• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

31.10.2021

14:08

BAJDEN I ERDOGAN RAZGOVARALI! Susret protekao u dobroj atmosferi, pitanje aviona je proces

AP Photo/Evan Vuči)

Vesti

BAJDEN I ERDOGAN RAZGOVARALI! Susret protekao u dobroj atmosferi, pitanje aviona je proces

Podeli vest

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i američki predsednik Džozef Bajden složili su se danas da formiraju zajednički mehanizam za poboljšanje odnosa, javili su danas turski mediji, nakon što je turski zvaničnik rekao da su razgovori održani u "veoma pozitivnoj" atmosferi, kao i da je potrebno da dve zemlje zajedno prođu kroz određene aktivnosti kako bi rešili problem u vezi sa nabavkom aviona

Nekoliko dana nakon što su saveznici iz NATO-a za "dlaku" sprečili veliku diplomatsku krizu, predsednici Erdogan i Bajden održali su 70-minutni sastanak na marginama samita G20 u Rimu, navodi Rojters.

Turska novinska agencija Anadolija saopštila je da su Erdogan i Bajden razgovarali o koracima koji su potrebni za jačanje bilateralne trgovine, te da su tokom razgovora istakli osnove svog NATO saveza i strateškog partnerstva.

Američki predsednik je takođe pokrenuo pitanje ljudskih prava tokom njihovog sastanka, rekao je novinarima visoki zvaničnik američke administracije.

Zvaničnik američke administracije rekao je u subotu da će predsednik Bajden upozoriti turskog kolegu da bilo kakve "nagle akcije" neće dobro doći američko-turskim odnosima, kao i da treba izbeći krizu, nakon što je Erdogan zapretio proterivanjem američkog ambasadora u Turskoj i drugih stranih izaslanika zbog traženja oslobađanja zatvorenog filantropa Osmana Kavale, prenosi Rojters.

 

Erdogan odustao od proterivanja ambasadora

 


Kako se navodi, predsednik Erdogan je kasnije odustao od pretnje proterivanja 10 zapadnih ambasadora.

- Predsednik Bajden je ponovo potvrdio naše odbrambeno partnerstvo i značaj Turske kao saveznika u NATO-u, ali je ukazao na zabrinutost SAD u vezi sa turskim posedovanjem ruskog raketnog sistema S-400 - navodi se u saopštenju Bele kuće posle sastanka.

U saopštenju Bele kuće navodi se da je takođe na sastanku naglašena važnost jakih demokratskih institucija, poštovanje ljudskih prava i vladavine prava za mir i prosperitet.

Foto: Reuters


Njih dvojica su razgovarali o zahtevu Turske za kupovinu borbenih aviona F-16, čemu su se američki zakonodavci usprotivili zato što je Turska kupila ruske raketne odbrambene sisteme.

- Predsednik je prihvatio njegovu želju da ih ima, ali je vrlo jasno stavio do znanja da postoji proces kroz koji moramo da prođemo u SAD i obavezao se da ćemo nastaviti da... radimo kroz taj proces - rekao je visoki zvaničnik američke administracije.

Dvojica predsednika su se fotografisala pre razgovora, a na pitanje upućeno američkom predsedniku Bajdenu da li planira da Turskoj pokloni borbene avione F-16, on je odgovorio da obojica "planiraju da imaju dobar razgovor".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ERDOGAN NE SUMNJA U SAVEZNIKE! Amerikanci će nam vratiti uplatu za avione F-35
Planeta

ERDOGAN NE SUMNJA U SAVEZNIKE! Amerikanci će nam vratiti uplatu za avione F-35

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izrazio je da je uveren da će Turska i SAD postići napredak u pregovorima o prodaji borbenih aviona F-16 i da će Ankara povratiti 1,4 milijarde dolara koliko je platila za avione F-35, javlja turska agencija Anadolija, uz napomenu da će na tu temu razgovarati sledeće nedelje sa američkim predsednikom Bajdenom

21.10.2021

13:15

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17