• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.10.2023

18:00

Put do raka jetre vodi preko zloupotrebe alkohola i gojaznosti! Na ove simptome treba obratiti pažnju

pexels.com

Zdravlje

Put do raka jetre vodi preko zloupotrebe alkohola i gojaznosti! Na ove simptome treba obratiti pažnju

Podeli vest

Mnogi faktori rizika povezani sa karcinomom jetre se mogu sprečiti ili otkloniti, čulo se povodom obeležavanja Meseca borbe protiv karcinoma jetre.

Udruženje pacijenata sa bolestima jetre "Hronos" povodom obeležavanja Meseca borbe protiv karcinoma jetre, ukazalo je da svake godine više od 87.000 građana Evrope oboli od raka jetre, dok oko 78.000 umre od te bolesti.

- Bolesti jetre su veliki problem u celoj Evropi, a očekuje se da će se taj problem povećavati. Za karcinom jetre se izdvaja  oko 4 milijarde evra svake godine u Evropi, od čega se 1,2 milijarde odnosi na direktne troškove. Postoje velike razlike između zemalja EU u pogledu sprovođenja najboljih praksi i stopa preživljavanja  uslovljene  njihovom primenom. Mnogi faktori rizika povezani sa karcinomom jetre se mogu sprečiti ili otkloniti. Usmereni smo na rano otkrivanje bolesti tako što prepoznajemo ko i kada je u riziku - istakla je Ivana Dragojević, predsednica Udruženja pacijenata sa bolestima jetre "Hronos".

Foto: Shutterstock

Oktobar je Mesec borbe protiv karcinoma jetre

Standard u lečenju

Ona je naglasila da prema aktuelnim evropskim i svetskim vodičima inovativna kombinacija biološke/imuno terapije je standard u lečenju uznapredovalog hepatocelularnog karcinoma. Postoji potreba da kombinovana terapija bude dostupna pacijentima i u Srbiji na teret RFZO-a, prema jasno određenim kriterijumima, s obzirom da trenutno dostupna sistemska terapija ima skroman učinak u lečenju pacijenata sa uznapredovalim hepatocelularnim karcinom (HCC ili rak jetrinih ćelija koji je najčešći i najsmrtonosniji kancer jetre).

Simptomi se javljaju kasno

Kod većine pacijenata simptomi karcinoma jetre se javljaju veoma kasno. Pojava žutice, tečnost u trbuhu, encefalopatija (pogoršana funkcija mozga jer se u krvi nagomilavaju otrovne tvari) nekada prethode raku jetre. Neobjašnjivi pad šećera, porast broja eritrocita, hiperkalcemija ili teška vodena dijareja javljaju se kod nekih pacijenata kao prvi znaci bolesti.

Pored već postojećih metoda, nove skrining metode mogu biti korisne u ranoj detekciji HCC-a.

Presađivanje ljudskih organa je danas prihvaćena i ponekad jedina terapijska opcija za pacijenta. U Srbiji je ove godine obavljeno 28 transplantacija, što je veliki napredak u odnosu na prethodne dve godine, ali smo i dalje daleko iza evropskih zemalja.

Foto: Shutterstock

Preporuka je za sve odrasle osobe da se testiraju na prisustvo HCV

Testirajte se

Prof. dr Ivana Milošević sa Infektivne klinike Univerzitestskog kliničkog centra Srbije istakla je da  je Hepatitis B virus (HBV) jedan od glavnih faktora rizika za razvoj HCC.

- Osobe zaražene HBV-om su izložene riziku od razvijanja hroničnog hepatitisa, koji se s vremenom može pretvoriti u cirozu jetre. Ciroza jetre je ozbiljno stanje koje povećava rizik od HCC. HBV takođe može direktno uticati na genetske promene u jetri koje dovode do razvoja raka. Nažalost, HCC se kod HBV infekcije može razviti i pre pojave ciroze jetre. Hepatitis C virus (HCV) takođe igra ključnu ulogu u razvoju HCC obično kod bolesnika kod kojih je došlo do razvoja ciroze jetre. Zato je od presudnog značaja lečenje hroničnog hepatitis C što ranije, pre pojave ciroze jetre - izjavila je prof. dr Ivana Milošević.

Uz to, važno je napomenuti da kombinacija ovih virusa sa drugim faktorima rizika, poput alkohola ili gojaznosti, dodatno povećava rizik od razvoja HCC. Zbog toga je kontrola infekcije HBV-om i HCV-om, rana dijagnostika, i lečenje ovih infekcija od suštinskog značaja za smanjenje rizika od HCC i poboljšanje prognoze za pacijente. Preporuka je za sve odrasle osobe da se testiraju na prisustvo HCV. Sva novorođena deca u našoj zemlji primaju vakcinu protiv HBV, a ista vakcina se savetuje i svim odraslim osobama koje nisu prethodno bile u kontaktu sa ovim virusom.

Rizik i masna jetra

Prof. dr Tamara Milovanović sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Katedre interne medicine, UKCS-Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju, naglasila je da  je ovo je najčešči maligni tumor jetre, a i peti po redu uzročnika umiranja od malignih bolesti u svetu.

Foto: Shutterstock

Od masne bolesti jetre pati 25-30 odsto svetske populacije

- Najčešće nastaje na terenu hronične bolesti jetre prouzrokove hroničnim B i C virusnim hepatitisom, međutim imam utisak da populacija nije svesna da i zloupotreba alkohola i gojaznost mogu dovesti do razvoja ciroze jetre pa potom i hepatocelularnog karcinoma. Ono što je još veći problem je da hepatocelularni karcinom može da se javi kod pacijenata sa masnom bolešću jetre i bez razvijene ciroze jetre, još uvek nepoznatim mehanizmima nastanka. Od masne bolesti jetre je obolelo 25-30 odsto svetske populacije, svih uzrasta, polova, etničkih grupa. Iako je rizik za razvoj ciroze i hepatocelularnog karcinoma 1-2 odsto, kada se procenti pretvore u apsolutne brojeve to je veoma veliki broj obolelih i stoga je neophodno o tome više da razgovaramo, jer je pravovremenim reagovanjem moguće sprečite - opomenula je prof. dr Tamara Milovanović.

Hepatitis u porastu

Prim. mr. sci. med.  dr Violeta Rakić sa Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" naglasila je da  je prema podacima Registra za rak Republike Srbije u period od 2016. do 2021. godine od malignih tumora jetre i žučnih puteva u proseku obolelo 855 osoba oba pola i umrlo 717 ljudi. Registovane su i stope incidence mortaliteta koje su bile kod muškaraca više nego kod žena. Prema podacima iz nadzora nad zaraznim bolestima Instituta za javno zdravlje Srbije u 2022. godini prijavljeno je ukupno 306 slučajeva hepatitisa, što je približno trostruko više registrovanih slučajeva nego u prethodnoj godini, odnosno četvrtina u poređenju sa 2013. godinom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija