• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.10.2022

10:45 >> 10:46

SKANDAL NA OTVARANJU "KRIMSKOG SAMITA" U ZAGREBU! Jandroković uporedio Ukrajince sa Tuđmanovom armijom, Zelenski se obratio putem video-linka!

Tanjug/AP

Balkan

SKANDAL NA OTVARANJU "KRIMSKOG SAMITA" U ZAGREBU! Jandroković uporedio Ukrajince sa Tuđmanovom armijom, Zelenski se obratio putem video-linka!

Podeli vest

Samit je okupio oko 50 parlamentarnih delegacija, a prisustvuje mu i predsednica američkog Kongresa Nensi Pelosi

U Nacionalnoj univerzitetskoj biblioteci u Zagrebu počeo je prvi parlamentarni samit Međunarodne krimske platforme, otvorili su ga predsednici skupština Hrvatske i Ukrajine, Gordan Jandroković i Ruslan Stefančuk, koji je u svom obraćanju Rusiju optužio da je teroristička država.

Samitu ne prisustvuje hrvatski predsednik Zoran Milanović, koji je juče rekao da je Ambasada SAD tražila njegov susret sa predsednicom Predstavničkom doma SAD Nensi Pelosi, ali da do toga neće doći jer je, kako je kazao, poziv došao prekasno.

"Jasno je da je Rusija teroristička država", rekao je Stefančuk i izrazio nadu da će i ostali prihvatiti tu činjenicu.


Jandroković je rekao da ga duh ukrajinskog naroda danas podseća na duh hrvatskog naroda u Domovinskom ratu.

Jandroković je rekao i da će ovaj skup omogućiti da se pošalje poruka jedinstva i podrška Ukrajini, kao i posvećenost zajedničkim vrednostima.

"Hrvatska je ponosna što je mogla da organizuje ovaj samit u Zagrebu", rekao je Jandroković.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se učesnicima samita Prve krimske platforme u Zagrebu videolinkom i zjavio da Rusija "ucenjuje ceo svet" koji je, kako je kazao, postao okrutnije mesto, a hrvatski premijer Andrej Plenković je kazao da podrškom Ukraini, zvanični Zagreb pokazuje da je na pravoj strani istorije i ponovo događaje na ukrajinskoj teritoriji uporedio sa Domovinskim ratom.

"Život su izgubile hijade Ukrajinaca. Oni muče, ubijaju, nema veze koje dobi su ljudi, ubijaju decu, žene i starce", kazao je Zelenski i ocenio da je, kako je naveo, "ovo najgori napad na civilizaciju u dugo vremena".

"Svet je postao okrutnije mesto", naveo je Zelenski i optužio Rusiju da ucenjuje ceo svet.

"Tvrde da je Krim njihv, ali mi smo ovde da bismo pokazali da je okupacija privremena. Ukrajinska zastava ponovno će se vijoriti na Krimu, Krim će biti oslobođen i tek tada će svet osetiti da je rat završen i da je svet siguran", uveren je Zelenski.

Prethodno, učesnicima samita obratio se hrvatski premijer Andrej Plenković i poručio da je će Ukrajina ostvariti svoj teritorijalni integritet.

On je rekao da su Krim, Donjeck, Lugansk okupirane ukrajinske teritorije.

"Ukrajina će ostvariti svoj teritorijalni integritet", rekao je Plenković i dodao:

"Hrvatska je kontinuirano davala podršku Ukrajini. Domaćinstvo ovog sastanka je još jedna manifestacija da hodamo u Ukrajinu, da smo uz prijatelja u potrebi. To činimo jer je to moralan, civilizacijski čin", rekao je hrvatski premijer.

Dodao je da ne biti uz Ukrajinu znači biti uz Kremlj i njegove ortake u sramotnom dobu istorije.

"Biti uz Ukrajinu, znači biti na pravoj strani povesti. Mi znamo šta je agresija, sila i negiranje prava na postojanje i cenimo ukrajinsku borbu za demokratiju. Drago nam je da Evropa i svet nisu ponovili greške od pre 30 godina kada mi nismo imali ovakav izraz solidarnosti", rekao je Plenković.

Hrvatski zvaničnici uporno pokušavaju da rusku vojnu intervenciju u Ukrajini poistovete sa ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Da razlika između ova dva događaja postoji pojasnio je juče prvi ambasador SAD u nezavisnoj Hrvatskoj Piter Galbrajt.

Galbrat je, kako su preneli hrvatske mediji, precizirao da između Ukrajine danas i Hrvatske u Domovinskom ratu ima velike razlike jer, kako je naveo, "Jugoslavija i Hrvatska nisu toliko geopolitički važne i to je bio rat za nezavisnosti", dok se, kaže, u "Ukrajini događa ruska invazija na državu koja je nezavisna i već 31 godinu međunarodno priznata".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NM

pre 1 godinu

PRIRODNO PARTNERSTVO SU OD 2014 GODINE UCVRSTILI.

Dragan

pre 1 godinu

Nikad vi gospodo Hrvati,ops,Ustase niste bili na pravoj strani niti istorije niti povjesti dapace uvek ste bili na pogresnoj a ovi Ukro nacisti su vasa prava braca sa kojima ce te ponovo biti gubitnici.

Mapko

pre 1 godinu

"Biti uz Ukrajinu, znači biti na pravoj strani povesti. Mi znamo šta je agresija, sila i negiranje prava na postojanje i cenimo ukrajinsku borbu za demokratiju" Naravno da znate sta je agresija, kada ste vi sa vasom neo-ustaskom paravojnom formacijom pod imenom "Hrvatska vojska" vrsili teroristicke akcije i napadi protiv legalne jtadjasnje vojske, a to je JNA i legalne drzave SFRJ, kada ste vrsili agresiju nad Jugoslavijom. Vi ste vrsili agresiju i ilegalno proglasili nezavisnost HR protivustavno, vi ste negirali prava srpskog naroda da uopste postoji na ovim prostorima pa ste ga proglasili kao manjinski narod i proterali ste ga i sa time ste zavrsili ustaski genocid, pa ste koristi ustaskih simbola i retoriku, kao sto to rade banderovci svuda gde se dohvate teritorije gde zive Rusi, vrse teror i ubijanjem civilima. Iste nacisticke metode u Hrvatskoj i u Ukrajini.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17