• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.04.2020

14:15

ODATA POŠTA JASENOVAČKIM ŽRTVAMA! Milanović: Ovde su se dešavale najgroznije stvari!

Balkan

ODATA POŠTA JASENOVAČKIM ŽRTVAMA! Milanović: Ovde su se dešavale najgroznije stvari!

Podeli vest

Polaganjem zajedničkog venca i cveća hrvatski državni vrh i predstavnici Jevreja, Srba, Roma I antifašista koji žive u Hrvatskoj, danas su odali poštu žrvama ustaskog koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu

Zajednički venac podno "Kamenog cveta" položili su predsednik Republike Zoran Milanović, predsednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković I predsednik vlade Andrej Plenković.

Po cvet su u spomen na žrtve položili predsednik Jevrejske opštie Ognjen Kraus, predsednik Saveta Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi I predsednik Saveza antifašističkih boraca (SABA RH) Franjo Habulin.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjAvio je danas u Jasenovcu da u je drago da su se posle tako dugog vremena tu zajedno našli predstavnici vlasti i predstavnici žrtava, jer je u pitanju mesto na kojem su se događale najgroznije stvari tokom Drugog svetskog rata.

Lično se, kazao je, angažovao na tome da se na Dan sećanja na jasenovačke žrtve ponovo zajedno pojave u Jasenovcu predstavniči vlasti, dela manjina, Jevrejske opštine i antifašistaa.

Odgovarajući na pitanje šta misli o tome što predstavnici žrtava i antifašisti I dalje kritikuju određene delove vlasti zbog izostanka dijaloga o pitanju revizionizma, Milanović je rekao da tačno zna na šta oni pritom misle, ali da on nije ta vlast, a da na sudove nema uticaja.

Foto: Tanjug/AP

LINTA: Milanović izgleda neće odustati od antisrpske politike


Komentarišući ranije postavljenu spomen ploču HOS-a, u čijm grbu je ispisan ustaški poklič “za dom spremni”, zbog koje predstavnici žrtava I antifašisti nisu učestvovali na zajedničkim komemoracijama u protekle četiri godine, Milanović kaže da tu ploču treba ukloniti i iz Novske, gde je kasnije premeštana.

"To treba maknuti, baciti negde", kazao je Milanović I dodao da to nema veze sa domovinskim ratom.

Svako ko se 1991. borio za Hrvatsku pod parolom "za dom spremni", nije se borio “samo za Hrvatsku, već I za restauraciju NDH", rekao je Milanović.

"Onaj ko misli da se u domovinskom ratu pod geslom ''za dom spremni'' borio samo za Hrvatsku mora znati da se borio i za NDH I o potpuno pgorešno”, precizirao je Milanović.

Podsetio je da je Republika Hrvatska priznata u januaru 1992., kada je počela serija priznanja.

"Mi smo i u socijalzimu imali najveći broj državnih atributa. Nadam se da će neke stalno iritantno prisutne teme nakon pandemije splasnuti. I da ćemo na ljude koji ih budu potencirali gledati s podsmehom, a ne s prezirom", naveo je.

Što se komemoracije za žrtve Blajburgu tiče, koja će ove godine zbog pandemijie biti održana na zagrebačkom groblju Mirogoj, Milanović je rekao: "Nisam nikada išao i neću ići. Moj stav je poznat".
 

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17