• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

03.12.2023

13:20

Mnogi ga smatraju tihim ubicom! Šta se dešava sa vašim telom kada iz ishrane izbacite beli hleb?

bakina kuhinja

Zdravlje

Mnogi ga smatraju tihim ubicom! Šta se dešava sa vašim telom kada iz ishrane izbacite beli hleb?

Podeli vest

Hiljade blogera redovno deli priče o tome šta im se promenilo u životu otkako su prestali da jedu namirnice koje sadrže brašno.

Rezultati su prosto zapanjujući ten im se prolepšao, težina smanjila, postali su ispunjeni energijom. Ipak, da li je sve to istina?

Nema nikakve sumnje da su integralni hleb, kao i peciva od raži, ovsa i mekinja vrlo koristni za organizam. Zato nije nikakvo čudo da čovek može dosta dugo da preživi samo na crnom hlebu i vodi.

Međutim, sa belim je sasvim druga priča. Brašno je u 20. veku počelo da se proizvodi industrijski i njegov kvalitet je značajno opao. Zato je preporuka da iz ishrane izostavite hleb koji se pravi od belog brašna. 

Foto: bakina kuhinja

 

Razlog broj 1: Beskoristan proizvod

Pšenično zrno je u početku vrlo bogato vitaminima, ali u procesu prerade zrna i njegovog pretvaranja u brašno, sva ta korisna svojstva naprosto nestanu. Potpuno prerađeno belo brašno zadrži samo oko 30% korisnih supstanci, koje nakon dve nedelje prestanu da budu aktivne.

A koji je rok trajanja brašna? 12 meseci. Svima toliko omiljen beli hleb koji se od njega pravi, sastoji se zapravo od beskorisnog belog praha, iako ga nazivaju brašnom najvišeg kvaliteta.

Razlog broj 2: Odsustvo ukusa

Priznajte, beli hleb nema ukusa. A upravo ga zato mnogi obožavaju. Ne smeta da osetite ukus drugih namirnica koje jedete zajedno s njim mesa, supe, sira. Međutim, beli hleb ih ni ne poboljšava, kao što čine proizvodi od integralnog brašna.

Razlog broj 3: Toksičnost

Uzgajanje pšenice je savremenom svetu dostiglo ogromne razmere. Da bi prinosi bili što veći i brži, ona se zasipa pesticidima. Da se reše glodara i gljivica proizvođači je tretiraju raznim  hemijskim preparatima, ali glavno je ono što je čeka dalje.

Da bi brašno bilo belo, proizvođači koriste iste supstance za izbeljivanje, koje koristimo za pranje- benzoil peroksid, natrijum i kalcijum pirosulfat, kao i hlor dioksid. Uvek treba utvrditi od kakvog je brašna napravljen hleb rafinisanog ili organskog. Rafinisano brašno prolazi ceo goreopisani put.

Foto: Shuterstock

 

Razlog broj 4: Osip na koži

Ono smo što jedemo. Ako u ishranu uvrstite razne vrste proizvoda od brašna, to će se sigurno odraziti na vašu kožu. Osip na koži je najčešće rezultat reakcije na gluten (pšenični kompozitni protein) koji se nalazi u hlebu.

Gluten se praktično ne izlučuje iz organizma i taloži se na zidove creva, oštećujući im resice, tako da one vremenom poremete funkciju apsorbovanja korisnih materija. I zato, pre nego što opet odete kod kozmetičara, razmislite o svojoj ishrani.

Razlog broj 5: Problemi s varenjem

Za ovo opet možemo "okriviti" gluten on narušava integritet ćelija u crevima i time izaziva niz problema sa sistemom za varenje. Hleb od celog zrna sadrži element koji je veoma važan za ljudski organizam celulozu. A nje u proizvodima od "visokokvalitetnog brašna" praktično nema.

Samo 5-6 komada integralnog hleba na dan, obezbediće vam dnevnu potrebu za celulozom. Ako želite da zadovoljite tu potrebu voćem i povrćem, moraćete da pojedete 14 jabuka ili 21 šargarepu ili 25 paradajza ili 2,3 kg krastavaca.

Razlog broj 6: Prevremeno starenje

Sad vam je već sasvim jasno da ceo sastav belog hleba bukvalno vrišti da je to sasvim prazna hrana, proizvod sasvim lišen hranljivih materija. Kad živi od hrane u kojoj nema potrebnih vitamina, naš organizam ne može da održi svežinu i mladost. Zbog toga ljubitelji testa obično izgledaju stariji nego što jesu.

Foto: Pixabay

 

Razlog broj 7: Zavisnost

Lako je steći zavrisnost od belog hleba, kao od narkotika. Belo brašno zapanjujuće brzo oslobađa šećer u krvotok, a posledica toga je oslobađanje hormona insulina.

Pojeli ste samo jedan komad peciva, ali nivo šećera vam je naglo porastao, a onda isto tako brzo opao i sada se osećate tromo i opet imate želju da jedete brze ugljene hidrate, kako biste se osetili čilo. Takvi nagli skokovi nivoa šećera u krvi mogu čak dovesti do dijabetesa.

Razlog broj 8: Prekomerna težina i gojaznost

Mnogima je upravo ovaj razlog presudan da odustanu od peciva. Više od 70% ljudi koji sasvim izbace hleb iz ishrane, u prve dve nedelje nakon toga izgubi na težini. Sto grama belog brašna sadrži samo 0,6 g celuloze, a ostatak njegovog sadržaja se primetno taloži na butinama, bokovima i stomaku, u obliku masnih naslaga.

Hleb ima čak viši glikemijski indeks nego tabla čokolade, a skrob koji se nalazi u pekarskim proizvodima, brzo se razlaže u digestivnom traktu i ulazi u krvotok kao glukoza. Sve to znači da ćete uskoro ponovo osetiti glad.

Budite pažljivi i uvek pažljivo proučite sastav proizvoda koji kupujete.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

Nakon rasprodatih koncerata širom sveta, Laura Pausini nastavila svoju turneju koncertom u Londonu – Spektakl stiže i u Beogradsku Arenu 18. decembra
Kultura

Nakon rasprodatih koncerata širom sveta, Laura Pausini nastavila svoju turneju koncertom u Londonu – Spektakl stiže i u Beogradsku Arenu 18. decembra

Sinoć, u ponedeljak, 4. novembra, Laura Pausini zapalila je binu londonskog O2 Shepherd's Bush Empire sa prvim od dva rasprodata koncerta, čime je još jednom potvrdila svoj status zvezde svetske muzičke scene! Domaća publika imaće priliku da najnagrađivaniju italijansku kantautorku vidi u Beogradskoj areni 18. decembra u okviru njene Winter 2024 turneje.

05.11.2024

16:58

JOŠ Zabava VESTI

Džet set