko fila. Kolač ostavite u frižideru da se glazura stegne pre sečenja i posluživanja.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set