• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

05.07.2023

22:00

7 znakova da stalno udovoljavate drugima, zanemarujući sebe i kako da se toga oslobodite

unsplash.com

Zanimljivosti

7 znakova da stalno udovoljavate drugima, zanemarujući sebe i kako da se toga oslobodite

Podeli vest

Ukoliko primećujete da zapravo često podilazite mnogim ljudima, to je nešto što bi trebalo da menjate kod sebe.

Sasvim je u redu da želite da budete tu za vama drage ljude i da im pomognete kada im je to potrebno. Međutim, ukoliko konstantno gledate kako njima da bude dobro, čak i na uštrb vas samih, to je nešto što bi trebalo da počnete da menjate.

Naida Kundurović, geštalt psihoterapeut, otkrila je 7 znakova koji pokazuju da ste takozvani "people pleaser" (neko ko udovoljava ljudima):

  • Verujete da ste, ako nekoga uznemirite loša osoba ili ste učinili nešto loše. 
  • Tolerišete ponašanje koje vas boli i govorite sebi da ljudi ne misle baš tako.
  • U društvenim situacijama se borite da budete prisutni i više ste fokusirani na to da se svima dopadnete ili da je sve ugodno.
  • Borite se da kažete "ne" i često dajete duga objašnjenja kako biste se oslobodili krivice.
  • Redovno se izvinjavate, čak iako niste vi izazvali problem (npr. neko naleti na vas u prodavnici i kažete "oprostite" ili neko viče na vas, a vi se izvinjavate što ste ih naljutili)
  • Pomisao da kažete "Ne, nije mi prijatno zbog toga" vas ježi i izaziva strah.
  • Često ste ogorčeni ili vam se čini da vaši odnosi nemaju jednaku razmenu energije (dajete više nego što dobijate)
  • Kada smo neko ko udovoljava ljudima, nalazimo se unutar evolucionog nervnog sistema zvanog - podilaženje.

    Podilazimo kada umirujemo druge kako bismo izbegli pretnje ili opasnost. Neki od nas su naučili da podilaze, jer da nisu, doživeli bi vređanje ili sramotu.

    Kako se osloboditi od udovoljavanja ljudima:

    Foto: Shutterstock

    prijatelji

    1. Razumeti da je udovoljavanje ljudima sigurnosna adaptacija. Nešto što radimo da bismo se zaštitili. I nešto što možemo odučiti vežbom.

    2. Postavite jasne granice: vežbajte postavljanje granica. Granice su limiti koji nam omogućavaju da naučimo ljude kakvo ponašanje hoćemo, a kakvo nećemo prihvatiti.

    3. Neka vam bude u redu razočarati ljude: Odrasli mogu biti razočarani, a mi ćemo prirodno razočarati ljude tokom života.

    4. Primetite svoje obrasce preteranog objašnjavanja ili preteranog izvinjavanja: Ovo je reakcija koju koristimo da ublažimo svoju krivicu. Ironično, to može izazvati još više anksioznosti kod nas i drugih.

    5. Odučite se od samožrtvovanja kako biste se osećali dobro: dopuštanje da vas neko loše tretira ili zanemarivanje sebe, dok zadovoljavamo potrebe drugih - ne čini nas dobrom osobom. U stvarnosti, ako ne zadovoljavamo svoje potrebe, ne možemo zadovoljiti ni potrebe drugih.

    6. Budite ljubazni prema sebi: oni koji udovoljavaju drugima imaju tendenciju da budu veoma grubi sami prema sebi. Stvaranje zdravog odnosa sa samim sobom znači razgovarati sa sobom na ljubazan način, poštovati svoje dobre namere i znati da je u redu da "ugodite sebi".


    Ostavite komentar

    Pravila komentarisanja:

    Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

    Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

    Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

    Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

    sledeća vest

    Izbori 2024

    Vesti

    TV

    JOŠ TV VESTI

    Hronika

    Sport

    Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
    EURO 2024

    Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

    Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

    22.06.2024

    19:54

    Planeta

    Zabava

    JOŠ Zabava VESTI

    Džet set

    Srbija