• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.11.2023

20:00

Da li znate kako se razvija virus gripa? Bolovanje u tri faze i šta da činite u svakoj

Shutterstock

Zdravlje

Da li znate kako se razvija virus gripa? Bolovanje u tri faze i šta da činite u svakoj

Podeli vest

U prvih 48 sati kad se zarazite niste ni svesni toga jer ne osećate simptome. Visoka temperatura, bolovi, kijanje i kašljanje počinju tek od petog dana, a mogu da potraju više dana...

S prvim nižim temperaturama i jačim vetrom dolazi i strah od mogućih boljki. Na vrhu te liste je obično grip, a da li ste se ikada zapitali kako zaista izgleda životni ciklus tog virusa i šta se događa u telu?

Ako ga bolje upoznate, lakše ćete ga savladati, piše "Hafington post". Životni ciklus gripa može se podeliti na tri faze, a poznate simptome poput povišene temperature i bolova u mišićima osećate tek u drugoj fazi. Iako ovaj virus niko ne priželjkuje, upaljeno grlo, kijanje i ostale simptome teško je izbeći. Zbog toga je svakako dobro da znate šta možete da preduzmete.

Prvih 24 do 48 sati

Šta se događa u telu: virus gripa na neki način je došao u kontakt s respiratornim organima, bilo udisanjem pošto je neko kašljao ili šmrcao u vašoj blizini ili pak kontaktom sa zaraženom površinom, posle čega ste ruke stavili blizu usta, nosa ili očiju. Virus tako lako pronalazi svoj put kroz ćelije koje povezuju respiratorne organe i počinje da se širi.

Kako se osećate: u ovoj fazi još ne osećate nikakve simptome.

Šta da činite: nažalost, u ovoj fazi se ne može ništa učiniti jer uopšte i ne znate da ste zaraženi gripom.

Foto: Shutterstock

Od petog do sedmog dana grip je na vrhuncu

Od petog do sedmog dana

Šta se događa u telu: imunološke ćelije se premeštaju na mesta na kojima se virus gripa uvećava jer organizam šalje upozorenje da se ubrza rad na odbrani. Telo jača imunitet kao odgovor na napad virusa.

Kako se osećate: iznenada dobijate visoku temperaturu, osećate veliki umor, počinjete da kijate, hladno vam je. Bole vas mišići, celo telo.

Šta da činite: simptome ublažite pijenjem čaja, sisanjem pastila za grlo, a pijte i lekove protiv temperature. Najbolje što možete u ovoj fazi je da se odmarate. Osim toga, budite svesni da ste u ovoj fazi zarazni, posebno prvih nekoliko dana posle pojavljivanja simptoma. Zato ostanite kod kuće, ne idite na posao, fakultet, školu... da ne biste zarazili druge.

Foto: Shutterstock

Odmarajte se koliko god vam je potrebno

Posle desetak dana

Šta se događa u telu: zahvaljujući imunološkom sistemu, grip i njegovi simptomi napokon jenjavaju.

Kako se osećate: moguće je da i dalje imate malo povišenu temperaturu i bol u grlu, uglavnom zbog kašljanja, ali vrlo visoka temperatura i ostali simptomi nestaju.

Šta da činite: odmarajte se koliko god vam je potrebno, ali ćete se osećati znatno bolje nego prethodnih dana. Više niste ni zarazni tako da, ako se dobro osećate, možete da prošetate i da se vratite na posao.

Savet plus

Kad ste bolesni, zarazni ste sve dok uočavate simptome koji najčešće uključuju kašljanje i kijanje jer se virus širi kroz kapljice. Visoka temperatura takođe je pokazatelj da ste još zarazni i zato ne izlazite napolje dok svi ovi znaci ne nestanu.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija