• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

16.04.2021

15:53

IZETBEGOVIĆ O NON PEJPERU KOJI JE UZBURKAO BALKAN: Pojam miran razlaz je mimikrija za secesionizam

Vesti

IZETBEGOVIĆ O NON PEJPERU KOJI JE UZBURKAO BALKAN: Pojam miran razlaz je mimikrija za secesionizam

Podeli vest

Nakon pisma člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića evropskom zvaničniku Šarlu Mišelu, pisma predsedniku EP Davidu Sasoliju i predsedniku EPP Donaldu Tusku obratio se lider SDA Bakir Izetbegović, a povodom non-pejpera o navodnoj promeni granica na Zapatnom Balkanu i raspadu BiH

U odvojenim pismima Sasoliju i Tusku, Izetbegović kaže da su građani BiH, ali i celog regiona "uznemireni zbog niza događaja kojima se stvara percepcija da se u određenim krugovima unutar Evropske unije pokušava pokrenuti tema prekrajanja državnih granica na štetu Bosne i Hercegovine".

Pojam "mirni razlaz" je, prema Izetbegoviću, "samo mimikrija za secesionizam koji već dugo zagovara predsednik SNSD-a, uz podršku određenih krugova izvan BiH".

"Poznato vam je da su građani BiH položili ogromne žrtve 90-ih godina prošlog veka braneći celovitost i teritorijalni integritet svoje države i da ne postoje okolnosti u kojima bi pristali da se odreknu i najmanjeg dela teritorije, a pogotovo ne političkom odlukom o ''mirnom razlazu''", naveo je Izetbegović, preneo je sarajevski portal Klix.

Dodao je da su evropska iskustva s pokušajima prekrajanja granica dovela do svetskih ratova u 20. veku, baš kao što su, kako navodi, raniji pokušaji etničke podele Bosne i Hercegovine "kulminirali genocidom u Srebrenici, kao i da je na osnovu toga jasno da bi svaki pokušaj prekrajanja granica ugrozio mir".

"Svakome ko imalo poznaje istoriju, ko razume aktuelne odnose u svetu, jasno je da pokušaj ugrožavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine ne bi izazvao destabilizaciju i sukob samo u našoj zemlji, nego bi se lančanom reakcijom sukobi prelivali iz jedne u drugu državu u regiji. Niz zemalja EU ne bi ostalo pošteđeno u toj novoj spirali separatizma koja bi bila pokrenuta", naveo je lider Bošnjaka.

Foto: Printskrin

Nepovredivost granica

Dodaje da je, bez obzira na to ko je autor "non-papera", kao i kome je i kada uručen taj dokument, jasno da deo desničarskih i profašističkih stranaka u Evropi, koje su pod očiglednim malignim uticajem sila izvan Evrope, zagovara teze koje se u tom pismu navode i da je to opasnost, ne samo za BiH, nego i za celu Evropsku uniju.

"Secesionistički, profašistički, u pravilu islamofobni pokreti i stranke, koji zagovaraju politiku i teze iz non-pejpera, udaraju na same temelje EU-a. Ovo što se događa trenutno nije samo problem nas u BiH ili regiji, nego i cele Evrope, koja je utemeljena na principu nepovredivosti državnih granica", naveo je, između ostalog, Izetbegović.

Ocenio je da je ogromna većina demokratskih snaga u EU sposobna da se, kako kaže, "izbori protiv profašističke manjine, islamofoba i secesionista, ali da svi zajedno moraju biti oprezni, i u korenu sasecati bilo kakvu pomisao o promenama državnih granica, jer je to otvaranje Pandorine kutije".

Izetbegović je u pismu Tusku posebno skrenuo pažnju na postojanje jasnih indicija da i pojedine stranke članice EPP-a direktno ili posredno pružaju podršku takvoj politici, pa bi, smatra, bilo neophodno da se EPP ogradi i eventualno sankcionira svoje članice koje deluju suprotno principima i politici te stranke.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Spasko Imanjitz

pre 3 godine

postoje dokazi i ja ih imam zato sto sam bio u pravo vreme na pravom mestu , vec 1991 godine carsijski islamisti kriminalci teroristi su vrsili napade i agresiju na srpsku decu , a 1992 se to zavrsilo ubistvom srpskih mladenaca na Grbavici sto je ustvari poruka da islamski nacisti ISIS teroristi anomalije izmetbegovica u suradnji sa tudjmanovim SS nacistima pripremaju i uvezbavaju nacisticko teroristicki napad na Jugoslaviju i zele da pocnu da raspiruju etnicku mrznju seceonizam , rasturanje multietnickog mira Jugoslavije i stvore religijske sukobe i separatizam i izvrse genocid nad srpskim stanovnistvom i gradjanima Sarajeva i cele Bosne . Ti isti izmetbegovicevi nacisti teroristi su na Grbavici izvrsili teroristicki napad na jugoslavensku policiju i vojsku . Uz pomoc nacisitcke Nato organizacije kojom upravljaju belosvetski kriminalci bankari i pedofili je nelegalno stvorena kriminalna zlocinacka drzava ISIS Bosna i SS Hrvatska . Mi danas vidimo da se islamski terorizam rasirio po celoj Evropi bas kao i nacizam .. a SS nacisti i ISIS teroristi su stari partneri i ustvari proizvod jedne te iste rimskosolomonske jezuitsko oligarhijske okrunjene firme odakle je i rimskoengleski robovlasnicki agent Kuracdjordjewitz bas kao i Solomon Sulejman od Saudijske Haremovske Arabije , toj isto rimsko nacistickoj teroristickoj robovlasnickoj firmi pripadaju imperijalista Habsburg i brizelski Kralj Leopold koji su najveci svetski zlocinci . Ta danasnja belosvetska bankarska kriminalna robovlasnicka oligarhija koja stampa novac je umislila da je genetski prioritetna bas kao i svaka druga mafija . Ta imperijalna zlocinacka mafija u zadnjih 50 godina vrsi psiholoski manipulativni medijski rat ,pljacku i genocid nad srpskim stanovnistvom i radnickom klasom cele Evrope . Gradjani Srbije moraju biti upoznati sa stvarnoscu da evropske institucije su zapadno robovlasnicko oruzje a u evropskim institucijama pazljivo izabrane sede teske psihopate i utrenirane ubice koje se poput siledzija izivljavaju i igraju nad svojom zrtvom , a njihova zrtva i plen je Srbija . I nije im uopste tesko da ostvare svoje prljave zlocinacke planove posto u Srbiji svakog politicara mozes kupiti za 100 eura a narod i omladina su vec 30 godina i vise bez obrazovnog sistema drustvenih vrednosti . Svi ovi napadi na Jugoslaviju i Srbiju koje izvrsavaju djavolji podanici poput Izetbegovica i Tanje Fajon su ustvari deo psihopatskih planova rimskosolomonsko evropske robovlasnicke imperijalne zlocinacke oligarhije .

Miroslav

pre 3 godine

Bakire sam si naručio ovaj papir. Sad se praviš blesav.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17