• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.02.2022

13:09

REŠITE SE DOSADNIH SMRDIBUBA! Trebaju vam samo 2 SASTOJKA koja već imate u KUHINJI

Zanimljivosti

REŠITE SE DOSADNIH SMRDIBUBA! Trebaju vam samo 2 SASTOJKA koja već imate u KUHINJI

Podeli vest

Teško je reći da li ima domaćinstva čiji se ukućani ne žale na smrdibube

Male tvrdokrilne zelene ili braon bube, koje ispuštaju neprijatan miris čim probate da ih uhvatite i izbacite, kao da su se poslednjih dana namnožile.

Biolozi objašnjavaju da je to očekivano jer one ne podnose hladnoću. Kada dođe jesen, one počinju da se bore za život i traže sklonište negde gde je toplo i hrane se biljnim sokovima sa cveća, baštenskog ili sobnog.

Nikako ih ne usisavajte

Kada primetite smrdibube na zavesi ili tepihu, nemojte da ih usisavate. Ako ih usisate, one će izbaciti smrad, pa će taj neprijatan miris dugo ostati u usisivaču. Bolje ih izbacite parčetom kartona.

Da biste ih sprečili koliko-toliko da ne ulaze u stan ili kuću, napravite rastvor od nane i belog luka. U vodu stavite listove nane ili nekoliko čenova belog luka, pa time poprskajte terasu, prostor oko prozora i ulaznih vrata. Miris nane je prijatan i za enterijer, ali nije preporučljiv rastvor belog luka.
Neki kažu da pomaže i mešavina vode i sapuna. Napravite sapunicu, sipajte u bocu sa raspršivačem i poprskajte ih.

Foto: wikipedia

Smrdibuba

Stručnjaci kažu da ove bube privlači žuta boja. Postavite veliki komad žutog papira na terasi i biće vam lakše da ih pokupite sa jednog mesta i izbacite.

VEROVANJE Smrdibube donose blagostanje

Narod je od pamtiveka poštovao smrdibube i verovao u njihove natprirodne moći. Naši stari su čak skovali izraz: "Kad smrdibuba uđe u kuću - biće para!"

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
PeraDetlic

pre 2 godine

Mene plasi sto smrdibube ne lete kao pre sad gmizu po parketu.Moracu da pozovem agenciju Eko-Kliner da ih neutralisem jer me plasi da ne prenose virus.

Ja ovako

pre 2 godine

Uzmem bubu na list papira i izbacim je napolje. I njoj mio život, neka leti.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija