• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S. - M. M. D.

29.03.2022

07:46

TEK SAD SE VIDI KOLIKO JE SRBIJA PAMETNO ODIGRALA! SVETU PRETI NAJVEĆA GLAD OD DRUGOG SVETSKOG RATA! Hteli ste rat sa Rusijom, ovo su posledice....

Vesti

TEK SAD SE VIDI KOLIKO JE SRBIJA PAMETNO ODIGRALA! SVETU PRETI NAJVEĆA GLAD OD DRUGOG SVETSKOG RATA! Hteli ste rat sa Rusijom, ovo su posledice....

Podeli vest

Svetu preti najveća glad još od Drugog svetskog rata zbog sankcija koje su Evropska unija i SAD uvele Rusiji i Belorusiji, najvećim svetskim proizvođačima i izvoznicima veštačkog đubriva!

Manjak đubriva na svetskom tržištu dovešće do dramatično manjih prinosa pšenice, kukuruza, soje i pirinča, što će izazvati nezapamćene nestašice hrane, upozoravaju stručnjaci.

Da sve bude gore, zbog nedostatka đubriva neće biti ni stočne hrane, smanjiće se stočni fond, pa će samim tim doći i do nestašice mesa, mleka, jaja... Sve to, sledstveno, dovešće do poskupljenja hrane za čak 70 odsto u odnosu na sadašnje cene!?!

HRVATI, SAD STE PREŠLI GRANICU TOLERANCIJE! MOSKVA BESNA, KAKO SE USUĐUJU DA PUTINA NAZOVU ZLOČINCEM! Osveta će biti....

Od početka rata u Ukrajini, 24. februara, berzanske cene pšenice porasle su za 21 odsto, ječma za 33 odsto, a đubriva za čak 40 odsto. Treba napomenuti da je cena đubriva od januara prošle godine porasla za neverovatnih 300 odsto, čak tri puta, a snabdevanje je samo dodatno otežano kada je Moskva pozvala svoje proizvođače da privremeno obustave izvoz.

Manji prinosi

U Austriji je stanje već alarmantno zbog zabrane uvoza veštačkog đubriva iz Rusije.

- Naši poljoprivrednici su uskladištili samo jednu četvrtinu potrebnog đubriva za ovu sezonu. Zbog toga očekujemo znatno manje prinose. Kriza bi mogla potrajati godinama. Sve dok bude rata, polja neće biti kvalitetno zasađena - upozorio je ekspert Poljoprivredne komore Gornje Austrije Helmut Fajclmajer.

Srpska poljoprivreda je jaka, građani ne treba da brinu!

Foto: Tanjug

Srpska poljoprivreda je jaka i građani Srbije, kada je hrana u pitanju, ne treba da brinu, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.
On je je izjavio da se nada da sukob u Ukrajini neće dugo trajati i istakao da Srbija ima 800.000 tona pšenice u skladištima, a da je tek posejano 620.000 hektara.
- Imamo milion tona kukuruza u skladištima, ulja takođe. Što se tiče Srbije, naši građani, kada je hrana u pitanju, ne treba da brinu, kada je gorivo u pitanju, nabavljamo ga, imaćemo dovoljno, sva skladišta ćemo popuniti i već ih popunjavamo - poručio je Mali.
On je rekao da je država pokazala da građani mogu da se oslone na nju u vreme krize.
Mali je istakao da građani Srbije ne moraju da brinu i da su cene osnovnih namirnica zamrznute.
Govoreći o tome koliko se svet promenio od kada je počeo rat u Ukrajini, Mali je rekao da je cena hrane porasla, a da i dalje postoji koronavirus.
- Imate i dalje visoku inflaciju, koja vlada najviše u Americi. Nikada veću krizu u svetu niste imali, evo, već dve godine. I pogledajte jednu malu Srbiju. U ostalim zemljama nema ulja, brašna, hleba. U Austriji prodaju hleb u konzervama, u Italiji je hleb osam evra, to je skoro 1.000 dinara - kazao je Mali.

Najpoznatiji srpski agroekonomista Milan Prostran kaže da će zbog velike cene đubriva, mali i srednji poljoprivrednici u svetu najverovatnije odustati od njegove upotrebe, što će dovesti do bitno smanjene proizvodnje, ali i značajno viših cena krajnjih proizvoda.

SRBIJA JE SPREMNA DA IZMIRI PUTINA I ZELENSKOG, ALI... ZAPAD BI NAS ZBOG TOGA UZEO NA ZUB?! Lavrov digao svet na noge, za njega je Beograd idealan domaćin!

- U Srbiji trenutno imamo dve fabrike koje mogu da proizvedu određene količine đubriva, ali sve je to veoma ograničenog kapaciteta. Zbog toga moramo da uvozimo, i to uglavnom iz Ukrajine i Rusije, i jednu manju količinu iz Nemačke. Međutim, pošto je cena gasa enormno skočila, tako je i cena đubriva višestruko uvećana, pa će ratari biti u problemu ako se rat u Ukrajini ne završi brzo - kaže Prostran.

Skuplja hrana

Naš sagovornik dodaje da će sve ovo sasvim sigurno dovesti i do velikih poskupljenja hrane.

- Ako na krizu sa gasom i đubrivom dodamo i više cene goriva, može se reći da ćemo širom sveta imati više cene hrane za oko 70 odsto u odnosu na sadašnje. Takođe, ovakva situacija, osim na ukupnu proizvodnju hrane i mesa, uticaće i na sve ostalo. Prosto, ako nema živine, neće biti ni jaja, ako nema krava, neće biti ni mleka. Sve vuče jedno drugo, kriza svakoga dana postaje sve veća... - objašnjava Prostran.

Zatvaraju se fabrike širom Evrope zbog skupog gasa

Rukovodstvo austrijske kompanije 'Borealis', velikog evropskog proizvođača đubriva, saopštilo je da njihove fabrike rade sa smanjenim kapacitetom.
I 'Nitrogenmuvek Zrt', mađarski proizvođač, privremeno je zaustavio proizvodnju veštačkog đubriva, dok je norveška "Jara internešenel", jedan od najvećih proizvođača u svetu, saopštila da će prepoloviti proizvodnju đubriva u fabrikama u Francuskoj i Italiji.
Svi ovi giganti manjak proizvodnje obrazlažu skupim gasom, koji im je neophodan, a istakli su da čak i ako prirodni gas pojeftini, ponovno pokretanje fabrika biće jako skupo.


 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Cvele

pre 2 godine

Libija je jedan od vecih proizvodjaca Uree na svetu, ali na zalost, Ambasada Srbije u Libiji je izmestena u Tunis pa nema ko da pregovara sa libijskom Vladom oko izvoza vestackih djubriva iz Libije u Srbiju.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija