• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/daily mail

26.03.2022

16:52

SAD ZADRŽAO PRAVO DA NUKLEARKU ISPALE PRVI! Bajden seje strah od Evrope do Japana, SVE JE OPASNIJE! Amerika odustaje od obećanja zbog rata u Ukrajini!

Vesti

SAD ZADRŽAO PRAVO DA NUKLEARKU ISPALE PRVI! Bajden seje strah od Evrope do Japana, SVE JE OPASNIJE! Amerika odustaje od obećanja zbog rata u Ukrajini!

Podeli vest

Predsednik SAD Džo Bajden odustaje od predizbornog obećanja da će promeniti dugogodišnju američku nuklearnu doktrinu, i umesto toga će prihvatiti postojeću politiku koja zadržava pravo Amerike da koristi nuklearno oružje po scenariju prvog udara, prenosi niz izveštaja Dejli mejl

Dok ruske snage nastavljaju akciju u Ukrajini, Bajden je pod pritiskom saveznika iz NATO-a da ne odustane od prava na upotrebu nuklearnog oružja za odvraćanje od konvencionalnih napada. Od Hladnog rata, američka politika je dozvoljavala upotrebu nuklearnog oružja u prvom udaru pod 'ekstremnim okolnostima', kao što je odgovor na invaziju konvencionalnih snaga, ili hemijski ili biološki napadi.

Ali u toku kampanje, Bajden je obećao da će preći na doktrinu „jedine svrhe“, koja tvrdi da će SAD koristiti nuklearno oružje samo da odgovore na nuklearni napad druge zemlje.

Umesto toga, Bajdenova nedavna izjava ponovo potvrđuje da je nuklearno odvraćanje „osnovna uloga“ nuklearnog arsenala, a ne „jedina svrha“, rekli su američki zvaničnici za Volstrit Žurnal.

Iako se razlika u formulacijama može činiti neznatnom, Bajdenova predložena doktrina 'jedine svrhe' izazvala je strah među saveznicima od Evrope do Japana, koji su se plašili da će promena držanja ohrabriti protivnike.

A imajući u vidu najnovije poteze Vladimira Putina protiv Ukrajine, saveznici iz NATO-a su se posebno plašili da bi promena politike ohrabrila Rusiju da pokrene nove konvencionalne napade ili upotrebi hemijsko oružje, znajući da nuklearni odgovor SAD ne dolazi u obzir.

Rusija trenutno ima najveći nuklearni arsenal na svetu sa 6.257 bojevih glava u poređenju sa američkih 5.550, prema Asocijaciji za kontrolu naoružanja.

Umesto doktrine 'jedine svrhe', novi doktrina upotrebe nuklearnih snaga kaže da bi SAD koristile nuklearno oružje samo u 'ekstremnim okolnostima', što je slično stavovima i Obamine i Trampove admninistracije.

Jedan insajder je rekao da je Bajden odlučio da odustane od svog zaveta „jedine svrhe“ posebno nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

„Ne želite da izgledate slabo. Bilo je na predsednikovom stolu i čekalo njegovu odluku, a onda se dogodila Ukrajina, rekao je za Dejli telegraf ekspert za kontrolu naoružanja koji se konsultovao sa zvaničnicima Bajdenove nuklearne politike.

Zvaničnici su za Volstrit Žurnal rekli da se očekuje da će pregled administracije dovesti do rezova u dva nuklearna sistema koja je prihvatila Trampova administracija.

Ako se Kongres složi, to bi značilo otkazivanje programa za razvoj nuklearne krstareće rakete koja se lansira sa mora i povlačenje termonuklearne bombe B83.

Međutim, nova doktrina podržava opsežnu modernizaciju nuklearne trijade SAD : balističke rakete na kopnu, rakete na podmornicama i bombarderi, za koju se predviđa da će koštati preko 1 bilion dolara.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zora

pre 2 godine

Stavite matorca na lanac, nije vise svestan sta prica i napravice haos. Boli ga cose, on je jednom nogom u grobu.

Joyce

pre 2 godine

Možda Ameri prvi pritisnu crveno dugme ali će im to sigurno biti poslednje. Posle toga ni NORAD neće spasiti onoga koji je pritisnuo dugme, kao ni ostatak sveta.

Milan63

pre 2 godine

Bajden vuče svet u provaliju. Baš ga briga. Taj se naživeo sa svojih 80 i kusur godina. Ali šta će ostati posle njega? Dan posle sutra. Ko mačem seče od mača...

petar

pre 2 godine

Ko li im je dao to pravo? Pa ta pošiljka ne bi ni stigla do Rusije a već bi bili pogodjeni. ŠTA REĆI VIŠE?

Duda

pre 2 godine

Ja pocinjem po malo i da zalim ovog senilnog starca. Ko o cemu on o njihovoj snazi, slogi itd. Pa kad je tako sto ne napadnete Rusiju i resite Ukrajinu muka. Ali, ne vama Putin razara mozak, koliko ga se plasite.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija