• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

05.03.2022

19:38

Moskva uputila apel EU i NATO: Prekinite da „pumpate“ Ukrajinu oružjem, sistemi "STINGER" mogu da padnu teroristima u ruke!

Printskrin

Vesti

Moskva uputila apel EU i NATO: Prekinite da „pumpate“ Ukrajinu oružjem, sistemi "STINGER" mogu da padnu teroristima u ruke!

Podeli vest

Rusija je ponovo apelovala na Zapad da prekine da pumpa Ukrajinu oružjem, upozorivši da deo tog naoružanja, kao što su sistemi "stinger" mogu da padnu teroristima u ruke, a osim toga, sve to oružje ugrožava civilnu međunarodnu avijaciju.

„Ponovo pozivamo zemlje EU i NATO da prekinu besmisleno pumpanje neodrživog kijevskog režima najmodernijim naoružanjem kako bi se izbegli izuzetno veliki rizici po međunarodnu civilnu avijaciju i drugu saobraćajnu komunikaciju kako u Evropi tako i izvan nje“, navela je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajinu je sletelo skoro 50 vojno-transportnih aviona iz SAD, Britanije, Kanade, Poljske, Litvanije.
Ona je navela sa sistemi „stinger“, koje je Zapad dopremio u Ukrajinu, mogu da padnu u ruke teroristima.

„Nije moguće da organizatori tih isporuka nisu svesni narastajuće opasnosti da takvo visoko precizno naoružanje padne u ruke teroristima ne samo u Ukrajini nego i u Evropi u celini. Prelazak tog naoružanja na crno tržište i u ruke terorističkih mreža samo je pitanje vremena. Prenosni protivvazdušni sistemi predstavljaju veliku opasnost za civilnu avijaciju, a protivtenkovske navođene rakete za železnički saobraćaj i infrastrukturne objekte“, upozorila je Zaharova.

Foto: AP/Photo

Ukrajinski nacionalisti gori od terorista

Istovremeno, portparolka je izjavila da se ukrajinski nacionalisti kriju iza sopstvenog stanovništva koristeći ih kao živi štit i da čak ni teroristi to nisu radili.

„Teroristi su uzimali neprijatelje kao taoce. Ukrajinski nacionalisti su kao taoce uzeli svoje ljude“, napisala je ona na svom Telegram kanalu.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“ i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.

Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da položi oružje i ode kući.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija