• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.05.2022

07:00

MORATE PROČITATI - ŠOKANTNA PRIČA SA ISTOKA EVROPE! Srpske bebe zarobljene u Ukrajini!

Tanjug/AP

Vesti

MORATE PROČITATI - ŠOKANTNA PRIČA SA ISTOKA EVROPE! Srpske bebe zarobljene u Ukrajini!

Podeli vest

Najmanje deset parova iz Srbije u Kijevu i drugim gradovima uoči rata čekalo dete uz pomoć surogat-majki... Neke srpske bebe po rođenju smeštene u prihvatilišta, dok se nekim surogat-majkama izgubio svaki trag
 

Čekaju se roditelji...
Brinemo o njima dok biološki roditelji ne završe administrativnu proceduru, što je odloženo zbog rata
Ljudmila Jašenko, negovateljica

Neverovatno, ali istinito - najmanje deset srpskih beba zarobljeno je u ratu u Ukrajini! Prema dostupnim podacima, u trenutku napada Rusije na ovu zemlju, deset parova iz Srbije je u Kijevu i drugim gradovima čekalo dete uz pomoć ukrajinskih surogat-majki.

Sada, zbog ratnog haosa, niko precizno ne zna gde su sve te surogat-majke, a neka od novorođenčadi koja su rođena posle 24. februara smeštena su u prihvatilišta gde čekaju biološke roditelje. Zvanično, u Ministarstvu zdravlja u Kijevu kažu da u Ukrajini treba da se rodi još oko 500 beba koje nose surogat-majke, a među njima ima i dece čiji su roditelji iz Srbije.

Čekaju roditelje

Naše građane koji su morali da potraže pomoć 'surogat-majčinstva' u Ukrajini posebno brine činjenica što se pravo na ovakvo roditeljstvo gubi ukoliko trudnica izbegne iz Ukrajine, jer zemlje sa kojima se ova zemlja graniči nisu ozakonile ovaj način dobijanja dece. U Mađarskoj, Poljskoj i drugim zemljama surogat-trudnicu koja bi se tamo porodila tretirali bi kao majku deteta, čime bi joj bila oduzeta zakonska mogućnost da dete preda biološkim roditeljima.

Kako kažu nadležni u Kijevu, od početka rata rođeno je više od 390 'surogat-beba' koje su na svet došle u skloništima, podrumima, podzemnim železnicama...

Foto: Shutterstock

O tek rođenim bebama brinu negovateljice dok se ne nađe način da budu predate roditeljima. Jedna od njih Ljudmila Jašenko kaže da su uslovi za čuvanje dece nehumani i veoma loši za tek rođenu decu.

- Mnogo beba se rodilo pod bombama i sirenama. Sve su pregledane i zbrinute. Naša dužnost jeste da brinemo o njima dok biološki roditelji ne završe administrativnu proceduru, ali to je sada sve odloženo zbog rata. Tako da smo mi njihove trajne negovateljice dok mame i tate ne dođu po njih. Nažalost, bebe osećaju napetost i teskobu, plaču i ne spavaju dobro. Imamo mleko i neke madrace na kojima spavaju, ali nije to dovoljno dobro za novorođenčad - priča Ljudmila.

I njena koleginica Svetlana Stetsijuk kaže da je sve ovo velika tuga, posebno činjenica da možda neki nikada neće doći do svojih pravih roditelja.

- Ove bebe postale su kao naša sopstvena deca. Iznad kolevki napisale smo privremena imena novorođenčadi i prezime 'iznajmljene' majke koja ih je nosila. Nadamo se da će sve ovo uskoro proći i da će svaka beba otići put svoje zemlje, kod svojih roditelja. Ima beba namenjenih Kinezima, Nemcima, Bugarima, Srbima... - napominje Svetlana.

Srbija ih priznaje

U Ukrajini zakon dozvoljava 'ugovorno, uslužno rađanje beba za novac'. Procedura je takva da se u matericu surogat-majke ubacuje jajna ćelija majke oplođena spermom njenog muža. Svake godine oko 3.200 Ukrajinki ugovori surogat-materinstvo i parovima koji ne mogu da imaju decu tako ostvare najveću životnu želju. Među njima su i roditelji iz Srbije, iako naš zakon i dalje ne dozvoljava ovakav način roditeljstva. Ova 'usluga', pokrivena zvaničnim ugovorima, u Ukrajini košta od 40.000 do 50.000 dolara.

Važno je i to što se nakon rođenja deteta u krštenicu upisuje ime biološke, a ne surogat-majke, a naša zemlja priznaje izvode iz matičnih knjiga dece rođene u inostranstvu.

Procedura:

 * budući roditelji preko ovlašćenih agencija izaberu ženu u čiju će matericu biti implantiran njihov embrion

* potpišu ugovor

* nekoliko dana uoči porođaja biološki roditelji dolaze u Ukrajinu i čekaju porođaj

* potom se njihova imena upisuju u matičnu knjigu rođenih umesto surogat-majke

40.000-50.000 dolara

košta surogat-majčinstvo 390 surogat-beba rodilo se u prvim mesecima rata u Ukrajini 500 beba tek treba da se rodi u Ukrajini

U Srbiji više od 100 dece od surogat-majke

U Srbiji živi nekoliko stotina dece koju su rodile surogat-majke u Češkoj, Ukrajini, Americi i Indiji. Imamo i mališane rođene pomoću 'banke reproduktivnih ćelija' iz Danske koja je najveći izvoznik reproduktivnog materijala. Ove bebe iz milošte nazivaju 'viking-bebama'. Najveća 'banka beba' nalazi se u univerzitetskom gradu Arhusu, a iz nje svakodnevno širom Evrope kreću desetine kutija s reproduktivnim materijalom.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17