• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S./Informer

11.04.2022

07:00

SRBI ČEKAJU I PRATE... PROPADA LETNJA SEZONA, HILJADE TURISTA OTKAZUJU LETOVANJE! Rat u Ukrajini žestoko će platiti Hrvatska, Grčka, Crna Gora, Španija

Informer

Vesti

SRBI ČEKAJU I PRATE... PROPADA LETNJA SEZONA, HILJADE TURISTA OTKAZUJU LETOVANJE! Rat u Ukrajini žestoko će platiti Hrvatska, Grčka, Crna Gora, Španija

Podeli vest

Hiljade turista iz Evrope i Amerike otkazuju odmor u Italiji, Hrvatskoj, Španiji i Grčkoj! Oni najviše strahuju od rata, ali i poskupljenja cena hrane i goriva u Evropi, kažu stručnjaci

Prema njihovim rečima, uprkos manjem broju turista, za sada nema naznaka da će cene aranžmana pojeftiniti, jer su pomenute zemlje već pretrpele gubitke u turizmu tokom dve godine pandemije.

Hrvati gube goste

Zemlje koje u velikoj meri zavise od turizma nadale su se da će sezona putovanja započeti rano kako bi nadoknadile prihod izgubljen zbog pandemije. To sada izgleda malo verovatno. Prema nekim procenama, već je zabeležen pad rezervacija od 30 do 50 odsto.

Direktor Asocijacije turističkih agencija "Juta" Aleksandar Seničić kaže da je izvesno da će se ove godine manje putovati na letovanje.

- Jedan od razloga je i kriza u Ukrajini. Primera radi, turistima iz skandinavskih zemalja putovanja će biti skuplja jer moraju da putuju dužim trasama. Što se tiče turističkih zemalja, ima logike što su Hrvati baš pogođeni, pošto oni imaju puno turista iz Nemačke, Češke, Slovačke i Mađarske, koji zbog blizine sukoba i opterećenosti izbeglicama otkazuju letovanja. Rat će svakako uticati na to da se manje putuje - kaže Seničić.

Kriza kuca na vrata turizma ponajpre u Hrvatskoj, gde stranci masovno otkazuju rezervacije za predsezonu. Zato su u strahu i hrvatski turistički radnici, svesni da ovog leta neće biti ni Rusa ni Ukrajinaca, a pre svega su ruski turisti punili hotele u Dubrovniku.

TRAŽILI STE "ĐAVOLA", SAD GA IMATE! Rusija je podigla porez na izvoz pšenice na istorijski maksimum OD 100 DOLARA PO TONI!

Kriza u Ukrajini sve se više oseća i kod rezervacija drugih gostiju koji je trebalo da leto provedu na Jadranu, pa su zastale rezervacije američkih turista, koji se ne osećaju više bezbedno u Evropi. "Dubrovnik bouts", privatna izletnička i čarter kompanija sa većinom klijenata iz Sjedinjenih Država, očekivala je rekordnu godinu pre rata. Ali onda je stopa rezervacija iznenada pala za 70 procenata.

- Za stranca smo na mapi udaljeni jedan centimetar od Ukrajine - rekao je Nikša Smojver, vlasnik.

Crna Gora hoće turiste iz Izraela, Poljske i Bugarske

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić istakao je nedavno da Crna Gora, kao i Grčka i Kipar, imaju veliki broj turista sa ratom zahvaćenog područja i treba naći način kako da se nadoknadi taj manjak.
- Turizam čini jednu četvrtinu prihoda Crne Gore, a najveći broj turista dolazi iz Ukrajine, Rusije i Belorusije, pa će se sigurno to odraziti na turističku sezonu. Mi smo se angažovali da obezbedimo turiste iz Izraela, Bugarske, Češke i Poljske i nadamo se da će ta kompenzacija biti uspešna - kazao je Krivokapić.

I Grčka se uveliko sprema za turističku sezonu iako je jasno da će ukrajinska i energetska kriza, kao i poskupljenja koja ih prate, bitno uticati na krajnji ishod. Već sada je izvesno da ne mogu da računaju na 1,3 miliona turista iz Ukrajine i Rusije, pa se s dozom strepnje čeka reakcija zapadnog tržišta, koje je takođe ugroženo. Pored toga, turiste odvraćaju i visoke cene hrane i pića u grčkim odmaralištima. Vekna hleba je 1,3 evra u proseku, a kafa "za poneti" košta oko dva evra, ako sednete u kafić - pet evra, u zavisnosti od lokacije. Giros je na nekim mestima već pet evra, dok je u taverni obrok za dvoje oko 40 evra, pošto samo flaša piva košta četiri evra.

Otkazi na Mediteranu

Stranci otkazuju putovanja rezervisana za maj i jun i u Italiji.

- Stanje u našem turističkom sektoru je prilično loše. Očekivali smo da ćemo se oporaviti ovog leta, a umesto toga došlo je do novog pada - navodi Margerita Kaponi, turistički vodič iz Rima.

ZAPAD UCENAMA ŽELI DA U BEOGRADU POSTAVI ANTIRUSKU VLAST, BAŠ IH BRIGA ŠTA SU NA IZBORIMA REKLI SRBI! Čeka nas istorijska bitka!

Slično govore i turistički radnici širom Španije.

- Bili smo sigurni da će, kada se ukinu restrikcije u vezi sa kovidom, svi turisti da nam se vrate. Onda je počeo rat u Ukrajini, što je dovelo do toga da se otkaže više od 30 odsto rezervacija samo u prvoj nedelji nedelji rata. Ne znam da li ćemo uspeti da ostvarimo bilo kakvu zaradu ovog leta - kaže Dijego Sanz, turistički vodič iz Palma de Majorke.

Hrana i gorivo u primorju preskupi

Jedan od razloga zašto turisti otkazuju putovanja jeste i konstantan skok cena osnovnih namirnica u državama poznatim kao letnje destinacije. Iako je hrvatska vlada smanjila PDV na hranu na pet odsto, svake sedmice stižu nova poskupljenja. Sada su na redu hleb, koji će koštati tri evra, brašno, toalet-papir, testenina, a uskoro i svinjsko meso, koje će poskupeti čak za 50 odsto. Kada je Grčka u pitanju, problem će ovog leta biti i benzin, koji je na nekim pumpama trenutno dva i po evra, dok je dizel prešao cenu od dva evra po litru.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija