• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.07.2023

08:00

Hrana koja hladi telo! Kako da se pravilno hranite kada temperatura pređe 30 stepeni?

Shutterstock

Zdravlje

Hrana koja hladi telo! Kako da se pravilno hranite kada temperatura pređe 30 stepeni?

Podeli vest

Visoke temperature i toplotni talas iscrpljujući su na više načina, a nije tajna da opštem stanju tela i duha i te kako može da doprinese i ishrana.

Možda niste znali, ali hrana se deli na toplu i hladnu, to jest onu koja greje i onu koja hladi. I sad, ako je verovati ovoj podeli, sladoled, na primer, spada u toplu hranu. S druge strane, hladna hrana hidrira organizam i čini da se osećamo prijatnije.

Evo kako to da postignete. Za početak, izbegavajte toplu hranu, a to se pre svega odnosi na ljute začine poput luka, bibera, belog luka, đumbira. U ovu kategoriju spada i povrće: krompir, brokoli, pasulj, šargarepa, rotkvice...

U kategoriju hladne hrane spada voće poput banana, jagoda, kupina, malina, lubenica, dinje, kajsija. Rahladiće vas i mlečni proizvodi poput mleka, jogurta, pavlake i sira. U hladne namirnice spadaju i paradajz, patlidžan, špargle...

Tamno lisnato zeleno povrće sastoji se od 80 do 95 odsto vode, što ga čini lako svarljivim. Spanać, kelj, rukola i drugi zeleniši brzo prolaze kroz probavni sistem, a kada se konzumiraju u sirovoj formi, pružaju osećaj hlađenja u telu.

Dinja će vas potpuno osvežiti. Budući da ima visok sadržaj vode, a nema mnogo kalorija, smatra se namirnicom koja hladi telo. Gasi žeđ, te povoljno deluje na rad probavnih organa, a podstiče i izlučivanje viška vode iz organizma.

Pečurke spadaju u namirnice koje hlade telo zbog svog nutritivnog profila. Sadrže brojne vitamine, minerale i antioksidanse. Ukoliko ih jedete sirove, rashladićete organizam. Sirove sadrže mnogo više hranljivih materija nego kada su kuvane li pečene.

Puni vlakana, krastavci imaju visokohidratantna svojstva. Ovo povrće deluje kao diuretik, te utiče na ravnotežu vode i soli u organizmu. Sa 95,2% vode, samo jedan plod ovog povrća dnevno pomoći će vam da hidrirate organizam.

Foto: Shutterstock

 

 

Konačno, za instant rashlađivanje tu su napici:

Kokosova voda

Kokosova voda odličan je način da osvežite telo. Sadrži brojne vitamine, minerale i elektrolite, zahvaljujući kojima hidrira organizam. Bogata je kalijumom, koji je neophodan za prenos hranljivih materija do svih ćelija u telu, kao i za zdravu funkciju nerava i mišića.

Foto: Pixabay

 

 

Voda s limunom

Voda s limunom je među najboljim pićima koja rashlađuju telo i odmah deluju. U hladnu vodu dodajte malo šećera i iscedite limun. To će vas rashladiti odmah, a ukoliko želite da skinete višak kilograma, umesto šećera koristite med.

Foto: Shutterstock

 

 

Nana

Nana je poznata po svojstvima hlađenja zbog visokog sadržaja mentola. Možete napraviti varijantu ledenog čaja od nane i piti ga tokom dana. Ispijanje hladnih napitaka pomoći će vam da rashladite organizam.

Surutka

Piće s trenutnim efektom rashlađivanja definitivno je i surutka. Ako za doručak popijete čašu surutke svaki dan, to će vam pomoći da prebrodite najtoplije dane bez previše muke.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija