• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: J.J.

29.11.2024

19:40 >> 20:05

Srbi obožavaju ovu zimnicu, a ne znaju da je i puna vitamina! Svi je imamo kod kuće

Shuterstock

Zdravlje

Srbi obožavaju ovu zimnicu, a ne znaju da je i puna vitamina! Svi je imamo kod kuće

Podeli vest

Nutricionistkinja Branka Mirković u razgovoru za Informer.rs otkriva zašto je u toku zime važno jesti određene namirnice, kao što su fermentisano povrće, proja, pihtije. Ona je objasnila da treba jesti umereno, ali i koja hrana jača imuni sistem.

Nutricionistkinja Branka Mirković kaže da je u toku zime veoma važno uključiti u ishranu kiselo fermentisano povrće: kiseli kupus, razne turšije, kisele krastavčiće. Upravo pomenute namirnice su neizbežan deo zimskih đakonija srpskih domaćica.

- Fermentisano povrće štiti organizam, pomaže varenju, sadrži dosta C vitamina. Ako je preslano, dobro je da se malo drži u hladnoj vodi. Odlična je i salata od cvekle, rotkve, rena. Zimsko ljuto povrće greje organizam i pojačava perifernu cirkulaciju - ističe Branka Mirković.

Foto: Shuterstock

 

 

Povrće koje štiti organizam

Povrće koje ima lekovita svojstva takođe je dragocen saveznik u zaštiti zdravlja i jačanju imuniteta tokom zime.

 -  Ljuta paprika štiti organizam i prirodni je antibiotik. Beli luk je takođe prirodni antibiotik,  kao i crvena tucana paprika. Trebalo bi uvrstiti u ishranu i crni i crveni luk, kao i praziluk.

Kada je u pitanju kalorična i teška hrana, ona se preporučuje u manjim količinama.

Foto: Shuterstock

 

 

Kako pomiriti zimsku ishranu sa dijetalnim režimom?

Branka Mirković savetuje da obratite pažnju na namirnice koje uzimate, kao i na njihovu količinu.

- Umesto hleba jedite pečeni krompir u ljusci i domaću pravu proju. Na taj način ćete uneti dosta vlakana neophodnih digestivnom traktu - kaže Branka Mirković. 

Ona dodaje da tokom zime možete povremeno da kombinujete mlečne proizvode i ugljene hidrate.

- Povremeno možete napraviti pitu sa sirom za večeru ili doručak. Ako naparavite zapečene rezance, oni mogu biti večera i ručak koji možete poneti na posao.

Foto: Shutterstock

projice

Jedite umereno

- Uživanje u tradicionalnoj kuhinji i obrocima treba da budu rezervisano za dane kada ne radite.  Jedite sve umereno i u manjim količinama. Tih dama možete da odaberete "emotivnu hranu", sarme, podvarke, pečenje, kolače. Jedite ih u umerenim količinama jer sadrže mnogo kalorija, ali zadovoljite svoju želju za takvim ukusima- ističe Branka Mirković.

Podsetimo, Branka Mirković govorila je o kurkumi, koja može da nam pomogne prilikom skidanja kilograma.

 



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set