• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

21.08.2025

09:00

Hrana koje je pretnja po zdravlje: 10 namirnica koje treba izbegavati posle 65. godine

Shutterstock

Zdravlje

Hrana koje je pretnja po zdravlje: 10 namirnica koje treba izbegavati posle 65. godine

Podeli vest

Određene namirnice koje ste godinama konzumirali bez problema, nakon 65. godine mogu da postanu ozbiljna pretnja zdravlju.

Uravnotežena ishrana tokom celog života jedan je od ključnih faktora u prevenciji hroničnih bolesti poput kardiovaskularnih oboljenja, karcinoma i osteoporoze, koje sve češće pogađaju osobe starijeg životnog doba.

Iako održavanje zdravih prehrambenih navika može da predstavlja izazov, stručnjaci naglašavaju da nikada nije kasno za promene. Prvi korak u tom pravcu može biti ograničavanje ili potpuno izbegavanje namirnica koje nemaju pozitivan uticaj na zdravlje, piše Healthline.

Hrana koju treba izbegavati

Lekari preporučuju šta bi osobe starije od 65 godina trebalo da izbegavaju u ishrani, kao i spisak konkretnih namirnica čiji bi unos trebalo svesti na minimum ili potpuno izbaciti iz svakodnevne ishrane.

Konzumacija visokoprerađene i industrijski obrađene hrane ne preporučuje se ni u jednom životnom dobu, ali je naročito problematična u starijim godinama. Takva hrana često sadrži visoke nivoe soli, konzervansa i aditiva koji mogu pogoršati zdravstvene probleme koji sa godinama postaju sve učestaliji. Zbog toga je poželjno izbegavati ovakve namirnice, ne samo u starijem dobu, već tokom celog života.

Isto važi i za unos šećera. Prekomerna konzumacija šećera povećava rizik od bolesti poput dijabetesa, a može negativno da utiče i na zdravlje srca. Zato je važno pratiti unos šećera i držati ga na što nižem nivou, naročito ako već postoji povišen rizik od navedenih stanja.

Foto: Shutterstock

stariji ljudi ručaju

Sličan oprez potreban je i prilikom unosa natrijuma, odnosno soli. Previše soli dovodi do povišenog krvnog pritiska i zadržavanja tečnosti u organizmu, što dodatno opterećuje srce. Istraživanja takođe ukazuju na moguću povezanost između prekomernog unosa soli i šećera i povećanog rizika od razvoja demencije.

Takođe se preporučuje ograničavanje unosa zasićenih i trans masti, kao i holesterola, jer i oni mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao i problema sa pamćenjem i kognitivnim funkcijama. Korisno je ograničiti ili izbaciti namirnice koje imaju takva nutritivna svojstva. Međutim, to ne znači da ih zauvek treba u potpunosti izbegavati - umerena konzumacija, uz savet lekara ili nutricioniste, može biti prihvatljiva u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja.

Neke od ovih namirnica povećavaju rizik od trovanja hranom, što je posebno opasno jer osobe starije od 65 godina imaju veći rizik od ozbiljnih komplikacija izazvanih bakterijama koje se mogu naći u hrani.

Namirnice koje bi starije osobe trebalo da izbegavaju:

  • Ukiseljena ili dimljena hrana
  • Gazirani napici i deserti s visokim sadržajem šećera
  • Rafinisane žitarice, poput belog hleba ili instant žitarica
  • Prerađene grickalice
  • Pržena hrana
  • Maslac, margarin i svinjska mast
  • Crveno meso i mesne prerađevine 
  • Gotove salate
  • Masni i nepasterizovani mlečni proizvodi
  • Sirova ili nedovoljno termički obrađena hrana 

Ove namirnice ne samo da pogoršavaju hronične bolesti, već i povećavaju rizik od infekcija i trovanja, zbog čega je važno biti posebno pažljiv u njihovom konzumiranju u starijem životnom dobu.

Kako telo sa godinama postaje osetljivije na alkohol, čak i umerena konzumacija može povećati rizik od padova, koji su već češći u starijoj populaciji. Iz tog razloga, mnogi stručnjaci preporučuju ograničenje, a u nekim slučajevima i potpuno izbegavanje alkohola.

Preporučena hrana za starije osobe

Ishrana zasnovana na celovitim, minimalno prerađenim namirnicama smatra se ključnom za očuvanje zdravlja u starijem dobu, jer doprinosi prevenciji hroničnih bolesti i održavanju vitalnih telesnih funkcija. U ovu grupu spadaju:

  • Sveže ili zamrznuto voće i povrće
  • Celovite žitarice
  • Nemasni životinjski i biljni proteini

     

Važno je napomenuti da nisu svi prerađeni proizvodi štetni. Na primer, konzervisani pasulj može biti hranljiv i praktičan izbor, naročito ako nema previše dodatka soli. Uvek je preporučljivo čitati deklaracije na proizvodima kako biste znali šta tačno unosite u organizam. Takođe, kad god je moguće, birajte pića koja su dobra za vaše zdravlje, poput vode ili nezaslađenog biljnog čaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set