Velika istina o povrću: Evo koje je zdravije kuvano, a koje treba jesti sirovo
Podeli vest
Radi zdravlja i forme, što više treba jesti sveže voće i povrće, međutim postoje neke namirnice koje su mnogo zdravije ukoliko se termički obrade, savetuju stručnjaci.
Australijski nutricionista Li Holms objašnjava kako je sam način pripreme hrane veoma važan, jer kuvanjem mnogi plodovi gube hranljive sastojke, a opet neke ovakvom obradom oslobađaju više određenih vitamina.
Naučnici su analizirali brojne vrste povrća, a brokoli zauzeo prvo mesto zahvaljujući svom bogatom sastavu i blagotvornom dejstvu na srce, imunitet i varenje.
Mnogi misle da je povrće rezervisano samo za tople mesece, ali postoje vrste koje odlično podnose niske temperature i bez problema prezimljavaju napolju.
Brza dijeta sa povrćem i proteinima pomaže da brzo smršate, očuvate mišiće i poboljšate probavu bez gladi.
01.08.2025
19:40
Bogata vlaknima, vitaminom C, kalijumom, manganom i kompleksom vitamina B, odnosno folatima - hranljivim supstancama koje jačaju imunitet, podižu energiju i deluju protiv upala.
Salata od cvekle zdravija je ako je ne kuvate, jer visoka temperatura smanjuje koncentraciju folata (B vitamina) čak za četvrtinu. Folati su deo kompleksa B vitamina i potrebni su za stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca u koštanoj srži.
Foto: Shutterstock
Brokoli
Ukusan je kada se kuva na pari, ali je mnogo zdravije jesti ga u sirovom stanju.
Bogat vitaminom C, kalcijumom, kalijumom, belančevinama i prirodnim biljnim jedinjenjem koje usporava starenje. Rezultati jedne studije pokazali su da je koža osoba koje jedu ovu namirnicu u sirovom obliku blistavija i s manje izraženim borama.
Foto: Shuterstock
Crvena paprika
Sadrži vitamine C, B6 i E kao i magnezijum, čija se koncentracija odmah smanjuje ako je skuvate. Ako paprike ipak više volite termički obrađene, kratko ih pržite ili zapecite, jer će tako sačuvati vitamine.
Foto: Shuterstock
Beli luk
Poznat je kao prirodni antibiotik sa antigljivičnim i antivirusnim svojstvima zahvaljujući alicinu, koji se nalazi jedino u sirovom belom luku.
Foto: Shuterstock
NAJBOLJE KUVANO
Paradajz
Najčešće ga jedemo sirovog u salatama, ali je mnogo zdraviji kuvan.
Sadrži prirodno jedinjenje likopen, antioksidans koji se nalazi u svom voću i povrću jarkih boja. Likopen se lakše apsorbuje kada se paradajz izloži visokoj temperaturi, odnosno kada se kuva, a štiti od kardiovaskularnih oboljenja i dobar je za srce.
Foto: Shuterstock
Patlidžan
Kuvanjem se povećava nivo antocijanina, fitonutrijenta koji se nalazi u koži i štiti je. Patlidžan je bogat vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima, čija se uloga višestruko poveća na višoj temperaturi.
Foto: Shuterstock
Šargarepa
Odličan izvor beta-karotena, vlakana, vitamina K1, kalijuma i antioksidanata. Iako je ukusna i sirova, kuvanjem se povećava sadržaj hranljivih materija.
Kuvana šargarepa sadrži više beta-karotena, antioksidansa koji se u telu pretvara u vitamin A, što je dobro za oči i imunološki sistem.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Naučnici su analizirali brojne vrste povrća, a brokoli zauzeo prvo mesto zahvaljujući svom bogatom sastavu i blagotvornom dejstvu na srce, imunitet i varenje.
Branka Miljuša, poslanika i prvog saradnika političara u pokušaju Dragana Đilasa, vredni tim Informera uhvatio je kako jede u jednoj beogradskoj pekari.
Monstruozna scena odvila se na jednoj novosadskoj raskrsnici gde se rasporedila šačica zgubidana kako bi po ko zna koji put maltretirali građane, a onda su, verovali ili ne, zabranili majci čije je dete u bolnici da nastavi put ka njemu.
Pilot nevidljivog aviona F-117 koji je srpska PVO oborila četvtog dana NATO bombardovanja 1999, ispričao je kako je preživeo obaranje i kako je kasnije izvučen u najvećoj akciji spasavanja još od Vijetnamskog rata.
Na društvenim mrežama pojavila se fotografija neobičnog, zastrašujućeg insekta. Dok su mnogi bili zbunjeni o čemu se radi, drugi su otkrili da je u pitanju strižibuba koja je ušla u dom jednog Srbina.
Filipu R. iz Obrenovca koji je učestvovao u tuči koja je prerasla u pucnjavu u kojoj je ranjen njegov drug Petar G. određen je pritvor zbog nasilničkog ponašanja.
Ukrajinske odbrambene snage tvrde da su za nekoliko nedelja uspele da povrate kontrolu nad oko 16 kvadratnih kilometara u severnom delu Pokrovska u Donjeckoj oblasti.
Ozempik, lek koji se koristi za lečenje dijabetesa tipa 2, a poslednjih godina masovno i za mršavljenje, našao se u centru pažnje nakon što je protiv proizvođača i srodnih farmaceutskih kompanija pokrenut veliki broj tužbi zbog navodnih ozbiljnih zdravstvenih komplikacija kod pacijenata u SAD.
Više osoba povređeno je u masovnoj tuči koja je izbila u londonskom Hajd Parku tokom izlaska posetilaca sa popularne božićne manifestacije Vinter Vonderlend.
Glumica Nikolina Friganović kaže da su njeni roditelji bili mladi tokom ratova devedesetih i pogroma Srba iz Hrvatske za vreme ustaške akcije "Oluja" i da je u svoj lik Nade u "Tvrđavi" utkala mnogo ličnih emocija i sećanja na taj nemili period.
Glumica Žilijet Binoš (61) razdrmala je ceo svet ulogom u erotskoj drami "Kobna veza" ("Damage") iz 1992. godine u kojem je snimala eksplicitne scene seksa.
Starleta Stanija Dobrojević oglasila se prvi put nakon što je njen bivši verenik Asmin Durdžić otvorio dušu o problemima koje su njih dvoje imali u vezi.
Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar