• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

24.10.2025

15:40

Velika istina o povrću: Evo koje je zdravije kuvano, a koje treba jesti sirovo

Shutterstock

Zdravlje

Velika istina o povrću: Evo koje je zdravije kuvano, a koje treba jesti sirovo

Podeli vest

Radi zdravlja i forme, što više treba jesti sveže voće i povrće, međutim postoje neke namirnice koje su mnogo zdravije ukoliko se termički obrade, savetuju stručnjaci.

Australijski nutricionista Li Holms objašnjava kako je sam način pripreme hrane veoma važan, jer kuvanjem mnogi plodovi gube hranljive sastojke, a opet neke ovakvom obradom oslobađaju više određenih vitamina.

Ako želite da se hranite zdravo, pogledajte kako treba da spremate svoje omiljene obroke.

NAJBOLJE SIROVO

Cvekla

Bogata vlaknima, vitaminom C, kalijumom, manganom i kompleksom vitamina B, odnosno folatima - hranljivim supstancama koje jačaju imunitet, podižu energiju i deluju protiv upala.

Salata od cvekle zdravija je ako je ne kuvate, jer visoka temperatura smanjuje koncentraciju folata (B vitamina) čak za četvrtinu. Folati su deo kompleksa B vitamina i potrebni su za stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca u koštanoj srži.

Foto: Shutterstock

 

Brokoli

Ukusan je kada se kuva na pari, ali je mnogo zdravije jesti ga u sirovom stanju.

Bogat vitaminom C, kalcijumom, kalijumom, belančevinama i prirodnim biljnim jedinjenjem koje usporava starenje. Rezultati jedne studije pokazali su da je koža osoba koje jedu ovu namirnicu u sirovom obliku blistavija i s manje izraženim borama.

Foto: Shuterstock

 

Crvena paprika

Sadrži vitamine C, B6 i E kao i magnezijum, čija se koncentracija odmah smanjuje ako je skuvate. Ako paprike ipak više volite termički obrađene, kratko ih pržite ili zapecite, jer će tako sačuvati vitamine.

Foto: Shuterstock

 

Beli luk

Poznat je kao prirodni antibiotik sa antigljivičnim i antivirusnim svojstvima zahvaljujući alicinu, koji se nalazi jedino u sirovom belom luku.

Foto: Shuterstock

 

NAJBOLJE KUVANO

Paradajz

Najčešće ga jedemo sirovog u salatama, ali je mnogo zdraviji kuvan.

Sadrži prirodno jedinjenje likopen, antioksidans koji se nalazi u svom voću i povrću jarkih boja. Likopen se lakše apsorbuje kada se paradajz izloži visokoj temperaturi, odnosno kada se kuva, a štiti od kardiovaskularnih oboljenja i dobar je za srce.

Foto: Shuterstock

 

Patlidžan

Kuvanjem se povećava nivo antocijanina, fitonutrijenta koji se nalazi u koži i štiti je. Patlidžan je bogat vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima, čija se uloga višestruko poveća na višoj temperaturi.

Foto: Shuterstock

 

Šargarepa

Odličan izvor beta-karotena, vlakana, vitamina K1, kalijuma i antioksidanata. Iako je ukusna i sirova, kuvanjem se povećava sadržaj hranljivih materija.

Kuvana šargarepa sadrži više beta-karotena, antioksidansa koji se u telu pretvara u vitamin A, što je dobro za oči i imunološki sistem.

Foto: Shutterstock

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40