• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.09.2024

20:00

Ako redovno jedete ove namirnice, brže ćete smršati! Efikasno ubrzavaju metabolizam

Shutterstock

Zdravlje

Ako redovno jedete ove namirnice, brže ćete smršati! Efikasno ubrzavaju metabolizam

Podeli vest

Nekoliko namirnica efikasno ubrzava metabolizam i podstiče proces mršavljenja.

Metabolizam predstavlja  brzinu  sagorevanja kalorija u organizmu  Efikasni metabolizam se odnosi na sposobnost tela da pretvara hranu i piće u energiju, obezbeđujući optimalno korišćenje hranljivih materija i minimalno skladištenje masti.

Evo koje namirnice ubrzavaju metabolizam:

Jaja

Hrana bogata proteinima kao što su jaja, nemasno meso i mlečni proizvodi ubrzavaju vaš metabolizam.

Jaja su idealna za ubrzavanje metabolizma jer je telu potrebno dosta energije za njihovo varenje.

Foto: Shutterstock

 

 

Kafa


Dnevni unos kafe, ne više od dve do tri šoljice, može povećati metabolizam.

Očekuje se da ljudi koji konzumiraju adekvatne količine kafe sagorevaju više kalorija dnevno od drugih.

Foto: Shuterstock

 

 

Zeleni čaj

Zeleni čaj je pun polifenola, fitokemikalija sa antioksidativnim svojstvima koja mu daju karakterističan, blago gorak ukus.

Lako povećava brzinu metabolizma za 4 do 10 procenata. Nema značajnih neželjenih efekata i može se piti dnevno, oko 2 šolje dnevno. Takođe je otkriven njegov efekat na gubitak težine. Zeleni čaj ubrzava metabolizam, poboljšava varenje, podstiče razgradnju masti i čisti organe od toksina.

Zeleni čaj odgovara sportistima jer poboljšava njihovu fizičku aktivnost, povećava koncentraciju, motivaciju i izdržljivost.

Foto: Shutterstock

 

 

Đumbir

Jedan od značajnih efekata đumbira je topljenje masnog tkiva i gubitak težine, pa je ekstrakt đumbira često jedan od sastojaka dijetetskih suplemenata za mršavljenje.

Osim što poboljšava digestivne funkcije, đumbir ima i termogenetička dejstva koja pomažu u ubrzavanju metabolizma, što je preduslov za topljenje masnog tkiva i korišćenje masti za energiju.

Dodavanje đumbira u čaj ili obroke je idealan izbor za ubrzavanje metabolizma. Đumbir takođe ima antiinflamatorna svojstva koja pomažu u održavanju opšteg zdravlja.

Foto: Shuterstock

 

 

Ljuta papričica

Začini su povezani sa povećanjem brzine metabolizma.

Sveža i sušena ljuta paprika je odlična za ubrzavanje metabolizma.

 

Foto: Freepik

 

Dodajte ove začine u svoje obroke i verovatno ćete sagoreti više kalorija, piše Pink Villa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Au, Beloruskinja tuče bolje i od muškaraca! Đoković, Alkaraz i Siner joj gledaju u leđa! (FOTO)
Tenis

Au, Beloruskinja tuče bolje i od muškaraca! Đoković, Alkaraz i Siner joj gledaju u leđa! (FOTO)

Beloruska teniserka Arina Sabalenka (26) osigurala je mesto u finalu Ju-Es opena nakon što je u polufinalnom meču nadigrala Amerikanku Emu Navaro. Međutim, ono što dodatno ističe Sabalenku pred odlučujući meč za titulu jeste jedan zanimljiv statistički podatak koji je svrstava iznad najbojih igrača sa vrha ATP liste - poput Novaka Đokovića, Karlosa Alkaraza i Janika Sinera.

06.09.2024

17:15

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

Dete obolelo od virusa Zapadnog Nila! Prvi slučaj u Kragujevcu!
Srbija

Dete obolelo od virusa Zapadnog Nila! Prvi slučaj u Kragujevcu!

Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“, raste broj zaraženih groznicom Zapadnog Nila, koju prenosi domaći komarac. U Srbiji je registrovano ukupno 28 obolelih što je za osam više nego prethodne sedmice., a prvi slučaj registrovan je i na teritoriji Šumadije.

06.09.2024

16:58