• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

28.11.2025

10:20

Sir koji uništava creva poput otrova: Srbi obožavaju da ga tamane, a on razara organizam

Shutterstock

Zdravlje

Sir koji uništava creva poput otrova: Srbi obožavaju da ga tamane, a on razara organizam

Podeli vest

Stručnjaci upozoravaju da prerađeni sirevi (topljeni) mogu ozbiljno da naškode crevnom mikrobiomu, a posredno i opštem zdravlju organizma.

Gastroenterolozi ističu da creva često nazivamo našim "drugim mozgom". Ona imaju složen nervni sistem, a njihovo stanje utiče na funkcionisanje celog tela. Zbog toga je ključna je pravilna ishrana i pažljivo biranje namirnice koje konzumiramo.

Prema dr Ekta Gupti sa Univerziteta u Merilendu, prerađeni sirevi sa visokim udelom zasićenih masti i soli mogu da izazovu metaboličke probleme, povišen krvni pritisak i upalne procese u organizmu.

- To uključuje komercijalne narendane mešavine, aromatizovane kriške i jeftini pica sir - rekla je ona za Parade.

Sa tim se slaže i gastroenterološkinja dr Ritu Nahar koja ke istakla da su prerađeni sirevi među najgorim izborima.

Ključ u pažljivom odabiru sira

Gastroenterolozi posebno upozoravaju da su prerađeni sirevi, poput topljenih, najveća pretnja zdravlju creva. Oni sadrže emulgatore i druge dodatke koji narušavaju ravnotežu crevnog mikrobioma, što dovodi do nadutosti, upala i dugoročnih metaboličkih poremećaja.

Foto: Shutterstock

sirevi

Dr Gupta upozorava da je problem dodatno u tome što prerađeni sirevi gotovo potpuno ne sadrže žive bakterijske kulture, ključne za raznolikost i zdravlje crevne flore. Njihovo prekomerno konzumiranje može da izazove crevnu disbiozu, odnosno poremećaj ravnoteže mikroflore, koji produbljuje probavne tegobe i povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. 

Međutim, to ne znači da sir treba potpuno izbaciti iz ishrane. Stručnjaci preporučuju umerenost i pažljiv odabir proizvoda. Najbolji izbor za creva su, na primer, sir čedar, gauda ili švajcarski sir, koji zadržavaju korisne bakterijske kulture.

Fermentisani proizvodi poput kefira takođe mogu dodatno podržati zdravlje creva.

Dr Ritu Nahar savetuje da se sir kombinuje sa namirnicama bogatim vlaknima, poput povrća, voća ili celovitih žitarica. Vlakna podstiču zdrav mikrobiom creva, što u kombinaciji sa odabranim vrstama sira može doneti značajne zdravstvene koristi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40