• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

17.01.2024

18:40

Opasna po život! Ova namirnica ubija 1,8 miliona ljudi godišnje

Shutterstock

Zdravlje

Opasna po život! Ova namirnica ubija 1,8 miliona ljudi godišnje

Podeli vest

I Svetska zdravstvena organizacija je upozorila na upotrebu ove namirnice.

Previše soli na trpezi nikako nije dobro, a prema izveštajima Svetske zdravstvene organizacije katastrofalni efekti presoljene hrane su neizbežni.

Povišen krvni pritisak, povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka želuca, gojaznosti, osteoporoze i bolesti bubrega, samo su neki od problema koje donosi prekomeran unos soli.

- Procenjuje se da je 1,89 miliona smrtnih slučajeva svake godine povezano s unošenjem previše natrijuma - saopšteno je iz SZO.

Kako piše Times of India, natrijum igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže tečnosti i prenošenju nervnih impulsa u telu.

Koliko soli treba unositi dnevno? 

Za odrasle, SZO preporučuje maksimum pet grama soli dnevno, što je oko jedne kašičice, za decu još manje.

Foto: Freepik.com

Ne više od pet grama dnevno

Važno je napomenuti da visok nivo natrijuma podstiče telo da zadrži vodu kako bi se postigla ravnoteža koncentracije natrijuma u krvotoku. Taj povećani volumen krvi stvara dodatni pritisak na arterijske zidove, što dovodi do povišenog krvnog pritiska.

Kako da smanjite unos soli

* Nemojte dodatno da solite hranu, ne stavljajte slanik na sto tokom obroka i koristite sveže i sušene začinske biljke umesto soli - beli luk, biber, vinsko ili jabukovo sirće, sok od limuna
* Ograničite upotrebu industrijski pripremljene i brze hrane, sami spremajte hranu s manje soli 
* Čitajte deklaracije proizvoda o sadržaju soli. Za osobe sa hipertenzijom je bitno da biraju proizvode koji na 100 grama imaju do 0,3 g soli ili najviše do 1,5 g
* Konzumirajte mlečne proizvode koji imaju nizak sadržaj natrijuma poput svežeg sira i jogurta
* Birajte sveže meso ili ribu, izbegavajte dimljene proizvode i proizvode konzervirane solju
* Konzumirajte hranu koja sadrži veće količine kalijuma poput voća i povrća (pasulj, krompir, paradajz, banana…) uz svaki obrok
* Budite strpljivi. Nakon nekog vremena moći ćete da primetite kako hrana s manjom količinom soli ima bolji, puniji i raznovrsniji ukus

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set