• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.09.2023

17:40

Stidite se zato što ste debeli ili depresivni? Nemojte! Evo šta kaže psiholog

Shutterstock

Zdravlje

Stidite se zato što ste debeli ili depresivni? Nemojte! Evo šta kaže psiholog

Podeli vest

Borba sa viškom kilograma ili sa depresijom često nailazi na osude u društvu. Psiholozi kažu da to ne mora da bude tako.

Danas se smatra da su debeli ljudi lenji i bez karaktera. A oni često traže magični lek ne želeći da se potrude da izgube višak kilograma. 

 Doktor Eron E. Kerol je rekao da je on sam imao ta uverenja i podelio je svoja iskustva.

 - Do pre nekoliko godina išao sam na psihoterapiju zbog depresije i anksioznosti. Išao sam decenijama. Oklevao sam da probam lekove jer mi se medicinsko razumevanje njihovih efekata činilo nejasnim - rekao je Kerol za The New York Times.

Opisujući sopstveni slučaj, on je naveo da je verovao da mu, ako je dovoljno jak, lekovi nisu potrebni. Ali 2021. godine, kada je bio pod velikim stresom, imao je napad panike na odmoru i otkotrljao se niz planinu.

- Prebacili su me helikopterom u bolnicu, uznemirivši mojusuprugu i prijatelje. Bilo je jasno da mi nije dobro. Moj doktor je preporučio jedan antidepresiv. Iako sam bio skeptičan da će to pomoći, pokušao sam. Pogrešio sam što sam sumnjao. Lek je imao izuzetan uticaj na moje raspoloženje i skoro svi oko mene su primetili razliku. Bio sam optimističniji, druželjubiviji i angažovaniji. Bio sam primoran da ponovo razmislim zašto sam izbegavao da uzimam lek tako dugo. Mislim da je to zato što sam lek shvatio kao priznanje neuspeha - naveo je lekar.

Zatim je podelio i kako se borio protiv gojaznosti:

 - Borio sam se sa svojom težinom veći deo svog života. Uvek sam imao višak kilograma, a poslednjih godina, prema indeksu telesne mase, skliznuo sam u gojaznost. To mi je posebno smetalo jer imam priličnu dozu samodiscipline. Redovno vežbam i jedem prilično zdravo. Iako sam probao svaku dijetu, ništa nije pomoglo - rekao je dr Kerol.

Foto: Shutterstock

 

 

 - Pošto veoma pazim šta jedem, moja težina nije dovela do drugih zdravstvenih posledica. Ali znam šta bi se moglo dogoditi ako prestanem da paazim - dodao je on.

Naveo je i da, uprkos napretku nauke, još uvek ne znamo zašto neki ljudi, čak i kada očajnički pokušavaju, ipak ne mogu da smršaju.

 - Zato često pretpostavljamo da je u pitanju nedostatak volje. Molio sam oca, koji je takođe bio lekar, da smrša, ali nije mogao. U stvari, kao i mnogi drugi, krivio sam ga za neuspeh i smatrao da je to nedostatak odlučnosti - rekao je doktor.

On je rekao i da je krivio sebe što ne može da izgubi kilograme. Bio je toliko obeshrabren da mu je to narušilo mentalno zdravlje. Osećao se neuspešnim i bio je pun besa.

Problem sa viškom kilograma rešio je tako što je zamolio porodičnog lekara da mu prepiše preparat koji može da mu pomogne da izgubi kilograme. Uz taj preparat i fizičku aktivnost uspeo je da se reši viška kilograma.

Poručio je svima da ne odustaju  i da se ne stide svojih slabosti, već da potraže pomoć i podršku ako se suočavaju sa izazovima kao što su depresija i anksioznost ili višak kilograma. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Beograd dobija novi tržni centar, "Evroazija" se otvara u avgustu!
Društvo

Vesić: Beograd dobija novi tržni centar, "Evroazija" se otvara u avgustu!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je danas da se početkom avgusta očekuje otvaranje novog kineskog tržnog centra "Evroazija" na Novom Beogradu. On je naglasio da je ovaj objekat građen apsolutno po svim standardima bezbednost, što je posebno važno ako znamo šta se dešavalo nekoliko puta u kineskim radnjama, jer su oni koristili objekte koji su stari i koji nisu ni bili namenjeni za takvu vrstu prodaje. "Sada imamo ono što zaista je važno, da budu svi bezbedni i kupci i prodavci, ali i da kupci imaju komfor kupovine. Naravno tu će biti i restorana i sve ono što imaju tržni centri", rekao je Vesić.

26.06.2024

10:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija